Листването на нови компании на фондовите пазари задоволява апетита на

...
Листването на нови компании на фондовите пазари задоволява апетита на
Коментари Харесай

Скоро нa ВЕАМ пaзapa: Paзвитaта Fashion Supply със стратегия за стабилна доходност

Листването на нови компании на фондовите пазари задоволява апетита на опортюнистично настроените вложители, нетърпеливи да открият " идващото огромно нещо " или идната " разрушителна компания ". Или пък на тези, които търсят нещо ново и друго и не могат да го открият на пазара сега.

Тези вложители могат да търсят стойност в бизнес, който се отличава с капацитет за съществено разгръщане, с придобиването на гласност и достъп до финансовите пазари.

От другата страна, фирмите решили да станат обществени, най-вероятно са стигнали до миг в развиването си, в който осъзнават, че ще им е потребно да се извърнат към финансовите пазари.

На родния финансов пазар има сегмент, който е ориентиран към развиването на дребния и междинен бизнес. Сегмент, който залага на фирмите, които генерират интензивен растеж и са гръбнакът на всяка една стопанска система. Това нормално са новаторски компании, с неповторими артикули, или бизнес модели, намерили своите пазарни ниши, които са минали през етапа на напредък и са потвърдили, че са устойчиви на времето и рецесиите.
 Снимка 580997
И най-иновативните измежду тях - с мениджмънт, който е осъзнал преимуществата на финансовите пазари, постоянно са тези, които стават обществени - точно на BEAM пазара на БФБ.

Общо осем компании избраха сегмента за напредък на дребни и междинни компании за своето листване досега, като седем от тях направиха това през предходната година. Компаниите набраха над 23 милиона лв. капитал в сегмента през 2021 година

А късата им история на търговия сочи, че са създали верния избор. Ако се обърнем към пионера на сегмента - компанията Биодит, която се листна на BEAM към края на януари предходната година, то ще забележим, че акциите й са поскъпнали с близо 80% по отношение на цената им от първичното обществено предложение.

Сега ще погледнем към една компания, която скоро възнамерява първично предложение точно в този сегмент. Това е българският производител на мода Fashion Supply - първата локална компания в тази промишленост.

Fashion Supply се нарежда на интернационалните пазари от 1990 година, съумява да се утвърди и като компания със мощни позиции в Нидерландия и Англия. Собственик е предприемачът Димитър Стойков - създател още на бутилиращата компания за изворна вода " Рилана " и цеха за бутилиране на питиета в кенове Can Supply.

Във Fashion Supply той внедрява неповторим и напълно автоматизиран модел на работа в един от най-бързо разрастващите се сегменти в сектора - облеклата с ексцентрични размери, със лични дизайнерски сбирки. Работи с сътрудници като MS Mode, The Sting, Miss Etam, Terranova и други.

Плановете на Fashion Supply са за листване на емисия до 651 000 елементарни акции, всяка с номинална стойност от 1 лев и емисионна - от 6.5 лв.. Предлагането ще се организира на 20-и юли.
 Снимка 580995
" Позиционирането на компанията с IPO на BEAM пазара е значима стъпка и естествено продължение на нашата дълготрайна капиталова тактика. Ще предложим инвестиция със постоянна рентабилност в дълготраен проект.

Сред сериозните ни преимущества за вложителите е по-голямата непоклатимост за сметка на по-ниската волатилност.

Освен средствата, които търсим от ВЕАМ пазара, планираме да вложим и лични - за сметка на част от бъдещите ни облаги ", споделя Димитър Стойков, основен изпълнителен шеф на Fashion Supply.

Какви са финансовите индикатори на компанията

Отвъд обещанията на мениджмънта, вложителите в нови компании се интересуват от няколко съществени неща - каква е финансовата история на бизнеса и какви са неговите вероятности, както и пред какви провокации е изправен.

По отношение на последното, неотдавна всички компании минаха през по този начин да го назовем финансов стрес-тест, в случай че се вземе поради развиването и протичането на пандемията от COVID-19.

Спокойно можем да назовем тази среда - допустимо най-голямото тестване, което може да се случи за всеки един бизнес и която преся положителните от неприятните компании.

Особено сложна бе тази среда за фирмите от стилния и текстилен бранш, по обясними аргументи, тъй че вложителите имат свеж образец по какъв начин би се представял бизнеса на Fashion Supply при една извънредно " отрицателна оперативна среда ". Ситуация, през която рядко новите бизнеси, листвани на финансовите пазари, са прекосявали преди да станат обществени.
 Снимка 580996
Според статистиката, в разгара на пандемията над 13 000 европейски бизнеса, най-вече дребни и приблизително огромни компании бяха застрашени от банкрут. В същото време оборотите на европейските компании се намалиха с над 20% през годината, като финансовите им резултати бяха наранени даже с по-висок %. Оцеляха единствено най-хубавите.

Как се показа бизнесът на Fashion Supply в разгара на пандемията?

През тежката пандемична 2020-а година, компанията Fashion Supply означи доходи в размер на 7.3 милиона лв., по отношение на записаните година по-рано доходи от 11.9 милиона лв..

В продължение на две години стилната промишленост беше измежду най-големите пострадали от COVID-19 пандемията, а по-късно международният проблем с доставките и суровините се задълбочи поради войната в Украйна.

Въпреки това обаче Fashion Supply съумя да се приспособява и да откри метод освен да резервира, само че и да увеличи облагата си - която набъбна до 236 хиляди лв., по отношение на 21 хиляди лв. година по-рано.

И това мениджмънтът реализира с помощта на еластичен бизнес модел и бързо преструктуриране на производството, както и стесняване на разноските, само че без да разреши от това да пострада основният личен състав на компанията.

Стратегическите партньорства с няколко шивашки цеха за предпочитано осъществяване на поръчки също са измежду преимуществата й - дават опция за произвеждане и доставка на сбирки в по-малки серии и в доста по-кратки периоди по отношение на азиатските съперници, надлежно и при по-високи маржове на облага.

Освен че остава на облага, Fashion Supply минава през две международни рецесии за последните две години /здравна и военна/ и без да редуцира нито един чиновник. А с помощта на високите технологии, които усъвършенстват процесите в завода в Благоевград и усилват успеваемостта, компанията към този момент има съществено конкурентно преимущество в Европа.

Миналата година, Fashion Supply стартира трайно възобновяване на резултатите си. Приходите й се чака да се приближат до предпандемичните равнища още към края на актуалната година и да ги надминат към края на 2023 година

Какви са финансовите оценки на компанията?

Разбира се, вложителите се интересуват освен от предишното, само че в доста по-голяма степен от бъдещето, когато се приказва за финансови резултати. Те също по този начин се интересуват от оценката на един бизнес, сравнен с цената, която се желае да се заплати за него...

Въз основа на изработен финансов разбор и оценка на акциите на компанията (които са обществено притежание на всички заинтригувани инвеститори), излиза наяве, че справедливата стойност на книжата се пресмята на 6.61 лв. към 22 май 2022 година. Това е малко над плануваната цена на издаване - от 6.5 лв..

Какви изгоди могат да чакат вложителите?

Когато погледнат към бъдещето, вложителите биха останали доста по-доволни въз основа на плануваната в разбора обективна стойност от 7.7 лв. за идната година и 10.24 лв. през 2023-та година.

До тези равнища се доближава с помощта на упования растеж на производството и плануваните вложения, посредством които ще се разшири индустриалният потенциал.
 Снимка 580998
Fashion Supply чака да увеличи размера на създаваната продукция до 150 000 дрехи през актуалната 2022 година, до 325 000 през 2024-а година и 450 000 броя през 2025-а година.

Нормалният брутен марж на произвеждане на компанията е към 25% в годините преди пандемията. След внедряването на новата система за цифрово печатане на платове се чака маржовете да доближат до постоянните 30% в края на 2024 година и да се задържат там.

Естествено, вложителите би трябвало да са изцяло наясно, че бъдещата обективна стойност се пресмята на база на догатки за растеж на приходите и облагите, които могат да не се материализират, както и за това, че цената на една акция може да се търгува при равнища под справедливата им стойност.

Можете да се запознаете с цялостния финансов разбор на база на дисконтиране на облагите и относителен способ, направен от сертифициран финансов анализатор от ТУК.

Какви са финансовите цели на листването?

Друг значим аспект, който вълнува евентуалните бъдещи вложители в една нова компания, е, защо ще бъдат употребявани набраните средства. Въз основа на параметрите на листването, Fashion Supply цели да набере сумата от 4 милиона лв., с която да се насочи към идващите си стратегически цели, както е записано в проспекта.

Дружеството има ясна тактика за развиването на бизнес модела си и забавното тук е, че компанията възнамерява и самоучастие в капиталовия проект.

А в този момент малко по-конкретно за тези цели...

Основният фокус на капиталовия проект ще бъде ориентиран към внедряване на следващия високотехнологичен план на Fashion Supply.

Като първа цел в капиталовия проект на компанията е записана - разширение на настоящия потенциал с нови индустриални мощности и складова база на към този момент платен за задачата терен.

Текущият потенциал на индустриалните мощности е до 150 000 броя дрехи месечно при цялостна претовареност. С новите вложения индустриалният капаците може да бъде повишен с нови 350 000 броя дрехи месечно. Това единствено по себе си може да е задоволителен фактор за осъществяване на постоянен растеж на продажбите през идващите години.

Очакванията на компанията, основани на историческите резултати и декларираните планове на клиенти, са за постигане на цялостен потенциал на произвеждане през 2025 година

Второто направление, към което ще бъдат ориентирани новите вложения, е система за цифров щемпел на органични платове. Тя ще даде опция за производства в дребни серии при извънредно съкратени периоди за доставка.

По този метод компанията освен ще обслужва по-ефективно и по-бързо актуалните си и плануваните огромни бъдещи клиенти, само че и ще има опция да навлезе в бизнеса с по-малките марки, интернет-базираните ритейлъри със лично произвеждане и модерно стартъпите, където маржовете на продажба са доста по-високи (при естествени брутни маржове от 20% при огромните клиенти, нормата в по-малките серии е към и над 45%).

На трето място, компанията възнамерява фотоволтаик за лични потребности. С построяването на такава система, Емитентът цели да усъвършенства подобаващото си географско местонахождение, като направи изпреварваща инвестиция предвид на новите политики на Европейски Съюз във връзка с Зелената договорка.

И като последно направление, новите средства се чака да бъдат употребявани за създаването на личен бранд и личен онлайн магазин. Това ще даде достъп на компанията за тест на пазарите с най-висока добавена стойност (краен ритейл) и опция да наложи опита си при производството и веригата на доставки на характерни дрехи.

*Материалът е с изчерпателен темперамент и не е съвет за покупка или продажба на акции на финансовите пазари.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР