Липсата на реформи в ключови за страната сектори, както и

...
Липсата на реформи в ключови за страната сектори, както и
Коментари Харесай

Липсата на реформи блокира изсветляването на икономиката

Липсата на промени в основни за страната браншове, както и престорените опити за смяна в тези сфери блокират изсветляването на стопанската система. Става въпрос за сфери като здравеопазване, енергетика, защита на конкуренцията, правораздаване, вътрешен ред и сигурност, за които бизнесът от години сигнализира, че са пропити с порочни практики, нагласени публични поръчки, противоречиви назначения и други Това излиза наяве от показания през вчерашния ден композитен показател " Икономика на ярко " за 2018 година. Анализът се прави от десетина години от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), която " мери " сивите практики като взимане на заплата в плик над контрактуваното, както и неналичието на трудови контракти.

Все пак по последни данни индексът се е повишил с 4.55 пункта и е достигнал рекордно равнище от 79.10 пункта, което значи, че от ден на ден компании излизат от сенчестия бизнес, съобщи в понеделник проф. Стефан Петранов, който е работил по изследването. Това обаче напълно не е задоволително - стопанската система би предходна на ярко още по-бързо, в случай че минималната работна заплата не се повишаваше административно, излиза наяве от проучването. Според АИКБ тази политика продължава и това води до надценяване на труда на най-ниско квалифицираните служащи за сметка на останалите.

В началото на тази година минималната заплата бе увеличена от 510 лева на 560 лв.. В същото време преговорите сред обществените сътрудници за договарянето на транспарантен и почтен механизъм за нейното определяне са изцяло блокирани, се показва в резюмето на изследването. Добрата вест е, че има растеж на хората, които работят с контракти, посочи проф. Петранов. Но въпреки че индикаторът за разплащането по банков път на служащите и чиновниците продължава да пораства, огромна част от тях получават заплатата си в плик. Повечето от интервюираните, които се трудят в допълнение, са признали, че част от заплатите им се заплащат на ръка.

Благоприятно отношение към възстановяване на бизнес средата има осъществената смяна в Закона за счетоводството - 3637 микропредприятия са освободени от наложителен одит на годишните финансови доклади, акцентират от АИКБ. " Борбата със сивата стопанска система не може да става с репресивни ограничения ", заключи проф. Петранов. В същото време Национална агенция за приходите е провела сполучлива акция по отношение на компании с огромна касова наличност, което лимитирало сивите практики.

" И през 2018 г. съвместни инспекции на данъчните, инспекцията по труда и полицията доведоха до намаляване на сивите практики в областта на трудовите връзки, както и за изобличаване на фискални нарушавания. Независимо от това обаче изсветляването на трудовоправните връзки остава измежду тези с най-ниски стойности ", разяснява още той.

 

ПРОБЛЕМИ

Като проблем номер 1 от бизнеса обрисуваха неналичието на квалифицирана работна ръка. Той зрее от години и към момента не е намерил решение, настояват работодателите. На камък удрят и основни промени в много сектори. В енергетиката да вземем за пример към момента продължава непазарното и привилегировано състояние на производителите на ток от ВЕИ и от когенерация, както и на т.нар. американски централи - " Марица-изток " 1 и 3. Към този проблем се прибавиха и някои спекулации към обезпечаването на така наречен леден запас, акцентират от АИКБ. Това на процедура е ток на склад - част от производителите държат мощностите си в подготвеност, с цел да могат да се включат спешно при положение на изключителна нужда. От години обаче търговете се считат за нагласени, а спечелилите - авансово известни.
 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР