Липсата на гласуван и приет държавен бюджет от 48-ото Народно

...
Липсата на гласуван и приет държавен бюджет от 48-ото Народно
Коментари Харесай

София пак очаква цялата страна да спаси градския ѝ транспорт

Липсата на гласуван и признат държавен бюджет от 48-ото Народно заседание слага на тестване София. Пред столицата се обрисуват две съществени провокации. Първото е обвързвано с градския превоз, а второто – с високите цени на строителните материали и индексацията на договорите. И във връзка с двете тематики общината ще чака помощ от страната. Това стана ясно от изявление на столичния кмет Йорданка Фандъкова за BTV.

За всички е доста неловко, че няма бюджет и че работим с този от 2022 година Разходваме средствата с ограничаване “, съобщи Фандъкова.

По думите ѝ с помощта на строгата финансова дисциплинираност общината работи по този начин, че да има по-висока събираемост и да употребява безплатни средства. Тя заяви, че през първото тримесечие на 2023 година са събрани с 28 млн. лева повече налози спрямо предходната година.

Въпреки това, локалната власт чака с неспокойствие образуването на постоянно държавно управление и приемането на бюджет, защото проблемите с градския превоз и индексацията на строителни контракти остават. 

Миналата година превозът в София още веднъж бе подкрепят от централния бюджет с към 90 млн. лева От думите на кмета се разбра, че общината чака сходна помощ и тази година.

Три години пандемия, високи цени, понижение на пасажерите. Миналата година получихме поддръжка и чакаме и тази година “, съобщи Фандъкова.

Припомняме, че след „ ремонта на ремонта “, който общинарите направиха на тарифната политика, обвързвана с картите за една линия в столицата, стана ясно, че превозът е в неприятно положение. Очертава се дупка от съвсем 32 млн. лева Освен това СОС гласоподава нарастване на заплатите на чиновниците в превоза, като за мярката ще са нужни още 31 млн. лева Връщането на картите за една линия добави още 8 млн. лева към тежкото положение.

Фандъкова означи, че другият проблем, с който общината ще се сблъска, е миналогодишното нарастване на цените на строителните материали и приемането на методика на индексация от Министерския съвет, „ която обаче изисква и средства “. Фандъкова не даде информация кои тъкмо обекти ще бъдат индексирани.

Заради инфлацията в строителния бранш служебният кабинет гласоподава и одобри въпросната методика още предходната година. Освен обекти, изпълнявани по европрограми или със средства от държавния бюджет, тя визира и контрактите на общините със строителите.

Наскоро се разбра, че изпълнителят на ремонта на трасето на трамвай номер 5 договаря за 15% индексация нагоре. Дейностите се правят от компанията ВДХ, която е благосъстоятелност на Велико Желев, който бе арестуван и пуснат под гаранция по сигнал за изнудване на собствен чиновник. Договорът на компанията е за 40 млн. лева, а средствата са обезпечени по линия на Оперативна програма „ Региони в напредък “ 2014 – 2020 година Строителят бе глобен с 900 хиляди лева поради закъснение при първия стадий на ремонта.
Станала неточност с " Графа "
Преди седмици районният министър Иван Шишков направи инспекция на ремонта на ул. " Граф Игнатиев " и откри проблеми с настилката. Тогава той заяви, че дейностите се ревизират от Европейската прокуратура, защото обектът се финансира още веднъж по Оперативна програма „ Региони в напредък “.

Днес Фандъкова обаче изясни, че било станало неразбирателство и че Европейска комисия в действителност ревизира така наречен Зона 4, т.е. ремонтът на пространството към храм паметника „ Св. Александър Невски “. Там продължава ремонтът на тротоарите и когато той завърши, се планува смяна в придвижването. Паркирането и придвижването ще бъдат неразрешени в сектора пред централния вход.

Тъй като е част от един контракт, стана едно комплициране, че се ревизира " Граф Игнатиев ". Всъщност се ревизира договорът за безплатна помощ и процедурите “, съобщи кметът.

Тя напомни, че инспекция на Европейската работа за битка с измамите (ОЛАФ) предходната година е открила, че няма нередности с ремонта на " Графа ".

Обикновено, когато се стартира инспекция, шумно се разяснява, само че когато завърши с позитивен резултат, не се чува доста “, уточни Фандъкова.
Жълтите павета
След неприятното осъществяване на пренареждането на жълтите павета в центъра на София, общината е задължила изпълнителят да подреди експериментален тестов сектор на площадката, на която се съхраняват въпросните павета. По думите на кмета паветата пред храм паметника „ Св. Александър Невски “ ще бъдат още веднъж пренаредени през лятото, само че по нова технология, съгласувана с специалисти.

Задължихме компанията, която прави ремонта, да подреди експериментален тестов сектор на площадката, на която съхраняваме павета. Предстои те да бъдат още веднъж пренаредени през лятото, сподели още столичният кмет. 

Жълтите павета са културна полезност, по мое искане бяха оповестени за такива през 2016 година От тук излиза компликацията, че технологията би трябвало да бъде, от една страна, по-сигурна за настилката, а въпреки това – щадяща, да не се нарушава културната полезност “, съобщи Фандъкова.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР