Литовските депутати призоваха днес за наказателно преследване срещу ръководството на

...
Литовските депутати призоваха днес за наказателно преследване срещу ръководството на
Коментари Харесай

Парламентът на Литва призова за наказателно преследване срещу руското ръководство


Литовските депутати приканиха през днешния ден за наказателно гонене против управлението на Русия поради нахлуването в Украйна и широкомащабното, съгласно Народното събрание, принудително депортиране на украинци към съветска територия, заяви Българска телеграфна агенция.

Най-малко един милион украинци са били депортирани към Русия и следени от нея територии, в това число 200 000 деца, съобщи Народното събрание в предложение, утвърдено единомислещо.

„ Справедливост може да бъде реализирана само посредством гонене на съветските водачи, други високопоставени уредници на закононарушенията и директните причинители на враждебните дейности и депортирането на цивилни от Украйна “, беше посочено в предлагането.

В него не се посочва съответна конструкция, която да се заеме с наказателното гонене, само че се приканват „ други страни “ да употребяват правилото на универсалната пълномощия, който разрешава страните да съдят упрекнати във военни закононарушения хора от други страни.

Предложението беше признато на годишнината от началото на стратегия за всеобщо депортиране на литовци към Сибир през 1940 година, откакто Литва е принудително включена в състава на Съветския съюз. Според Народното събрание към 130 000 души са били пратени в заточение през идващите 15 години.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР