Литературният фестивал Пловдив чете беше открит вчера вечерта. По традиция

...
Литературният фестивал Пловдив чете беше открит вчера вечерта. По традиция
Коментари Харесай

Започна фестивалът Пловдив чете

Литературният фестивал " Пловдив чете " беше открит през вчерашния ден вечерта. По традиция церемонията се състоя в Античния спектакъл, където ще бъдат връчени премиите " Орфеев венец " за модерна лирика и " Златна четка " за най-хубаво художествено оформление на книга.

Програмата на фестивалната седмица включва близо 50 културни събития - срещи с писатели и преводачи, четения, министър председатели на книги, полемики, изложения и концерти. На пловдивската Алея на книгата, която още веднъж е ситуирана на площад " Централен ", ще бъдат показани 44 издателства, заяви БНР.

" Колкото едно общество е по-духовно, толкоз то е по–успешно ". Водена от това свое разбиране преди 20 години издателката Божана Апостолова става основател за провеждането на фестивала „ Пловдив чете ".

" Неграмотният човек няма по какъв начин да е сполучлив, няма по какъв начин да се случи сполучлива България ", споделя Апостолова.

За провеждането на фестивала издателството " Жанет 45 " работи в партньорство с Община Пловдив, Асоциация „ Българска книга “ и Народна библиотека „ Иван Вазов “.

" Този път мощно застъпена в програмата е поезията “, отбелязва Красимир Лозанов, маркетинг шеф на издателството.

На 13 юни в изложба „ Димитър Георгиев” се състоя среща с Ниня Мачарашвили и част от екипа, провел огромния план „ Тбилиси – международна столица на книгата 2021 ". Събитието се реализира с поддръжката на фондация „ Пловдив 2019”.

„ Фестивалът „ Пловдив чете” е един дребен подвиг, счита издателят Манол Пейков.

Предвидена е специфична детско-семейна стратегия, която ще се организира в книжовен ъгъл, прецизира Гергана Георгиева от екипа на издателството.

Над 80 доброволци са ангажирани в организацията на срещите в този пловдивски празник на книгата.

Преди формалното разкриване на фестивала се организира церемонията по връчване на Националните литературни награди за принос в Българската книжовна просвета „ Христо Г. Данов “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР