Лиз Тръс се доказа като много по-умела от останалите си

...
Лиз Тръс се доказа като много по-умела от останалите си
Коментари Харесай

Британски политолог: Лиз Тръс се доказа като много по-умела от съперниците си

Лиз Тръс се потвърди като доста по-умела от останалите си противници. Това разяснява в ефира на Euronews България Джон Къртис, професор по политически науки в университета в Стартклайд.

По думите на Къртис има три-четири съществени аргументи, заради които Лиз Тръс завоюва вътрешните избори в Консервативната партия.

„ Първата и може би най-важна е, че тя се потвърди като доста по-умела от противниците си за поста. Тя сложи доста ясна граница, която не може да бъде премината – понижаване на налозите „ без подаяния “. Ще следим дали тя ще извърши това заричане, само че то беше задоволително, с цел да със единствено няколко думи, даде визия на членовете на партията си какво ще отстоява “, уточни политологът.

Той оцени причините и позициите, изразявани от Тръс, като „ всеобхватни и нюансирани “, само че в никакъв случай точни и прецизни от вида „ това е посоката, към която се насочвам “.

Според Къртис още няколко фактора са имали решаващо значение за успеха на Тръс.
Оставката на господин Сунак, както и тази на министъра на опазването на здравето на 6 юли, изиграха основна роля за разпада на държавното управление на Борис Джонсън и след това за неговата оставка.
Джон Къртис, английски политолог

„ Хората, които смятаха, че Джонсън би трябвало да продължава да заема управителна функционалност и не изпитваха съмнения, упрекваха господин Сунак. Припомням, че преди няколко месеца Сунак беше в центъра на доста спорни обстановки – беше разкрито, че жена му не е плащала никакви налози в Обединеното Кралство, а той от своя страна е собственик на зелена карта, която ти разрешава да работиш в Съединени американски щати “, означи английският политолог.

Той счита, че първите дейности на Тръс като министър-председател на Англия ще бъдат свързани със справяне с покачващите се цени , само че акцентира, че до момента не е чул явен проект за оправянето с възходящите цени на енергийните носители.

Въпреки извоюваната борба благодарение на гласовете на консерваторите, по думите на Къртис новият министър председател на Англия не се употребява с висок рейтинг отвън електората на торите.

Относно паралелите сред Лиз Тръс и Маргарет Тачър , английският политолог разяснява, че някои от позициите им са сходни, като да вземем за пример понижаването на налози и промени, само че в действителност ходовето на Тръс се разнообразни от тези на Тачър в ранните стадии на ръководството ѝ.

„ При доста високи равнища на инфлация, сходни на тези във Англия сега, Маргарет Тачър взема решение да усили краткотрайно налозите. Едва по-късно тя ги понижава и разноските също потеглят надолу до известна степен. Друга забавна прилика е, че ненапълно Лиз Тръс наподобява на своя предходник Борис Джонсън, тъй като също като него и тя пази позицията си даже, когато доста хора не намират съответната концепция за вярна. Убеждението, че по-ниските такси ще доведат до напредък и ще са решение на рецесията с рекордно скъпия метод на живот, е подложено на критика от доста стопански специалисти “, означи Къртис.

По неговите думи това, което липсва на Лиз Тръс, е умеенето на Борис Джонсън да се измъква с лекост от всевъзможни неловки обстановки.

„ Лиз Тръс няма същата убеденост или както някои хора биха определили сходно държание - надменност и даже мързел. Тя е доста по-прилежна в това да си приготви домашното и може би ще й бъде по-трудно да лавира с лекост във всяка обстановка, за разлика от Борис Джонсън. Това е главно качество, което Тръс ще би трябвало да усвои, в случай че желае да се трансформира в сполучлив министър-председател “, разяснява още политологът.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР