Липсват работни кадри по Черноморието. За да се справят, все

...
Липсват работни кадри по Черноморието. За да се справят, все
Коментари Харесай

Няма работници по морето, наемат чужденци

Липсват работни фрагменти по Черноморието. За да се оправят, от ден на ден хотелиери наемат за сезонна работа хора от Киргизстан, Узбекистан, Армения, Украйна и Турция.

В хотел в „ Слънчев бряг “ 30% от личния състав са чужденци, наети от трети страни. Артьом е от Киргизстан, за първи път е в България и работи като сервитьор.

„ Визата ми е за шест месеца, ще работя тук пет. Заплатата ме устройва В Киргизстан заплатите са високи, само че животът е безценен. Тук в България мога да си заделя средства. Осигурена ми е безвъзмездна квартира, не заплащам също за храна и превоз “, споделя Артьом.

За този хотел в най-силните месеци през юли и август са нужни 530 души. Затрудненията за намиране на подобаващ личен състав са главно за камериерки, готвачи, асистент готвачи, бармани и сервитьори.

„ Обстоятелствата ни принуждават да вършим взаимни отстъпки във връзка с квалификацията сега на започване. За сметка на това пък отделяме повече време и внимание от управителния екип, с цел да ги обучим, преди да ги пуснем да обслужват гостите “, разяснява Христо Караилиев, шеф на хотел.

А дефицитът на личен състав значи в допълнение натоварване на наличния, само че и риск за качеството на услугата.

„ Това става една бомба със закъснител “, съобщи Янчо Петров, шеф на хотел.

„ Персоналът се оправя добре, стараят се постоянно да е почистено. Станахме другари и с аниматорите от хотела “, споделя екскурзиантът Ричард Каупуш,

От сектора упорстват страната да вземе ограничения за облекчение на визовия режим на хората от страни, които не са в Европейски Съюз.

„ Трябва да ни се помогне по някакъв метод, най-много с този визов режим. Особено в този момент доста турци желаят да дойдат да работят, ужасно огромен проблем са визите “, споделя Венелин Ташев пред bTV.

В множеството хотели по морето заплатите са обновени с сред 10 и 25% по отношение на предишното лято.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР