Липсата на основни витамини и минерали е не просто неблагоприятно,

...
Липсата на основни витамини и минерали е не просто неблагоприятно,
Коментари Харесай

Дефицит на калий - какво трябва да знаем

Липсата на съществени витамини и минерали е не просто неподходящо, само че и рискова за здравето. Става въпрос за витамини А, група В, С, калций, желязо, магнезий и други.

Има обаче и не толкоз известни съставки, които също имат мощно отрицателен резултат при дефицит. Такъв е калиевият недостиг.

Същност на детайла калий

Калият е електролит, който подкрепя действието на нервната система и свиването и разпускането на мускулите. Той поддържа и сърдечния темп, превоза на хранителни субстанции към клетките, има значение за равнищата на кръвното налягане.

Оптималният банкет на калий за ден е 4.7 мг. Тя е допустима, в случай че се одобряват задоволително храни, богати на калий.

Какво съставлява калиевият недостиг

 Дефицит на калий -

Калиев недостиг настава, когато калият в кръвта е по.малко от нужното, което е от 3, 6 до 5, 2 милимола на литър.

Най.често недостиг се получава при банкет на избрани медикаменти за сърдечно- съдовата система. Основно диуретиците, които подтикват изхвърлянето на течности от тялото. Боледуването от стомашни вируси и разстройства също води до загуба на калий и недостиг.

Прекомерният банкет на калий също може да се окаже причина за дефицит, тъй като колкото повече се приема от този детайл, толкоз повече се и изхвърля от него.

Симптоми при недостиг на калий

Умора и мускулни конвулсии

Тъй като всяка клетка в тялото има потребност от калий, с цел да действа обикновено, първият признак при дефицит е умората. При обикновено хранене, сън и интензивност и съществуване на отмалялост, най-вероятно тя се дължи на неналичието на калий.

Чувството за уязвимост също се дължи на дефицит на калий, а също и мускулни крампи и конвулсии, защото калият е значим за стесняване на гладката мускулатура.

Стомашен дискомфорт

Ниските равнища на калий забавят естествените процеси в храносмилането и оттова се получава стомашен дискомфорт. Плодовете и зеленчуците сигурно липсват в храната, а това значи и незадоволително калий в организма.

Сърдечно здраве

Ниските равнища на калий водят до заболявания на сърдечно-съдовата система. Калият е значим за сърцето, тъй като обезврежда резултата от приема на натрий.

Храни с високо наличие на калий

 Дефицит на калий - какво би трябвало да знаем

Най-добрият метод да се набави калий е посредством храната. Продуктите, които би трябвало да се включат в менюто, с цел да не липсва калий, са:

- Спанак, зеле;

- Грозде;

- Къпини;

- Кореноплодни като картофи и моркови;

- Цитрусови плодове като портокали и грейпфрут.

При сериозен дефицит на калий е добре той да се приема под формата на добавка, като дозата се дефинира от доктор.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР