Липса на маркетинг, некачествена инфраструктура и лош имидж на продукта.

...
Липса на маркетинг, некачествена инфраструктура и лош имидж на продукта.
Коментари Харесай

Международните конфликти извадиха наяве големите проблеми на българския туризъм

Липса на маркетинг, некачествена инфраструктура и неприятен имидж на продукта. Това са част от проблемите на българския туризъм, които „ излязоха на ярко “ на фона на интернационалните спорове, Коронавирус и отдръпването на основни пазари, като Израел, Украйна и Русия.

Това са изводите, до които доближиха Франк Кванте, изпълнителен шеф на Fraport Bulgaria (оператор на летищата във Варна и Бургас) и Хуан-Рамон Матас Себастия, действен шеф на SOF Connect (оператор на Летище София), които взеха присъединяване в осмото издание на " Хотелския конгрес " 2023.

За разлика от Летище София, където трафикът се е възстановил съвсем на 100% по отношение на 2019 година, морските аеропорти към момента изпитват усложнения и страдат от късия сезон и всички съпътстващи фактори.

Ние достигнахме 75% възобновяване. Това сигурно не е добре и Черноморието страда. Сезонът става все по-кратък и това не е добре нито за нас, като шеф на към 600 души, нито за цялото Черноморие “, споделя Франк Кванте.

 Франк Кванте, изпълнителен шеф на Fraport Bulgaria

Снимка: Българска телеграфна агенция
Проблемите
Концесионерът на морските ни летища е на мнение, че проблемите на България в бранш „ Туризъм “ са като безконечния въпрос: Кое е първо – кокошката или яйцето? Тоест не можем да разберем дали неналичието на маркетингова тактика или просто неприятният имидж, който имаме – че предлагаме неприятен артикул – е основният провинен за неуспеха. В допълнение към всичко това е и несигурната геополитическа конюнктура – продължаващата война в Украйна, поради която съветските туристи изцяло отсъстват към този момент втора година; спорът сред Израел и Палестина в допълнение ще усложни обстановката, защото израелските туристи също са основни за българския пазар, а към този момент ги няма; настрана България към момента не съумява да навакса голямата туристическа пауза от времето на COVID-19.

Това, от което ние се нуждаем, е маркетинг. Ситуацията изобщо не е лесна в Близкия изток. Има проблеми и с визовия режим – процедурите са тежки. Не знаем от кое място да стартираме – маркетинг, артикул. Така както не се знае кое е първо – кокошката или яйцето “, споделя Кванте.

В същото време обаче той е позитивно надъхан за идващия летен сезон, защото спрямо Гърция и Турция, България има ценово преимущество. „ Ние резервираме цените, до момента в който те ги усилват. Освен това изменението на климата също е в наша изгода. Никой не желае да седи на плажа при 50 градуса “, споделя той.

За оперативния шеф на SOF Connect измежду главните проблеми на страна ни е неприятната пътна инфраструктура.

Трябва да се влага и във инфраструктурата на място. Да има добра съгласуваност на пътищата до летището. Необходими са освен вложения в летищата. Ние това към този момент го имаме заложено в концесионното съглашение. Но е належащо да се влагат средства в пътната и жп инфраструктура, с цел да има по-добра съгласуваност. Лятото пътувах пет часа от София до границата с Гърция. Знаете, че автомагистралата не е довършена “, споделя Хуан-Рамон Матас Себастия, който е на мнение, че това е неприемливо в случай, че страната ни е дребна и има големи благоприятни условия.

 Хуан-Рамон Матас Себастия, действен шеф на SOF Connect

Снимка: Българска телеграфна агенция

Въпреки всички проблеми обаче концесионерът на софийския аеропорт се похвали с доста положителни достижения.

„ Понастоящем имаме 116 дестинации и 22 самолетни компании, които летят от София. Продължаваме с плануваните над 1 милиарда лева вложения, които ги имаме заложени в концесионния контракт “, прецизира Хуан-Рамон Матас Себастия.
Механизъм за реклама
В днешния конгрес присъединяване взе и министърът на туризма Зарица Динкова, която напомни, че към този момент се работи по разширение обсега на новата стратегия за финансиране на рекламата на Бранд „ България “.

Стартирахме програмата пилотно в черноморските общини, само че към този момент работим и за нейното разширение “, сподели Динкова.

Припомняме, че през септември министерството на туризма разгласи, че трансформира радикално тактиката си в рекламирането на Българското Черноморие. Ведомството отвори за кандидатстване Процедура „ Програма за финансиране на маркетингови действия на туристически услуги в черноморските общини в България “. Общият размер на средствата за осъществяване на процедурата е в размер на 5 000 000 лева, финансирани от държавния бюджет, чрез бюджета на Министерството на туризма.  
 https://www.economic.bg/bg/a/view/po-nova-strategija-turoperatori-i-obshtini-misljat-reklamata-na-chernomorieto По нова тактика: Туроператори и общини мислят рекламата на Черноморието
Според новите правила парите за реклама ще се разпределят сред бизнеса и тяхна ще е задачата да измислят маркетингова тактика, а не страната да прави огромна национална реклама, както досега.

Динкова уточни, че с програмата ведомството реагира съответно и на една от най-важните рекомендации на европейските институции за битка с корупцията във връзка с харченето на държавни средства за реклама. По думите й това е стъпка за връщането на доверието към България на задграничните й сътрудници. Динкова сподели, че по програмата към този момент има позитивна противоположна връзка от дипломати на някои от най-важните ни входящи пазари.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР