Лобистки“ и на парче“ – така Камарата на архитектите в

...
Лобистки“ и на парче“ – така Камарата на архитектите в
Коментари Харесай

„Лобистки поправки на парче“: Архитектите искат облекчени процедури в строителството

„ Лобистки “ и „ на парче “ – по този начин Камарата на архитектите в България (КАБ) разказа измененията в Закона за устройство на територията, направени през последните 22 години. Законът е минал 130 директни ремонти и то такива, които в допълнение утежняват капиталовия развой, основават условия за корупционни практики и доста постоянно обслужват частни ползи.

По време на пресконференция през днешния ден Камарата предложи незабавни промени, тъй че да се понижи административната тежест и да се съкратят процедурите по одобрение и приемане на планове, свързани със строителството в страната. Предложенията им ще бъдат показани на депутати по време на кръгла маса през идната седмица.

Архитектът е обезличен. От посредник и бранител на обществения интерес е трансфорат в папкопроизводител “, коментира арх. Владимир Милков, ръководител на УС на КАБ.

Камарата изрече мнение, че усложнените процедури попречват задграничните вложения, които в множеството случаи стартират със строителството на здания, в които да се реализира активността. Целият капиталов развой обаче от време на време лишава години – нещо, което отхвърля вложителите. Според тях преди повече от век проектирането и одобряването на план се е случвало за по-малко от половин година, а в този момент има случаи, в които се чака по няколко години.

През последните десетилетия всички държавни управления с мандат са почнали с концепция за облекчение на процедурите, само че освен че не я осъществят, а по-скоро се стига до в допълнение усложняване и парцелиране, и спомагателни предпоставки за корупционна среда. “

Припомняме, че съвсем всички районни министри - от служебни кабинети и от постоянния " Петков " - обещаваха, че ще стартират промени, тъй че процедурите по одобрение и координиране да бъдат улеснени, защото по този метод се бави реализацията и на огромни инфраструктурни обекти в страната. Такива промени по този начин и не бяха препоръчани.

Регионалният министър Иван Шишков пък предложи на няколко пъти промени в Закон за устройство на територията, само че не за удобства на капиталовия развой, а за узаконяването на противозаконни обекти, които да получат стаут на толерантност. Новият министър Андрей Цеков обаче изтегли предлагането.  

Според Камарата в България има свръхрегулация, защото над 500 администрации ръководят повече от 2500 регулаторни режима, огромна част от които биха могли да бъдат анулирани или смекчени. Администрациите се товарят с неприсъща за обществените институции активност, жителите и бизнесът са принудени да влагат от ден на ден непотребни старания, време и средства за процедури, такси и какви ли не условности по обикновеното използване на законовите разпореждания.

Дублирането на отговорности и процедури, непотребното ангажиране на администрацията с действия, които са отвън нейната същинска функционалност водят до корупционни практики, закъснение на административното обслужване, в допълнение оскъпяване, понижаване на професионалната отговорност и изцяло утежняване на капиталовата среда. В последна сметка е нарушен общественият интерес, разясниха членовете на организацията.

По думите им България е измежду най-изостаналите страни по използване на облекчени административни процедури и електронни услуги. Никъде в Европа няма сходно повтаряне на функционалности сред капиталов план и оценка на неговото сходство, сред авторски и строителен контрол, сред дейностите на създателите на капиталовия план и на строителния контрол при въвеждането на обектите в употреба.

Единствено у нас има толкоз доста наложителни елементи и остарели етапи като размер и наличие на капиталовите планове “, изясни проф. доктор арх. Борислав Борисов, зам.-председател на КАБ.
Какви промени предлага КАБ?Облекчаване на капиталовия развой и внезапно възстановяване на капиталовия климат;Ограничения на корупционните практики и възстановяване качеството на жизненана среда посредством понижаване на административната тежест;Фазите на планиране да бъдат понижени на две (вместо досегашните три). Първата е така наречен „ капиталов план за разрешаване на строителството “ (с позволителен режим и облекчена процедура). Втората е „ капиталов план за осъществяване на строителството “ (с регистрационен режим и цялостен размер и наличие на проекта);Оценката за сходство на капиталовите планове да се прави от проектантския колектив за унищожаване на дублирани функции;Контролът по време на строителството да се прави от проектантския екип в границите на авторския надзор;Въвеждането в употреба да става с отчет на основния проектант;Оптимизиране на дейностите на основния проектант и на експертните препоръки по устройство на територията;Въвеждане на институцията „ основен архитект “ с произлизащите от това права и задълженияСрок, не по-дълъг от месец, за съгласувателни процедури;Промени в Закона за публични поръчки с акцент върху конкурсното начало и нов правилник за използване на процедурите по инженеринг;Дигитализация на процеса;Създаване на национални наредби на Министерство на регионалното развитие за преместваемите обекти, както и за зелената система. Целта е унифициране на разпоредбите и анулация на многочислените общински наредби с спорни правила, които основават благоприятни условия за корупционна среда.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР