Лишени от характерния си пухкав сняг поради необичайно топлото време,

...
Лишени от характерния си пухкав сняг поради необичайно топлото време,
Коментари Харесай

Необичайно топлото време: Ски курорти в Европа затварят


Лишени от присъщия си бухнал сняг заради извънредно топлото време, световноизвестните швейцарски ски писти се оказаха отчаяние за феновете на зимните спортове и шефовете на курортите, искащи да се възползват оптимално от сезона.

Температури, достигащи рекордните 20 градуса през декември, съществено нарушиха работата в доста ски курорти в Европа, като даже принудиха някои от тях краткотрайно да затворят, написа Ройтерс.

В Лейзин, курортно населено място в Алпите, можеха да се видят шепа скиори, които се спускаха по скат с тясна „ писта “ от неестествен сняг, която незадълбочено основава чувство за зима.

От курорта споделят, че са обезпокоени поради спада с към 35-40% на потреблението на ски услуги. Ски курортите в цяла Швейцария изпитват усложнения, пробвайки се да ангажират туристите с други форми на забавление и отдих.

Малък курорт западно от Давос, да вземем за пример, забавляваше туристите, отваряйки алпийските си велосипедни пътеки на Коледа, с цел да компенсира забавянето на ски сезона. В влиятелния курорт Гщаад пък бяха отворени единствено 16 от общо 70 ски писти.

Трева и камъни по пистите вместо сняг

На доста места Алпите наподобяват необичайно за това време на годината. Още при започване на тази седмица в някои от най-големите ски курорти в Европа - Инсбрук в Австрия, Вилар-сюр-Олон и Кран-Монтана в Швейцария, Ленгрис в Германия и доста други – по планинските скатове се виждат трева и камъни вместо сняг.

Още на 1 януари метеорологичната станция в Делемон в планинската верига Юра покрай френската граница, сложи връх за месец януари със междинна дневна температура от 18 градуса.

Особено мощно е наранена пистата за Световната купа по ски в Аделбоден, Швейцария, която притегля повече от 25 000 фенове за един спортен ден. Тази година надпреварата ще се организира на писти напълно с неестествен сняг.

Снимка: Ройтерс


Температурни върхове

Температурите в първите дни на януари доближиха исторически връх в редица страни в Европа, написа Би Би Си. Във Варшава, Полша, беше регистрирана температура от 18,9 градуса, а в Билбао, Испания, бяха измерени 25,1 градуса - повече от 10 градуса над междинните стойности за януари.

Температурите в Нидерландия, Лихтенщайн, Литва, Латвия, Чехия, Полша, Дания и Беларус счупиха национални върхове. Рекордите бяха усъвършенствани и в Германия, Франция и Украйна.

В Испания новогодишните температури в Билбао бяха еквивалентни на междинните за месец юли, а в елементи от Каталуния, в това число и в Барселона, са въведени ограничавания за потребление на вода.

Англия, Ирландия, Франция и Испания оповестиха 2022-ра за най-топлата година в историята. Във Англия всеки месец, като се изключи декември, беше по-топъл от междинното. Миналия месец в огромни елементи от страната падна сняг, макар че в този момент метеорологичните условия са по-меки и влажни.

Снимка: EPA


Горещите талази – по-чести и продължителни поради климатичните промени

Горещите талази са станали по-чести, по-интензивни и не престават по-дълго вследствие на климатичните промени, провокирани от индивида. Въпреки това зимни събития като тези нямат същото влияние върху популацията като летните горещи талази, които могат да доведат до огромен брой смъртни случаи.

Светът към този момент се е затоплил с към 1,1 градуса по Целзий от началото на индустриалната епоха, а температурите ще продължат да се покачват в случай че държавните управления по света внезапно не понижат отделяните нездравословни излъчвания, отбелязва Би Би Си.

Снимка: Ройтерс

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР