Липсата на работна ръка е основен проблем на туристическата индустрия,

...
Липсата на работна ръка е основен проблем на туристическата индустрия,
Коментари Харесай

Липсата на работна ръка е основен проблем на туристическата индустрия в Черна гора

Липсата на работна ръка е главен проблем на туристическата промишленост, беше посочено на конференция, проведена от Черногорската туристическа асоциация (ЧТА), представена от Българска телеграфна агенция.

Председателят на ЧТА Жарко Радулович сподели на конференция в хотел „ Сплендид “, че в случай че приемането на служащи от далечни страни не бъде утвърдено, Черна гора няма да може да разчита на доходи от 1,3 милиарда евро тази година, и както той предизвести - ще бъде по-лошо от предходната година.

„ Имаме десетина хотела, които отхвърлиха забележителен брой посетители и по този метод заплашиха репутацията си, тъй като нямат служащи, с цел да отворят хотелите си. Четири- и петзвездните хотели обмислят да се пререгистрират като мотели, с цел да улеснят работата си “, сподели Радулович, представен черногорското радио и телевизия.

„ Ако сезонът се провали тази година, в случай че туристите не са удовлетворени от обслужването, това ще разнесе посланието: „ Не ходете в Черна гора “ и следващата година ще преживеем срив “, сподели Радулович.

Председателят на Управителния съвет на Асоциацията на туризма и хотелиерството на Търговската камара Ранко Йовович подсети, че те се пробват да решат казуса от години.

„ Ние се застъпваме за въвеждането на непрекъснати сезонни служащи и това оптимално ще реши този проблем. Имаме потребност от непрекъснати сезонни служащи “, сподели Йовович.

Президентът на Асоциацията за кетъринг в Будва Александър Йованович разгласи, че на равнище страна не е направено нищо, с цел да се предотврати това състояние.

„ Най-големият проблем тук е администрацията, с цел да се внася работна ръка от чужбина. Ще се радваме, в случай че можем да осигурим работна ръка тук. Рекламираме, само че малко или никой не дава отговор. Заплатите в туризма са по-високи от другите сфери. Заплатата на основен готвач е два пъти по-висока от тази на министър-председателя на Черна гора или министрите “, сподели Йованович.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР