LockBit, хакерската група, която стои зад атаката, твърди, че Китайската

...
LockBit, хакерската група, която стои зад атаката, твърди, че Китайската
Коментари Харесай

Банда за откупи твърди, че е получила плащане от китайски банков гигант

LockBit, хакерската група, която стои зад офанзивата, твърди, че Китайската индустриална и комерсиална банка (ICBC) е платила откуп, откакто предходната седмица е била подложена на хакерска атака против някои от основаните си в Съединени американски щати системи.   

Пробивът в системата на най-големия световен заемодател на страната по мярка на общите активи, който беше оголен на 9 ноември, наруши клиринга на някои покупко-продажби на американския финансов пазар, принуждавайки брокери и търговци да пренасочат преводите.  

Според Ройтерс представител на LockBit е удостоверил заплащането в понеделник, само че е отказал да даде повече детайлности.  

" Те заплатиха откуп, договорката е завършена ", съобщи представителят пред изданието посредством приложението за онлайн известия Tox.

Според изданието мащабите на хакерската атака в ICBC са били толкоз съществени, че даже корпоративните системи за е-поща са спрели да действат, което е принудило чиновниците да употребяват пощата на Гугъл.  

" Пазарът към този момент в по-голямата си част се е нормализирал ", сподели Живей Рен, портфолио управител в Penn Mutual Asset Management.  

Рансъмуерът е тип хакерска атака, при която хакери поемат контрола над системи или информация, с цел да изискат откуп за отключването им. Този вид офанзиви означи внезапно повишаване на известността измежду хакерите през последните години.

Центърът за продан на информация и разбор на финансовите услуги, група за киберсигурност във финансовата промишленост, прикани фирмите да " поддържат настоящи всички ограничения за отбрана и неотложно да поправят сериозните уязвимости ".   

" Ransomware остава един от главните вектори на опасност, пред които е изправен финансовият бранш ", предизвести представителят на групата.   

През последните месеци LockBit нападна някои от най-големите организации в света и е изключително унищожителен в Съединени американски щати. Киберпрестъпната група крадеше информация и изтичаше чувствителни данни в случаите, когато жертвите отказваха да платят.  

По данни на Ройтерс бандата, занимаваща се с разпространяване на откупи, е засегнала повече от 1700 организации в Съединени американски щати в голям брой браншове - от финансови услуги и хранително-вкусова индустрия до учебни заведения, превоз и държавни ведомства.

 

 

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР