Линията на Северния полярен кръг пресича страната от запад на

...
Линията на Северния полярен кръг пресича страната от запад на
Коментари Харесай

Къде в Русия можете да видите арките на Полярния кръг?

Линията на Северния полярен кръг пресича страната от запад на изток, започвайки от границите на Карелия и Мурманска област и приключвайки в Чукотка.

Точката на отчитане на арктическите територии сама по себе си е забележителност.



Антон Романов

В Русия към 20% от територията се намира оттатък Северния полярен кръг (над 66°33′44″ северна ширина). Животът в тези региони не е лек – полярен ден лятото, полярна нощ зимата, студени и дълги зими, безпътици и други завършения. И въпреки всичко в Заполярието живеят 2,3 млн. руснаци. А това е над половината от всички поданици на Арктика в света. Най-големите градове: Мурманск (около 280 000 души), Норилск (около 180 000 жители), Воркута (над 50 000), както и Салехард (над 50 000) – единственият в света град, ситуиран навръх Полярния кръг. На доста места, където минава линията на Полярния кръг, са сложени паметни стрели и арки.
Егвекинот, Чукотски самостоятелен окръг


Анна Сорокина

Чукотка е най-източният и най-отдалечен район на Русия, огромна част от който е ситуирана в Задполярието. И тук можете да видите най-впечатляващата арка на Полярния кръг! Поставили са я локалните поданици през 1981 година на 28 км от село Егвекинот. Монументът от железни решетки се простира над пътя, който води към изоставеното село Иултин.



Анна Сорокина

Преди няколко години съветските географи пресмятат отначало координатите и обясняват, че в действителност точката на секване се намира на няколко километра от този път – в подножието на един рид. Решават да оставят арката на мястото ѝ, а на новопосочената точка слагат незабравим дирек.
Салехард, Ямало-Ненецки самостоятелен окръг


Legion Media

Салехард е единственият в света град, ситуиран навръх Полярния кръг.

И стрелата „ 66-ти паралел “ е една от основните му забележителности. За първи път монументът, който съставлява две заострени пирамиди и железен полукръг с височина от над 20 метра, е подложен през 1980 година. Но през 2003-та се обяснява, че е трябвало да бъде подложен на друго място. Новата стрела е направена по руския план, само че за нея употребяват модерни олекотени метали. Намира се безусловно на 5 минути с кола от града на пътя, който води към летището. Вечерното осветяване на монумента прилича северното зарево.
Път М-18 „ Кола “, границата сред Карелия и Мурманска област


Legion Media

Пътят „ Кола “ е един от основните в Руския Север, който стартира от Санкт Петербург и свършва в Мурманска област. На точките, където се пресича с Полярния кръг, са сложени паметни стрели. Тук доста водачи стопират, с цел да вържат лентички за спомен и да си намислят предпочитание – даже е очакван незначителен паркинг.



Семьон Майстерман/ТАСС

Стрелата неколкократно е обновявана: в миналото тя наподобява надалеч по-скромно.
Умба, Мурманска област


Legion Media

Старинното населено място на поморския народ в Мурманска област се намира на брега на Бяло море. Знакът за секване на Полярния кръг е подложен на 40 км по пътя от Умба към Варзуга, на към 2 км от село Кузрека, в доста картинно и на процедура безлюдно място, където рядко доближават туристи.
Усинск, Република Коми


Григорий Заманов (CC BY-SA 4.0)

Една от най-труднодостъпните степи на Полярния кръг в Русия! Можете да стигнете дотук единствено в положително време и само на високопроходим автомобил. Може да се види и през зимата на към 60 км северно от град Усинск, по пътя към миньорското село Харяга. Първата стрела се появява тук още през 1980-те – когато Усинск става град. Това е просто огромна осведомителна табела. Втората – в средата на 1990-те – е кръг с изображението на бяла мечка и северен елен. Сегашният знак е подложен в средата на 2000-те от компания „ Лукойл “. Стрелата съставлява огромен глобус на фундамент.

Както  пътешествениците, последните 30 км от пътя са „ брутални ями “, въпреки в миналото да се срещат и сектори от асфалт или бетон.

А за тези, на които не им се желае дълго да карат, в самия Усинск е сложено мини копие на тази стрела.



Гугъл Maps
Удачни, Република Саха (Якутия)


Пресслужба на МО „ Город Удачный “

В град Удачни през 2021 година се появи стрела „ Полярен кръг “, направена в обичаен якутски жанр. Тя съставлява няколко сэргэ (коневръза) с височина до шест метра, украсени с фигурки на кон, сокол и чорон (съд за пиянство на кумис, национална млечнокисела напитка). Авторите са локални конструктори.
Жиганск, Република Саха (Якутия)


Legion Media

Недалеч от село Жиганск, на към 20 км на север, локалните са сложили незабравим знак за пресичането на Северния полярен кръг. Той се намира на брега на река Лена. Туристите виждат този паметник от моторните кораби – на тези места минават известните направления за водни круизи из Якутия.

създател: АННА СОРОКИНА

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР