Литва отмени забраната за железопътен превоз на санкционирани стоки от

...
Литва отмени забраната за железопътен превоз на санкционирани стоки от
Коментари Харесай

Литва вдигна транспортната блокада на Калининград

Литва анулира възбраната за железопътен транспорт на глобени артикули от и към съветската област Калининград, съобщи Би Би Си.

Калининград се намира на Балтийско море и употребява железопътна връзка с Русия през Литва за транспорт на пасажери и товари.

Русия реагира яростно, когато Литва забрани преноса на стомана и други черни метали по силата на глобите на Европейски Съюз предишния месец, и заплаши да отговори.

От литовските железници обаче оповестяват, че ще възобновят транспорта на артикули до ексклава.

Миналата седмица Европейският съюз съобщи, че възбраната за пренос визира единствено автомобилния, а не железопътния пренос, и затова Литва би трябвало да позволи на Русия да транспортира бетон, дървесина и алкохол през територията на Европейски Съюз до Калининград.

Руската осведомителна организация ТАСС цитира чиновник на калининградските управляващи, който съобщи, че скоро на територията ще бъдат изпратени 60 вагона цимент.

Русия анексира Калининград след Втората международна война през 1945 година и там живеят към един милион души.

За доставките си Калининград е мощно подвластен от директните направления през Литва. Миналия месец Литва стартира да ползва наказания на Европейски Съюз върху избрани съветски артикули, в това число строителни материали, в отговор на съветската инвазия в Украйна. Тя не разреши на стоките да преминат през литовска територия до Калининград.

Това разгневи Москва и ръководителят на съветския Съвет за сигурност Николай Патрушев заплаши със " съществено отрицателно влияние върху популацията на Литва ".
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР