Липсата на важни медикаменти на българския фармацевтичен пазар е изключително

...
Липсата на важни медикаменти на българския фармацевтичен пазар е изключително
Коментари Харесай

Пловдивски фармацевт: Дефицитът на медикаменти без заместител е огромен, няма решение към момента

Липсата на значими лекарства на българския фармацевтичен пазар е извънредно огромна, а решение за казуса към момента няма все още. Това разяснява пловдивски фармацевт пред TrafficNews . По думите му, медикаментите не могат да бъдат доставени аптеките и надлежно пациентите нямат достъп до тях. Някои от медикаментите нямат сурогат и по този начин хората остават без належащото си лекуване. Оказва се, че казусът с недостига не се среща единствено с   " Оземпик ", а и с доста други медикаменти на фармацевтичния пазар. 
Прочетете още
„ От дълго време липсва инсулин- „ Tresiba ” , това е протоколно лекарство, което няма сурогат. Също по този начин има и чести закъснения с наличия на капки за очи, да вземем за пример „ Таптиком ”, к ойто се употребява за Глаукома.

Брилик ” , което е антитромбозно лекарство се набира със забавяне, а сурогат с тази генерика не съществува. Хората са принудени да остават повече от седмица без лекуване,  докато се възобновят наличия по аптеките, а това става все по-трудно ”, описа пред медията ни пловдивският фармацевт.

Специалистът разяснява още, че този проблем съществува и при таблетни форми за диабет, да вземем за пример „ Ксигдуо ” , „ Еукреас ”. Има проблем даже с медикаменти на свободна продажба, да вземем за пример „ Нолипрел би- Форте ”. „ Това е медикамент за кръвно налягане и не е налично  повече от месец, постоянно на отвод излизат и медикаменти за лекуване на щитовидна жлеза, като „ Метизол ”, „ Тирозол ”,добави още.

Фармацевтът разясни, че множеството нуждаещи се ориантират за търсене и към чужбина, само че не всички лекарства могат да бъдат открити, изключително в случай че става въпрос за инсулин. „ Той е липсващ на всички места и мъчно може да се откри в околните до България страни. ”

Специалисти са на мнение, че главният проблем за периодическата липса на медикаменти за разнообразни типове хронични болести е сериозният реекспорт . Според фармацевти в случай че бъде спазван законът за реекспорта лекарствени артикули, може би казусът ще спре.

В началото на месеца стана ясно, че се приготвят законови промени за минимизиране на риска от дефицит на медикаменти. Това съобщи самият министърът на опазването на здравето Христо Хинков по време на съвещание на парламентарната комисия по опазване на здравето.

Предлаганите законови промени засягат търговията на едро и дребна с лекарствени артикули, паралелния импорт и рационализиране на Специализираната електронна система за следене и разбор на лекарствените артикули (СЕСПА), уточни Хинков.

Председателят на Асоциацията на притежателите на аптеки- Николай Костов, разяснява, че все още на българският аптечен пазар липсват 392 медикаменти по лекарско наставление.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР