Лондон, Обединено кралство – Хиляди лекари в Англия започнаха тридневна

...
Лондон, Обединено кралство – Хиляди лекари в Англия започнаха тридневна
Коментари Харесай

NHS стачкува: Какво вреди на здравните служби в Обединеното кралство? Протести на лекари или бюджетни съкращения?

Лондон, Обединено кралство – Хиляди лекари в Англия започнаха тридневна стачка за осми път от март насам, настоявайки за по-добро възнаграждение и условия на труд.

Консултантите и младшите лекари – които образуват 80 % от болничните лекари – започнаха 72-часовата стачка в 7 часа сутринта (06:00 GMT) в понеделник, когато ръководещата Консервативна партия се събра за годишната си среща в Манчестър.

Продължавайте да четете

лист от 4 детайла Могат ли автомобилните служащи да подхранват възраждането на труда? Автомобилните служащи в Съединени американски щати уголемяват стачката във Ford, General Motors Докато холивудските писатели се връщат към работа, какво има в новото трудово съглашение? Байдън се причислява към протестната линия в Мичиган, с цел да покаже поддръжка за стачкуващите автомобилни служащи завършек на списъка

Публично финансираната Национална здравна работа (NHS) предизвести, че стачката ще осакати услугите, които не са незабавни случаи.

Това ще означи втората взаимна стачка на консултанти и младши лекари за по-малко от месец, принуждавайки лечебните заведения да пренасрочват амбулаторни прегледи и неспешни интервенции. Близо милион болнични срещи бяха пренасрочени от началото на стачните дейности, в това число за медицински сестри, през декември.

Ето какво би трябвало да знаете за предизвестието:

Защо лекарите стачкуват?

Лекарите споделят, че покачванията на заплатите им не са в крайник с високата инфлация на фона на рецесията с разноските за живот в Обединеното кралство.

Секторът на опазването на здравето страда от дефицит на личен състав заради години на съкращения на финансиране. Това значи, че медицинските експерти са принудени да работят по-дълго, без поддръжка и не могат да си вършат почивки. Скорошно изследване на The British Medical Journal откри, че един на всеки трима студенти по медицина възнамерява да напусне NHS в границите на две години след дипломирането си.


Добавете към това неналичието на запаси, като болнични кревати и здравно съоръжение, и лекарите се усещат „ подценени и изгорени “, споделя доктор Киран Рахим, младши доктор и педиатричен регистратор в лондонска болница. Тя дава сериозни медицински грижи и лекуване на заболели деца, откогато се квалифицира доскоро повече от десетилетие.

Тя споделя, че младшите лекари са имали понижение на заплащането на действителните условия (RPI) с 26,1% от 2008 година насам.

Началната съществена годишна заплата на консултанта на цялостен работен ден е 88 300 лири стерлинги ($107 328), а за младши доктор, който преди малко е приключил здравно учебно заведение, е към 29 384 лири стерлинги ($35 716).

Проучване на Британската здравна асоциация (BMA), профсъюзът, представляващ лекарите в Обединеното кралство, демонстрира, че съвсем половината младши лекари се борят да заплащат наема или ипотеката си по време на рецесията с разноските за живот, а половината са имали усложнения да заплащат своите сметки за сила.

Д-р Рахим се надяваше до този миг на годината да може да продължи да прави работата, която обича, вместо да стачкува.

„ Искам да видя държавното управление да работи с лекари, с цел да постави завършек на стачните дейности, само че това неведнъж не се е случвало. Нашата благосклонност беше задоволително експлоатирана и преди малко приключихме. Трябва да се случи публично решение с BMA. “


Достатъчно ли е предлагането на държавното управление за възнаграждение на лекарите?

Миналата година на младши лекари беше препоръчано „ обидно “ нарастване на заплатите от два %, „ много под инфлацията “, съобщи Британската здравна асоциация (BMA), профсъюзът, представляващ лекарите в Обединеното кралство.

Всичко това приключи със стачка през март тази година, като младши лекари желаеха 35 % заплащане, а консултантите желаеха 12 %.

Сега държавното управление предложи надлежно 6 % и 8,8 % за консултанти и младши лекари.

Използвайки годишните прогнози за показателя на потребителските цени (CPI), нарастване от шест % би възлизало единствено на един %, в случай че се вземе поради темпът на инфлация.

Лекарите са отхвърлили предлагането.

Професор Фил Банфийлд, ръководител на съвета на BMA, споделя, че лекарите са подготвени да прекратят стачките, в случай че държавното управление направи „ надеждно предложение “.

„ Не желаеме да стачкуваме, не желаеме да би трябвало да протестираме на партийни конференции, само че желаеме лекарите да бъдат приети като висококвалифицирани лекари, каквито са. Искаме да обслужваме нашите пациенти. “


Защо заплатите стагнират от години?

Не става въпрос единствено за заплащането на лекарите, има застоялост на заплатите в цялата стопанска система на Обединеното кралство след международната финансова рецесия от 2008 година

Коалиционното държавно управление на Обединеното кралство, водено от консерваторите, вкара поредност от ограничения за икономии след идването си на власт през 2010 година като метод да отговори на рецесията, в това число закъснение на разноските на NHS. Но това докара до дефицит на бюджета на NHS с $28,6 милиарда

Като прибавим към това, „ възходящата инфлация, високите разноски за сила, структурните промени и въздействието на Brexit и застаряващото население, получавате съвършената стихия “, споделя професор Нора Колтън, шеф на Global Business School for Health ( GBSH) в Лондонския академични лицей (UCL).

Как се изразходва бюджетът на NHS?

Данните за 2021-22 година демонстрират, че държавното управление е похарчило 193,8 милиарда лири стерлинги (236 милиарда долара) за ежедневни настоящи разноски. Близо 40 % от годишния бюджет е изразходван за личен състав, в това число заплати на лекарите.

Какво значат съкращенията на бюджета на NHS?

Не става дума единствено за заплатите на лекарите, имаше съкращения в услугите в цялата страна, в това число закриване на лечебни заведения и незабавна помощ (аварии и незабавни случаи).

Кралският лицей по незабавна медицина откри, че дългото очакване за незабавна помощ – заради дефицит на личен състав и липса на болнични кревати – е асъдействало за 23 000 смъртни случая допълнително през 2022 година

„ Не е толкоз просто “, декларира професор Колтън, „ има всевъзможни систематични проблеми. Имаше известия, че колите за спешна помощ не могат да пуснат хора в незабавна помощ, тъй като няма задоволително места за кревати. Нямаше задоволително кревати, тъй като хората не бяха пуснати в обществени грижи. Хората не бяха пуснати в обществени грижи, заради редуциране на финансирането – това е доста комплицирано.

„ Не е елементарно да се каже, че това се дължи на бюджетни съкращения, това е просто общата некадърност да се схване систематичен метод към опазването на здравето. “

Как се съпоставя Обединеното кралство с други здравни системи?

NHS е една от най-старите обществено финансирани здравни системи в света и е относително добре финансирана спрямо други заможни народи, само че нейните здравни резултати са под междинните.

Анализът на кралския фонд на данни от Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) демонстрира, че Обединеното кралство е на шесто място в листата за разноски за опазване на здравето като % от Брутният вътрешен продукт през 2022 година

„ Обединеното кралство харчи 10 % от своя Брутният вътрешен продукт за опазване на здравето, само че здравните резултати са по-ниски, в сравнение с в други страни. Това се дължи на неравенството в опазването на здравето, общественото неравноправие, всичко това утежнява здравните резултати “, изяснява Колтън от UCL.

„ Наливането на повече пари в болничната помощ няма да поправи нещата, с цел да създадем това, би трябвало да сме сигурни, че се влага в първична помощ, диагностика и предварителна защита. “

Националната здравна работа има ли потребност от повече пари?

Професор Колтън има вяра, че моделът на NHS може да бъде избавен, в случай че „ смели политици и далновидни водачи “ подхващат дейности.

„ Не става въпрос единствено за пари, а за вложение на верните места – в инфраструктура, нововъведения и технологии. Ако не стартираме да се обръщаме към бъдещето към превантивни и диагностични грижи, комплицираните проблеми, пред които е изправена NHS, няма да бъдат решени.

„ Нуждаем се от по-добро схващане на това по какъв начин всичко действа дружно, в вярно финансиран модел на грижа и работна мощ. “

Колтън има вяра, че лекарите би трябвало да имат по-добри условия на труд и да бъдат финансово обезщетени за работата си, „ само че от икономическа позиция на държавното управление нарастването на заплатите се преглежда като стимулиращо повишаване на заплатите “.

Колко дълго ще продължат стачните дейности?

Консултантите имат законов мандат да продължат да стачкуват до края на декември, а младшите лекари до края на февруари.


Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР