Линията Zenfone съществува не за първа година, но устройствата не

...
Линията Zenfone съществува не за първа година, но устройствата не
Коментари Харесай

Ревю на ASUS Zenfone 4

Линията Zenfone съществува не за първа година, само че устройствата не се асоциират с апаратите на ASUS. Компанията има сполучливи модели, само че без странни устройства. Много от тях започнаха да се продават публично в България с голямо забавяне, когато апаратите към този момент не бяха доста настоящи. Но през 2017 година, компанията се поучи от някои остарели неточности и за Zenfone 4 ще разкажем не след шест месеца, а единствено месец след анонса, защото самият уред към този момент е наличен за закупуване.

Технически характерности на ASUS Zenfone 4 (ZE554KL):
Тип: Смартфон;Вградена OS: Android 7.0 (Nougat) + ASUS ZenUI 4.0;Оперативна памет в GB: 4;Вградена памет в GB: 64;Слот за уголемение:microSD (до 2 ТВ);Тип на СИМ-картата: Nano SIM;Брой на СИМ-картите: 2;Процесор: Qualcomm Snapdragon 660/630 + GPU Adreno 512/508;Брой на ядрата: 8;Честота в Ghz: няма данни;Акумулаторна батерия: литиево полимерна, 3300 mah (несменяема);Време за работа (данни от производителя): в 4G режим на подготвеност — до 23 дни, време за диалог в 3G — до 30 часа, уеб-сърфиране през Wi-Fi — до 18 часа;Диагонал в инча: 5,5;Разделителна дарба: 1920×1080;Вид на матрицата: IPS;PPI: 401;Сензор за контролиране на яркостта: да;Други: защитно стъкло 2.5 D, закривен Corning Gorilla Glass, бляскавост — 600 nits, Bluelight филтър 10-точково докосване;Основна камера в Mp: 12 + 8 (F1.8);Видеозаснемане: 4K UHD (3840х2160) 30 к/с;Светкавица: LED;Предна камера в Mp: 8;Високоскоростен транспорт на данни: GPRS/EDGE/3G/LTE Cat12 UL 150 / Cat13 DL 600 Mbps, DC-HSPA+: UL 5.76 / DL 42 Mbps;Wi-Fi: 802.11 a/b/g/n/ac, Wi-Fi direct;Bluetooth: 5.0;GPS: да (AGPS, GlONASS, BDS);FM радио: да;Аудио жак: 3.5 мм;NFC: не;Интерфейсен конектор: USB 2.0 (Type С);Размери в мм: 155,4х75,2х7,5;Тегло в g: 165;Защита от прахуляк и влага: не;Тип на корпуса: моноблок (неразглобяем);Материал на корпуса: метал;Вид на клавиатурата: екранно въвеждане;Още: Четец на пръстови отпечатъци (0,3 с). Сензор за непосредственост. RGB сензор. Жироскоп.Комплект
Четвъртото потомство Zenfone се предлага в дребна картонена опаковка. Вътре спретнато е спретнат смарт телефона и аксесоарите към него: кабел, всекидневно зарядно 5V/2А), слушалки и документи. Всичко е подредено по своите отделения.


Дизайн
Външно, Zenfone 4 има общи черти с миналогодишната “тройка”, само че в някои неща е изработен доста по друго. Корпусът към момента съставлява “сандвич” от две стъклени половини, с железна рамка сред тях.

Пластмасовите детайли за работа на антените са завършени в пъти по-добре, в сравнение с преди една година, камерата в този момент не изпъква, а скенерът за пръстови отпечатъци се е преместил под екрана, тъй че място за логото на производителя на лицевия панел не е останало.



Логото откъм гърба е оцветено в цвета на панела, както и служебните надписи, които не притеглят ненужно внимание. Любовта на ASUS към отразяващите повърхности не е минала и в този уред. От надписите на “гърба” се движат в страни “лъчи”, които красиво играят на светлината.

Като за 5,5 инчов смарт телефон със съответствие на страните на екрана 16 към 9, Zenfone 4 е с естествени размери на корпуса и всекидневно тегло. Бутоните са ситуирани вдясно, тъй че от позиция на удобството при потребление, смарт телефонът се оказа много добър, в случай че нямаше няколко “но”.

Основната забележка — извънредно хлъзгав корпус, даже и спрямо други стъклени апарати. Изглежда, че производителят е нанасял олеофобичното покритие освен по стъклото на екрана, само че и на “гърба”. От появяването на отпечатъци, към момента не можем да ie отървем, само че първите дни на приложимост са съпроводени от чувството, че всеки миг ще изпуснете смарт телефона. Също по този начин, апаратът съвършено се плъзга по всевъзможни гладки повърхности (нужно е единствено леко побутване) без да е нужно каквото и да е наклоняване.

Изглежда, че тези особености способстват още и за появяването на спомагателни драскотини — ние ползвахме смарт телефона деликатно, само че откъм гърба въпреки всичко се появиха дребни белези и даже огромни такива. Така, че в случай че сте привикнали да съхранявате първичния тип на апарата, по-добре е да му вземете калъф още от първите дни на покупката.

Относно работата на скенера за пръстови отпечатъци, който е смесен със сензорния бутон “Home”, нямаме недоволства — сработването става бързо и в множеството случаи от първия път. От ляво и дясно се намират бутоните “Назад” и “Многозадачност”, ситуирани аналогично на апаратите от линията Pixel.

Обозначенията на тези бутони са забележими единствено по време на работа на подсветката — тя е дейна непрекъснато по време на работа на екрана, само че няма да можете да промените местата им.
Дисплей
В Zenfone 4 има 5.5-инчов IPS-дисплей с резолюция 1920 на 1080 точки — покриващото го защитно стъкло Gorilla Glass е със заоблени ръбове. Производителят не прецизира кое потомство Gorilla се употребява, само че може да се откри информация, че това е третата версия. Върху стъклото е нанесено качествено олеофобично покритие — пръстът съвършено се плъзга, пръстови отпечатъци се събират в дребни количества и елементарно се отстраняват.



Нашите измервания демонстрират, че яркостта варира в границите от 4,5 до 566 cd/m2, а контрастът — от 1 до 1390. Получените данни са близки до оповестените от производителя. Също по този начин, компанията загатва за съществуването на тънки рамки (2,1 мм) — в случай че се вземe поради дистанцията от матрицата до ръба на стъклото, то страничните рамки в действителност ще се окажат тънки, само че металната рамка отхвърля това чувство — апаратът се възприема всекидневно.

От позиция на качеството на изображението, умерено може да се каже, че пред нас е един превъзходен екран с задоволително тъкмо и “честно” чудесно възпроизвеждане на цветовете, близки до същинските. Трябва също да отбележим, че той би трябвало да се хареса на множеството консуматори. Също по този начин, имайте поради опцията за независима конфигурация на цветовете и съществуването на режим за нараснала сензитивност на датчика за ръководство, което ще е нужно през зимата.
Хардуерна платформа
Както постоянно, при ASUS под наименованието Zenfone 4, дебнат голям брой апарати със същия дизайн и дребни разлики в характерностите. Тествахме версията с Qualcomm Snapdragon 630, c 4 и 64 GB памет, “хибриден” слот за две NanoSIM карти и карта памет и без NFC модул.

Дори и предвид на това, че сме тествали не най-производителната версия на апарата, забележки към скоростта му на работа нямаме. Snapdragon 630 — минимално усъвършенствана версия на добре познатия 625, с малко повишени тактови честоти, което демонстрира, че резултатите могат да се съпоставят в бенчмарковете и игрите. Вземайки в поради по-големия размер оперативна памет, излиза наяве, че получаваме смарт телефон, комфортен за решение на множеството проблеми на потребителите. Флагманите при директно съпоставяне, ще се окажат по-бързи, само че продуктивността им нормално е малко непотребна.



Освен очевидния дефицит във тип на изчезналия NFC модул, други дефекти в “желязото” на Zenfone 4 не открихме. Дори и при високо натоварване, корпусът на устройството колкото да се затопля, а самия смарт телефон е бърз в известните игри.

Апаратът е оборудван с много положителни представители и обезпечава обикновено качество на възпроизвежданата музика в слушалките — в това отношение, той е съпоставим с конкуренцията.

Също по този начин, производителят твърди за съществуването на стерео-колони — при гледане на видео, игри, разговорния представител възпроизвежда избран диапазон от честоти. Създаването на забележителен стерео-ефект по този метод е мъчно, защото в някои обстановки, работата на втория представител е съвсем незабележима, само че въпреки всичко това го прави да звучи малко по-добре.
Софтуер
Смартфонът работи под ръководството на Android 7.1.1 взаимно с фирмения интерфейс ZenUI 4.0. В последните години, не един път споменавахме функционалността на интерфейса на компанията, само че в четвъртата му версия са се появили още повече настройки и функционалности.

Може да се означи и огромния брой настройки на интерфейса на работния плот (промяна на мрежата, размера на иконите, знаците за пропуснати известия и т.н.), съществуването на магазин за тематики (икони, приложения, тапети), разширения на “игровия” режим (изключване на сензорните бутони, оптимизация на производителността), Page Marker за офлайн-съхранение на уеб-страници, принадлежности за усъвършенстване на времето за работа, опция за запис на телефонните диалози и така нататък

От една страна, броят на наличните параметри може да зарадва потребителите, само че от друга — остатъкът от пунктове с настройки, другите уведомления от добавки на компанията, стартират да нервират и могат да объркат потребителя. ZenUI 4.0 към този момент наподобява претрупан.
Време за работа
Zenfone 4 получи вградена батерия с потенциал 3300 mah. С оглед на енергоефективната платформа, апаратът се отличава с добра самостоятелност, само че приблизително той с малко отстъпва на съперниците си.

При нашия режим на приложимост, смарт телефонът работи към ден и половина от 4 до 6 часа с деен екран. Апаратът е мъчно да се разреди изцяло в границите на деня, тъй че множеството от заряда ще е задоволителен за пълноценната му приложимост, само че приблизително, смарт телефоните с сходен хардуер работят 10-20 пъти по-дълго.

Също по този начин, имайте поради и неналичието на функционалността бързо зареждане — производителя просто не е планувал поддръжката на тази функционалност. В комплекта идва “обичайно” зарядно и апарата се зарежда с обикновено движение.
Камера
В края на 2017 година относително скъпите апарати с една камера — към този момент са необичайност. Двойните модули са се трансформирали надали не в наложителен признак и тази наклонност не е подминала Zenfone 4. Но за разлика от известните решения, употребяващи “стандартна” и “портретна” оптика, ASUS е решила да употребява скица, сходна на LG G6.



Апаратът е получил съществена камера с резолюция 12 Mp (сензор Sony IMX362) с оптична стабилизация f/1.8 и спомагателен широкоъгълен 8 Mp модул с широкоъгълна оптика (120°) f/2.2. Предната камера — 8 Мегапикселова с f/2.0.



Както и в тази ситуация с интерфейса, камерата не е лимитирана от към настройки. Има режим Auto-HDR, портретен с размит декор, ръчен и други. Качеството на получените фотоси — “над средното”. Като цяло, главният модул добре се оправя даже и със снимането в условия на незадоволително осветяване. Той не доближава до равнището на настоящите флагмани, само че цялостното качество съвсем дава отговор на оповестеното от производителя.



Широкоъгълният модул доста отстъпва на главния във връзка с качеството на фотосите и детайлизацията — преди всичко, той взема решение задачата за основаване на хубав резултат и е подобаващ, да вземем за пример за правене на фотоси на добре осветени здания или пространства.

Портретният режим Ви разрешава да създавате портрети с размит заден декор, само че той работи единствено при снимане на хора — софтуерът стартира да размива фона, след откриването на разположение или сходно оборудване.

Предната камера предлага нормалното за сходни устройства качество на фотосите.
Обобщение
ASUS Zenfone 4 — забавно попълнение в средноценовата гама, на което си коства да се обърне внимание при избора на уред в диапазона $300-500. В съпоставяне с миналогодишния смарт телефон, компанията съумя да в профил някои дребни дефекти, само че и не можа да не добави нови. Ако устройството се преглежда от позиция на скоростта на работа, потребителският опит, качеството на снимане на камерите, може да се каже, че пред нас стои добър уред — бърз, хубав, актуален. Недостатъците във тип на липса на NFC и бързо зареждане, част от потребителите може и въобще да не ги виждат. Препоръчителната цена на Zenfone 4 обаче е смущаваща. Все отново, апаратът е непосредствен до устройствата от междинния ценови сегмент, в сравнение с към флагманите и по време на стартирането на продажбите на “четворката” — това е може би най-скъпото предложение в своя сегмент.

Положителни черни:
скорост на работа;обем памет;бърз скенер на пръстови отпечатъци; качествени камери и екран.
Отрицателни черти:
цена;няма NFC и бързо зареждане; хлъзгав корпус;лесно се драска.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР