Ливанското шиитско движение Хизбула, което бе разкритикувано от премиера Саад

...
Ливанското шиитско движение Хизбула, което бе разкритикувано от премиера Саад
Коментари Харесай

Хизбула - най-силният коз на Иран в регионалните конфликти


Ливанското шиитско придвижване Хизбула, което бе разкритикувано от премиера Саад Харири поради ролята му в района, разшири въздействието си в Близкия изток през последните години, включвайки се в няколко спора по искане на Иран. Според специалисти Хизбула е най-силният коз на ислямската република.

Харири, който разгласи изненадващо оставката си на 4 ноември, до момента в който бе в Саудитска Арабия, жигосах язвително намесите в други арабски страни на въоръжената шиитска организация, един от главните играчи в политическия живот на Ливан.

Новата политическа рецесия, раздрусала тази страна, наподобява директно обвързвана с гнева на Рияд към Хизбула, която съгласно специалисти е " инструмент " на иранската агресия в района, основно в Сирия и Йемен.

Хизбула е " най-силният коз " за Техеран в района, само че " тази оставка е показателна за желанието на саудитците да сложат завършек на иранското нахлуване ", сподели специалистът по интернационалните връзки Карим Битар.

Двете районни сили от десетилетия водят битка за въздействие.

Хизбула, основана през '80-те години на 20 век, с цел да се бори против израелската интервенция и последвалата окупация в Ливан - която продължи до 2000 година - получава отдавна финансова и военна помощ от Иран.

Посочена като " терористична организация " от Рияд и Вашингтон, обект на американски стопански наказания, Хизбула през днешния ден е незаобиколим фактор в споровете, вилнеещи в Близкия изток.

Военни умения

" Чрез Хизбула Иран съумя да работи на няколко районни фронта. Групировката бе потребна за разпространение на иранското въздействие ", увери Хилал Хашан, учител по политология в Американския университет в Бейрут.

Според специалиста придвижването - " най-важният инструмент на Иран в района " - е образувало в Ирак авторитетните шиитски милиции Хашд аш Шааби.

Има си " сътрудници " в Йемен, където шиитските бунтовници хуси са цел на военна акция, ръководена от Рияд.

Но най-много Хизбула направи сирийския режим боеспособен, счита Хашан.

В Сирия, която от 2011 година е редовно опустошавана от гибелен спор, Хизбула е неразделен съдружник на президента Башар Асад.

" Във военно отношение Хизбула се закали в Сирия. Тя закупи умения за осъществяване на настъпления, а освен такива на антибунтовническо придвижване ", сподели Битар.

Според Джоузеф Бахут, анализатор във фондация " Карнеги ", Хизбула е станала към този момент даже " модел за подражателство за всички минисили в района ", като бунтовниците хуси в Йемен.

Въоръженото придвижване е " перлата в короната, силата ", която разреши на Иран да стане през последните трийсет години " най-голямата мощ в Леванта ", посочи той.

Седмица след оставката си Харири наруши мълчанието си и жигосах в неделя намесите на Хизбула в арабските страни.

" Казах на Хизбула, че е в техен интерес да бъде непокътнат Ливан, да се откажат от някои театри, в които са се намесили ", сподели Харири, чиято оставка още не е призната от президента Мишел Аун.

" Имаше ли Саудитска Арабия някаква позиция по отношение на Хизбула, в който и да било миг преди войната в Йемен? ", попита Харири, който през последните години е подкрепян от Рияд.

Равновесието на терора

Политическата рецесия поражда страхове, че в Ливан - страна, в която царува нежно равновесие сред обособените общности - може да избухне ново принуждение.

В последното си изказване водачът на Хизбула Хасан Насрала стигна до такава степен да упрекна Рияд, че е изискал от Израел да нападна Ливан.

Трън в очите на Израел, шиитското придвижване е единствената ливанска секта, която не се отхвърли от арсенала си в края на гражданската война (1975-1990 г.)

Еврейската страна и Хизбула влязоха през 2006 година във война, която лиши живота на над 1200 души от ливанска страна, най-вече цивилни, и 160 от израелска страна, съвсем единствено бойци.

Експерти считат, че в случай че Саудитска Арабия се опита в този момент да открие фронт против Хизбула, заплахата да пламне целият район е напълно действителна.

" Иран и Хизбула към този момент демонстрираха, че не водят обичайни войни, това ще е асиметрична война, ще удрят там, където боли ", изясни Бахут. " Емирствата, източната част на Саудитска Арабия... (или) може би ще опитат да провокират вълнения в шиитските райони на кралството ", изброява като образци специалистът.

Според Битар сега сме очевидци на " композиция от прекомерно притеснителни фактори ", в това число " саудитската импулсивност, подкрепена от американския президент, който също е доста емоционален, и ескалацията на реториката в Израел ".

" Но на този стадий още сме в обстановка на взаимно въздържане, равновесие на терора ", увери Битар. " Те знаят, че възможна война ще бъде унищожителна и за двете страни ".

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР