Локално авансирал рак на ректума от един специфичен вид –

...
Локално авансирал рак на ректума от един специфичен вид –
Коментари Харесай

Американски екип успешно лекува пациенти с ректален рак само с лекарствена терапия

Локално предплатил рак на ректума от един характерен тип – с недостиг на протеини, възстановяващи несъответствията въз основата на нуклеарната ДНК (dMMR тумори), е мощно сензитивен към обсада на PD-1 инхибитор (онкологични лечения, известни като инхибитори на контролните точки), с помощта на което може да бъде избегната следваща интервенция или лъчетерапия. Това е изводът на група американски онколози, приложили неоадювантна терапия с моноклоналното антитяло dostarlimab при 12 пациенти с ректален аденокарцином от dMMR вид в етап I или II. Резултатите от проучването са оповестени в The New England Journal of Medicine.

Наблюдаваните заболели са приключили лекуването с dostarlimab и са минали минимум 6 месеца на следене. Всички 12 пациенти са посочили цялостен клиничен отговор, без данни за разполагаем израстък при проучване с ядрено-магнитен резонанс, 18F-флуородезоксиглюкоза-позитронно-емисионна томография (PET), ендоскопска оценка, цифров ректален обзор или биопсия.

Към момента на обобщаването на данните и представянето им за обява, нито един пациент не е получавал химиотерапия или лъчелечение, не е претърпял хирургична интервенция. Не са докладвани случаи на градация или рецидив по време на следенето, което за другите заболели е било с друга дълготрайност - диапазон от 6 до 25 месеца. Не са обявени и съществени нежелани реакции.

Авторите са на мнение, че е належащо по-продължително следене, с цел да се оцени продължителността на лечебния отговора.

Според ръководителя на изследването доктор Луис Диаз в този момент екипът му насочва вниманието си към използването на същия метод при пациенти с ММR тумори на панкреаса, стомаха и простатата.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР