Поредното „прераждане“ на смартфоните от Motorola започна с пускането на

...
Поредното „прераждане“ на смартфоните от Motorola започна с пускането на
Коментари Харесай

Ревю на Moto X4

Поредното „прераждане“ на смарт телефоните от Motorola стартира с стартирането на истинския Moto X през 2013 година — оттогава, компанията за няколко години разви заложените в модела хрумвания, които харесваха на доста от почитателите й. С прекосяването под крилото на Lenovo от елементи се трансформираха старите разработки. Изглеждаше, че за серията X компанията въобще беше не запомнила, само че на IFA 2017 разработчика показа нов смарт телефон от тази линия, а през днешния ден ще Ви разкажем за модела Moto X4.



Характеристики на Motorola Moto X4:
Тип: Смартфон;Вградена OS: Android 7.1 (Nougat);Оперативна памет в GB: 3;Вградена памет в GB: 32;Разширителен слот: MicroSD, до 2 TВ;Тип на SIM-карта: Nano-SIM;Брой SIM-карти: 2 (или 1 SIM-карта + карта памет);Процесор: Qualcomm Snapdragon 630 + GPU Adreno 508;Брой ядра: 8;Честота в Ghz: 2.2;Акумулаторна батерия: 3000 (несменяема);Време за работа (данни на производителя): 8 часа, поддръжка на бързо зареждане;Диагонал в инча: 5.2;Разделителна дарба: 1080х1920 пиксела;Тип на матрицата: IPS;PPI: 424;Сензор за контролиране на яркостта: да;Друго: Corning Gorilla Glass;Основна камера в Mp: 12 + 8;Видеозаснемане: да (4K@30 fps, 1080p@60fps);Светкавица: да;Предна камера в Mp: 16;Високоскоростен транспорт на данни: GSM / GPRS / EDGE, Wi-Fi Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, 2.4 GHz + 5GHz, Wi-Fi hotspot, Bluetooth 5.0, A2DP, LE, EDR, aptX, GPS, A-GPS, GLONASS, GALILEO;IrDA: не;FM радио: да;Аудио-жак: не;NFC: да;Интерфейсен конектор: USB Type-C;Размери в мм: 148.4 x 73.4 x 8;Тегло в гр: 163;Защита от прахуляк и влага: да;Тип на корпуса: моноблок (неразглобяем);Материал на корпуса: метал;Вид клавиатура: екранно въвеждане;Още: читател на пръстови отпечатъци.Комплект и първи усещания
Смартфонът идва в компактна и ярка кутия, в която се крие „бързото“ зарядно устройство, кабелът за синхронизация с компютър, простички слушалки и документи.



Още на стадия на разопаковане, почитателите на Moto може да виждат, че компанията последователно не помни за доста от „незначителните“ неща. Например, Lenovo от дълго време се отърваха от фирмения правоъгълен захранващ блок Motorola Turbo Power, от качествена пластмаса и го замениха със собствен аналог — характерностите са същите, само че наподобява в пъти по-прост.



Познатият комфортен „кламер“, за отваряне на тавата за SIM-картите към този момент го няма – единствено разновидността а-ла iPhone. Самата тава, която е неповторимо решение за по едно и също време слагане на две NanoSIM и карта с памет също е изчезнала — Moto X4 употребява нормалното „хибридно“ решение, като в Moto G5s Plus. Картината се добавя от евтините слушалки — подозрителен аксесоар за смарт телефон от $400. С разпознаваемите детайли в дизайна на Moto към този момент можем да се сбогуваме.
Дизайн
Като се има поради първите усещания от „феновете на Moto“, позитивната оценка за дизайна е сложна, само че ще се опитаме да се абстрахираме от мисълта, че „по-рано тревата е била зелена“. Moto X4 е получил корпус от стъкло и метал. Във високия ценови сегмент, тези материали е мъчно да ни изненадат и може да се каже, че X4 се оказа много хубав и комфортен.



Корпусът не е прекомерно хлъзгав и събира малко пръстови отпечатъци по себе си. Отзад има дребни извивки покрай ръбовете, а видимо изпъкналият блок на камерата не пречи при ежедневната приложимост. Дебелината на корпуса е надалеч от минималната, само че той също има своя сексапил.



Ще прозвучи тривиално, само че апаратът лежи комфортно в ръката — няма изпъкващи детайли, междинната дебелина на корпуса също се оказва апропо. От позиция на ергономичността, не ни хареса единствено бутона за заключване и контролиране на звука — дребни с неразбираема кликаемост (вероятно се дължи на отбраната от навлизане на вода).

От друга страна — това не основава обилни проблеми. За отключването можете да употребявате и четеца на пръстови отпечатъци, който работи съвършено. Заключването на апарата става със задържане на пръста върху датчика. Ако не харесвате екранните бутони за ръководство на системата, то вместо тях също можете да употребявате скенера – работи с жестове, сходни на тези в другите Moto от 2017 година.



Също по този начин, апаратът е получил задоволително рядка в сегмента функционалност — отбрана от навлизане на вода и прахуляк по стандарта IP68. Ако инцидентно изкъпете Moto X4, то тогава нищо няма да му се случи.
Екран
Смартфонът е получил 5,2-инчов IPS-дисплей с резолюция 1920 по 1080 точки. Матрицата е скрита под защитното стъкло Gorilla Glass 3 с положително олеофобично покритие.



Яркостта варира от 5 до 384 cd/m2, а измереният контрастност — 1 към 1043. Точността на калибрирането не е съвършена, само че като цяло е допустима. Явни проблеми с екрана няма. В „Нормален“ режим на възпроизвеждане, нюансите наподобяват доста спокойни, смарт телефонът не се пробва да ни изненада с прекомерно ярки цветове. „Яркият“ профил, в противен случай, дава много наситено изображение.



Сензорът за автоматизирано контролиране на яркостта работи добре и на улицата изображението остава добре четимо. Едва ли не единствената забележка — леко повишеното минимално равнище на осветление, заради което в тъмното изображението може да наподобява ненужно ярко. В противоположен случай, пред нас стои много добър екран, въпреки и без откровения по отношение на качеството и цветопредаването.
Платформа
Moto X4 е получил познатата платформа — Snapdragon 630, представляваща сама по себе си овърклокнат вид на Snapdragon 625, с малко нарастване на честотите на GPU и CPU, както и нараснала скорост за свързване към LTE-мрежите. Той се добавя от 3 GB оперативна и 32 GB вградена памет, а на някои пазари ще се предлага конфигурацията 4/64 GB.



Има поддръжка на Wi-Fi 5 Ghz, кодека Apt-X за безжични слушалки, NFC, FM-радио, а за предаване на данните се употребява конектора Type-C (USB 2.0). Всичко наподобява добре, само че тук размерът на вътрешната памет не подхожда на цената — от 32 GB са налични малко под 19 GB, което може да не е задоволително за условията на потребителя. Вероятно ще би трябвало да се употребява и паметта на картата.

Този проблем е обвързван не с Moto, а с плануваното възобновяване до Android 8.0, в който е осъществен аналога на dual boot, когато върху апарата се съхраняват два фърмуера, само че за потребителя обновлението става оптимално бързо. Очевидно, с постепенния преход към Oreo, за естествен размер на вградената памет предвид на по-удобното прилагане би трябвало да се смята не 32, а 64 GB.



Иначе няма проблеми — платформата дава добра продуктивност при естествена приложимост и нормално е подобаваща за множеството игри. Създава се възприятието за много бърз актуален смарт телефон. Своята роля в това играе и „чистият“ Android 7.1.1 с „добавките“ на Moto.
Звук
Смартфоните Moto обичайно се отличават с положително звучене. В X4 единственият високоговорител, ситуиран над екрана, извършва функционалностите на всекидневен и мултимедиен представител. За страдание, заради съществуването на влагозащитна мембрана, звученето е доста нормално — има леко преимущество заради това, че по време на гледане на видео, високоговорителя е ориентиран към потребителя.

Звученето в слушалките, спрямо съперниците — всичко е добре и това качество е задоволително за множеството консуматори. В режим на диалог, във високоговорителя има нормален ресурс от мощ, вибрацията е междинна по мощ, а мощността на звука при повикване е задоволителна, макар че мембраната малко заглушава звученето.
Време за работа
Апаратът е получил вградена батерия с потенциал 3000 mah — междинен индикатор, което е задоволително за комфортното потребление денем. В нашите сюжети на потребление, апаратът работи към ден при 5 часа деен екран — предвид на платформата и диагонала на екрана, резултатът може да се назова междинен, като в него няма безусловно нищо извънредно.

Единственият плюс в този случай — много бързото зарядно Turbo Power, присъстващо в комплекта на апарата.
Камера
Moto X4 разполага с забавен набор от камери. Основната е показана от два модула — елементарен (12 Мегапиксела, f/2.0, dual pixel) и с широкоъгълна оптика (8 Мегапиксела, f/2.2, 120°, без автофокус). Предната камера е 16-Мегапикселова (f/2.0).





Камерата се добавя с забавен набор от програмен продукт. Компанията тук е планувала нормалната опция за размазване на задния декор и смяна на точката на фокуса след снимане, както и функционалността за систематизиране на обособения цвят в фотографията по време на снимане.

   Имайте поради и съществуването на режима за различаване на обекти — в процеса на снимане, на екрана се появява „кубче“, върху което като щракнете, смарт телефона се пробва да откри спомагателна информация за обекта в фрагмента и това го прави доста добре.



От позиция на елементарния режим за снимане, Moto X4 може да се назова елементарен смарт телефон от междинния сегмент — качеството на фотосите е нормалното за сходни апарати. X4 бързо концентрира през деня, с помощта на технологията dual pixel и режима Auto HDR. Нощните фотоси са със приблизително качество.
Обобщение
Като цяло, Moto X4 оставя положително усещане — просто още едно устройство, което елементарно може да се изгуби измежду съперниците си и да се трансформира в един от многото. Успехът на предишните Moto X е в съчетанието на рационални цени, отлични характерности, ергономичен дизайн и чифт неповторими Moto-елементи.

В Moto X4 като цяло се е съхранила нормалната ценова политика, допълнена от софтуерните надстройки Moto, само че добавящи безусловно междинни характерности. Компанията се е пробвала да ги компенсира с спомагателните камери и забавни функционалности, както и с влагозащита, само че това се оказа не напълно безапелационно.

При това без сериозни минуси — в случай че имате потребност от уред с влагозащита и втора широкоъгълна камера, то Moto X4 може да стане добър избор. В останалите случаи, Ви съветваме да погледнете или към по-достъпните Moto G (по-специално Moto G5 Plus) или към Z2 Play — те са по-подходящия избор.

Положителни черти:
влагозащита;добавки Moto и чист Android;интересни режими на камерата;скорост на работа;NFC;функционален читател на пръстови отпечатъци;метален корпус.
Отрицателни черти:
малко количество налична памет;цена;липса на каквито и да е „ярки“ функционалности, отличаващи модела на фона на съперниците.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР