Лондон. Борис Джонсън обеща изкара Великобритания от ЕС на 31

Лондон. Борис Джонсън обеща изкара Великобритания от ЕС на 31 ...

The Telegraph: Борис Джонсън обеща Брекзит до 31 октомври и предупреди, че „паричният поток спира сега“.

Лондон. Борис Джонсън обеща изкара Великобритания от ЕС на 31 октомври „няма ако, няма не“, както той самият се изрази, цитиран от консервативното британско издание Telegraph, обявявайки пред народа на страната, че „паричният поток спира сега“.

В рамките на своето първо обръщение като премиер, Джонсън се обърна към всички които се съмняват в Брекзит и всички, които предричат лошо бъдеще на страната извън ЕС и тези, които се съмняват в британското умение да постигне Брекзит, като заяви на всички тези хора да не „подкопават тази страна“.
Джонсън обеща да поеме лична отговорност за изпълнението на всички обещания, които ще направи новото правителство. „Хората, които залагат срещу Великобритания ще изгубят и ризата от гърба си, защото ние ще възстановим доверието в нашата демокрация“, категоричен бе новият премиер.

„Ние ще изпълним множеството обещание на Парламент към хората и ще излезем от ЕС на 31 октомври, няма ако, няма не“, увери Джонсън. Сред новите обещания, които той направи говорейки пред „Даунинг Стрийт“ №10, бе и това: „Ние ще сключим нова сделка, по-добра сделка, която да разшири нашите възможности след Брекзит, като в същото време позволява на развием ново и изключително партньорство с Европа, основано на свободната търговия и двустранното сътрудничество.“ Джонсън изрази увереност, че „след 99 дни, ще сме решили този проблем“.

В същото време общо 10 министри напуснаха кабинета по собствено желание или бяха сменени. Първи беше Филип Хамънд, противник на някои от идеите на Джонсън и по-специално на Брекзит без сделка. Той обаче, че ще напусне ако Джонсън стане премиер и спази думите си. Друг напуснал бе Лиам Фокс – министърът на международната търговия, който макар да е отявен брекзитър, подкрепи Джереми Хънт по време на дебатите за нов лидер на Консервативната партия и това му струва главата. Сред напусналите по собствено желание е и Пени Мордаунт, министър на отбраната. Нейното решение да не е част от новото правителство бе изненадващо, а тя го съобщи чрез социалната мрежа „Туитър“, като увери, че въпреки това Джонсън има нейната пълна подкрепа.
Дейвид Мундел, който отговаря за Шотландия и е изявен критик на новия премиер, също е получил „ботуша“, коментира изданието. „Разочароващо, но не и изненадващо, напускам Министерството отговарящо за Шотландия след 9 готини. Естествено ще подкрепя новото правителство, но както казах и на премиера, ще го държа отговорен при действията му, засягащи Съюза“, написал той в социалната мрежа „Туътър“. Очаква се в следващите дни Джонсън да обяви официално новия си кабинет.

Превод и редакция: Цанко Цолов

Източник: focus-news.net