Лима, Перу – Разхождайки се по неокласическите стъпала на Върховния

...
Лима, Перу – Разхождайки се по неокласическите стъпала на Върховния
Коментари Харесай

Чрез K-pop и кечуа певецът Ленин Тамайо празнува корените си от Андите

Лима, Перу – Разхождайки се по неокласическите стъпала на Върховния съд на Перу с техничен локален шал, преметнат през едното рамо, Ленин Тамайо е наясно със силата на символизма.

23-годишният перуански артист се изстреля до вирусна популярност през последните месеци — спечелвайки милиони гледания в TikTok — с помощта на новия си музикален род, който смесва въздействия от разнообразни континенти и култури.

Продължете да четете

лист от 3 детайла Докладът на Amnesty открива расови пристрастия в потушаването на митинга в Перу Болуарте от Перу жигосва митингите като „ опасност за демокрацията “ Комисията по правата споделя, че потушаването в Перу може квалифицира се като „ кръвопролитие “ завършек на списъка

Той съчетава корейски ритми, андски фолклор и подривни облици, като в някои случаи се прицелва в администрацията на президента Дина Болуарте посредством музиката си.

„ Искам да въодушевявам другите “, сподели Тамайо, който пее на кечуа, локален език, говорен от инките и към момента употребен от към 10 милиона души в Южна Америка. „ Искам любовта да ни сплоти, да сплоти нашите хора. “

Музиката на Tamayo, която прибавя привкус на кечуа към корейската K-pop музика, е наречена „ Q-pop “. Всяка ария от дебютния му албум Amaru, публикуван през август, е въодушевена от митологията на инките. Самото заглавие се отнася до митична двуглава змия.

В осъществяванията си Тамайо танцува охолно — употребявайки високо хореографираните танцови придвижвания на кей-поп звезда — в акомпанимент на обичайни музикални принадлежности от Андите, като пан флейти и дъждовни пръчици.

Въпреки че е роден в столицата Лима, Тамайо е израснал в културата на Андите, прародината на инките и други локални групи.

Като само дете на Йоланда Пинарес, изпълнителка от Андите, която пее на испански и кечуа, Тамайо израства, слушайки необятна гама от латиноамериканска фолклорна музика.

Той постоянно чакаше майка си зад кулисите, до момента в който тя жонглираше театралното показване с рейс и барманство.

Пинарес вплита традицията на Андите в всекидневието на Тамайо. Тя даже опаковаше учебната му кутия за обяд с храни от перуанските планини като „ канча “ – препечени царевични зърна – и „ тарви “, бобово растение от Андите.

Но тези обедни закуски повдигнаха вежди измежду съучениците му в столицата. Това, съчетано със срамежливото му държание и нетипичния му външен тип – кльощава фигура, пухкави вежди и ясно изразени скули – докара до тормоз.

„ Почувствах този интернализиран расизъм “, сподели той. „ Бях нерешителен като момче. “

Музиката от дълго време е метод за Tamayo да се оправя с битките си. За първи път излиза на сцената на седем години с майка си. До 14-годишна възраст той написа песни за нея. По-късно той се научи да употребява обществените медии, с цел да разпространява нейната работа.

Но той потегли в личната си посока, когато стартира да написа лични песни на 22 години.

„ Аз съм роден на сцената “, сподели Тамайо. „ Но беше друго, когато започнах да пиша личните си песни. “

Отклонявайки се от фокусирания върху фолка тон на майка му, музиката на Тамайо прегърна модерни въздействия като огъващия жанра жанр на испанската певица Rosalía и K-pop иконите Girls’ Generation и BTS.

Но Тамайо смесва тези музи със звуците и ритмите, с които е израснал. „ Исках да възвърна своята еднаквост с думите и композициите си, с цел да обясня от кое място пристигам. “

Тази музика удари струна в Андите и отвън тях: в TikTok той има 5,3 милиона лайкове и повече от 227 200 почитатели.

Америко Мендоса, създател на Инициативата на кечуа за световното радикално население в Харвардския университет, приписва известността на Тамайо частично на обстоятелството, че говорещите кечуа рядко са показани в медиите.

„ Въпреки че един на всеки 10 души в Перу приказва кечуа, те се третират като малцинствена общественост, като жители от втора класа “, сподели Мендоса. „ Това датира от колонизацията и е подсилено от насилието против тях в края на 20 век. “

Мендоса твърди, че Тамайо е част от придвижване на възходяща културна горделивост, изключително измежду по-младите говорещи кечуа, които постоянно са първите в фамилиите си, които се местят в градовете и учат в университет.

„ Историята на Ленин е историята на доста младежи, живеещи в градски пространства, утвърждаващи своята просвета “, сподели той. „ Не единствено в Перу, само че и в Боливия, Еквадор и отвън тях. Това е увещание по какъв начин локалните [народи] договарят и приспособяват своето наличие и гласове на световните подиуми, по какъв начин се опълчват на стандартите, че коренното население е нещо от предишното. “

В същото време Tamayo също употребява музиката като инструмент за политическа смяна.

През последната година смъртоносни митинги раздрусаха Перу след импийчмънта и отстраняването на някогашния ляв президент Педро Кастило, ход, който критиците нарекоха държавен прелом. Неговият вицепрезидент Болуарте бързо постави клетва, с цел да го замести.

Въпреки това Кастило се радваше на мощна поддръжка в селските региони и локалните региони и доста от поддръжниците му излязоха на улицата, с цел да изразят възмущението си от свалянето му през декември.

Повече от 60 души починаха в демонстрациите през идващите месеци, а стотици бяха ранени при конфликти сред държавните сили и протестиращи.

Специален докладчик към Организация на обединените нации сподели, че насилието е засегнало непропорционално локалните общности. А правозащитната група Amnesty International откри доказателства за „ расови и социално-икономически пристрастия “ в потреблението на смъртоносна мощ от държавното управление.

Самият Тамайо взе участие в митингите, доста от които приканиха за нова конституция и предварителни избори, които да заменят Болуарте и водения от опозицията Конгрес.

Той също се оправи с насилието в музикален видеоклип по-рано тази година, изобразяващ служители на реда, които бият протестиращи и преследват жена, която бяга през гора в Андите.

Болуарте беше обект на рецензии поради реакцията на нейното държавно управление на демонстрациите, само че тя отхвърли да се отдръпна. И макар първичната поддръжка за напредване на изборите, от този момент тя се отдръпна от това предложение, заявявайки, че въпросът е „ завършен “.

„ Президентът даде обещания, които би трябвало да съблюдава “, сподели Тамайо. „ В противоположен случай това е изменничество. “

Алонсо Гурменди, перуански учител по интернационалните връзки в Кралския лицей в Лондон, има вяра, че създатели като Тамайо отварят нови пространства за политически дискурс, засилвайки апела за смяна.

„ Хората осъзнават, че няма да е задоволително просто да излязат на улицата и да стачкуват “, сподели той. „ Ленин канализира това с музиката си. Той подтиква обществената смяна и всеобщото придвижване посредством песни и изкуство. “

Tamayo също по този начин признава силата на новите конгреси — изключително платформите за обществени медии като TikTok — да генерират смяна.

„ Социалните мрежи могат да демократизират “, сподели той. „ Това е независимост. Това е мотив за вяра. “

Но смяната лишава време, както признава самият Тамайо. „ Това не е единствено позитивно обръщение “, сподели той за музиката си. „ Това е борба. “

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР