Липсата на финансиране може да забави късните етапи на изпитанията

...
Липсата на финансиране може да забави късните етапи на изпитанията
Коментари Харесай

Бил Гейтс: Светът прави огромна грешка, като не финансира нови ваксини срещу туберкулоза

Липсата на финансиране може да забави късните стадии на тестванията на първата нова ваксина против туберкулоза от повече от век насам, предизвести Бил Гейтс, чиято фондация поддържа създаването на тази инжекция, оповестява Ройтерс.

Съоснователят на „ Майкрософт “ и изтъкнат човеколюбец сподели, че има доста обещаващи нововъведения в битката с туберкулозата - най-големия палач измежду инфекциозните заболявания в света, само че обезпечаването на в допълнение финансиране е от значително значение.

„ Неуспехът да се финансират тези неща ни пречи да продължим с цялостна мощ тестванията на новите ваксини - а това е голяма неточност “, показа той в изявление за Ройтерс в понеделник.

Фондация „ Бил и Мелинда Гейтс “ е най-големият спонсор на битката с туберкулозата, сподели той и добави, че работата по имунизацията M72/AS01, в началото създадена от „ Глаксо Смит Клайн “ и подкрепяната от Гейтс биотехнологична компания с нестопанска цел „ Аерас “, сега се управлява от Медицинския проучвателен институт към фондацията му.

Гейтс разясни, че проектът за трета фаза на изпитванията на имунизацията евентуално ще бъде разгласен по-късно тази година. Той прикани държавните управления и други филантропи да се включат във финансирането на тези тествания и на други нововъведения в региона на туберкулозата. Той пресмята, че изпитването на имунизацията ще коства 700-800 млн. $ до нейното доказване. „ Въпреки че ще бъдем огромен спонсор, ние също се нуждаем от сътрудници, които да ни спомагат “, сподели той и добави, че създаването на ваксини е обвързвано с висок риск от крах и заради това се нуждае от всестранно финансиране.

Туберкулозата, бактериално заболяване, което визира най-вече белите дробове, е лечима, само че 10 милиона души към момента се заразяват с нея всяка година. През 2021 година от туберкулоза в света са умряли 1,6 милиона души, съвсем напълно в страни с ниски и междинни приходи. Тя от дълго време е най-смъртоносната инфекциозна болест в световен мащаб, макар че за малко бе изпреварена от КОВИД -19.

Инструментите за битка с туберкулозата, като да вземем за пример имунизацията Bacillus Calmette-Guerin (БЦЖ), са несъвършени, само че има „ обнадеждаващи “ нововъведения в региона на имунизациите като M72, по-опростени схеми на лекуване и по-лесни диагностични проби, споделя Гейтс.

Предстои среща на високо ниво на Организация на обединените нации по въпросите на туберкулозата през септември, само че Гейтс се притеснява, че тя може да не се състои заради други световни цели. „ Дори и да се състои, срещата няма да получи огромна публичност “, сподели той и добави: „ Винаги е мъчно, когато има толкоз доста бюджетни цели, само че светът прави голяма неточност, като не влага повече в битката с туберкулозата “.

Инфо: Българска телеграфна агенция

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР