Литовците от днес гласуват във втори тур на парламентарните избори,

...
Литовците от днес гласуват във втори тур на парламентарните избори,
Коментари Харесай

Литовци с COVID-19 гласуват от колите си в специални избирателни секции заради пика на заразата

Литовците от през днешния ден гласоподават във втори тур на парламентарните избори, като някои от тях пускат бюлетините напряко от колите си в специфични изборни секции драйв ин, основани поради резкото увеличение на инфектираните и карантинираните в балтийската страна, оповестява Българска телеграфна агенция.

Избирателите идват с колите си, носейки маски и пускат бюлетината в урната, без да излизат от автомобила. В страната са разкрити 4 такива секции. По този метод до четвъртък могат да гласоподават единствено хора, сложени под карантина и фигуриращи в изборните описи. Всички други регистрирани гласоподаватели могат да подадат гласа си на втория тур в постоянните изборни секции в изборния ден - 25 октомври.

"Това е доста комфортно. Щеше да е добре това да беше направено през цялото време, по този начин доста хора биха могли да гласоподават на първия тур ", сподели Йонас - някогашен преподавател, който избра да се показа единствено с дребното си име.



Опозиционният закостенял "Съюз Отечество " победи на първия тур на 11 октомври, а Литовският съюз на селяните и зелените, който е съществена мощ в сегашната ръководеща коалиция, остана втори. Анализаторите считат, че "Съюз Отечество " ще се показа сполучливо и на втория тур и ще сформира нова десноцентристка коалиция в 141-местния парламент.

Съгласно литовската изборна система 71 депутати се избират мажоритарно, а 70 - съразмерно. До момента в Литва, която е с население от 2,8 млн., са регистрирани 7726 инфектирани с ковид и 113 смъртни случая. Тази година и чехите имаха опция да гласоподават от колите си - мярка, наложена поради пандемията от COVID-19.

В Чехия бяха разкрити 156 краткотрайни драйв-ин секции из цялата страна за намиращите се под карантина.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР