Липсата на достатъчно жени в т.нар. STEM (Science, Technology, Math,

...
Липсата на достатъчно жени в т.нар. STEM (Science, Technology, Math,
Коментари Харесай

Защо жените не искат да стават инженери?

Липсата на задоволително дами в така наречен STEM (Science, Technology, Math, and Engineering – „ Наука, технологии, математика и инженерство ”) специалности е от дълго време прочут феномен. Това събитие постоянно е обяснявано да вземем за пример с полова дискриминация в техническите кариери или с другите естествени дадености сред мъжете и дамите.

Всяко едно от тези пояснения има своето право на живот. Едно настоящо изследване обаче хвърля нова завладяваща светлина върху въпроса, подложен в заглавието. Американски откриватели от Университета на Мичиган и Университета на Питсбърг са открили, че дамите вземат решение да изберат друга от STEM кариера просто, тъй като като цяло разполагат с доста по-широк избор на професионално развиване от мъжете, заяви huffingtonpost.com. Учените са стигнали до този извод след разбор на данните за 1490 американски студенти, които са били интервюирани в края на междинното си обучение и по-късно на 33-годишна възраст. Информацията за всеки от тях включва неговите оценки от проби, професионални достижения, мотивация и полезности.

Основният извод от изследването е, че нежният пол умишлено заобикаля инженерните специалности точно поради вродените си качества. Причината за този избор обаче е диаметрално противоположна на остарялото сексистко разбиране, че дамите „ не схващат от техника ”. Всъщност, става известно, доста от дамите потвърдили най-високи качества в математиката се отхвърлят от STEM кариера. Причината е непредвидена – дамите с високи математически качества постоянно имат и мощно развити вербални умения, се споделя в изследването. Подобна композиция е доста по-рядко срещана при мъжете. В резултат, дамите имат доста по-голям избор за професионалната област, в която да се развиват, изясняват откривателите.

Очевидно, на този декор, инженерните специалности губят конкуренцията с по-привлекателни професионални благоприятни условия и не съумяват да задържат вниманието на по-красивата част от човечеството. Според психолога Минг-Те Ванг, който е един от съавторите на изследването, изводите от него би трябвало да бъдат взети под внимание при провеждането на политики за увеличението на женското присъединяване в STEM специалностите. 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР