Лихвите по кредитите у нас ще се вдигнат първо за

...
Лихвите по кредитите у нас ще се вдигнат първо за
Коментари Харесай

Лихвите по кредитите ще се вдигнат първо за новите клиенти


Лихвите по заемите у нас ще се вдигнат първо за новите клиенти, а след това – за всички останали, предвижда финансовият анализатор от портала " Моите пари " Десислава Николова. Това следва, откакто Европейската централна банка подвигна в четвъртък лихвата с 0.50 пункта за пръв път от 11 години. Според Николова новата наклонност ще се придвижи както върху заемите, по този начин и върху депозитите у нас, само че това няма да стане незабавно, а последователно.

" У нас наклонността ще бъде лихвите по заемите да тръгнат нагоре, само че с малко. Лихвите по депозитите ще стартират да ги гонят, само че недейте да очаквате изкривената обстановка от 2012-13 и 14 година, когато с един непретенциозен депозит можеше от лихвите да се живее. Ако лихвите по ипотечните заеми станат непостижими за преобладаващата част от кредитополучателите, банките ще би трябвало да вземат ограничения да ги преструктурират ", съобщи банкерът Левон Хампарцумян в изявление за " Евронюз България ".

Това, че ЕЦБ подвигна лихвата с 0.50 пункта, не значи, че автоматизирано лихвите по отпуснатите към този момент заеми се повишават с толкоз още от идващия месец, уточни Николова. Причината е, че лихвата се дефинира по специфична формула в контракта на всеки клиент, която зависи от референтен лихвен % плюс закрепена надбавка. Въпросният референтен % е междинната рента по новите депозити на семействата, изчислявана на месечна база от Българска народна банка – за заемите в левове, както и 3-месечен или 6-месечен ЮРИБОР (междубанков лихвен процент) – за заемите в евро.

Обикновено банките преразглеждат лихвената си политика на съвещание на така наречен лихвен комитет, който всекидневно се привиква на 3 или 6 месеца. " Няма да забележим резултата незабавно. Очаквам да минат 3-4 месеца, до момента в който клиентите с отпуснати към този момент заеми действително усетят смяната на месечната си вноска ", разяснява Николова.

Според финансовия специалист първата стъпка на банките ще бъде премахването на негативните лихви по депозитите, които действително бяха въведени посредством така наречен такса наличност. В удостоверение на изявлението на Николова още в петък ОББ и КВС Банк (доскоро Райфайзенбанк) оповестиха, че от 1 август ще отстранен таксата си за наличност както за физическите, по този начин и за юридическите лица. Същото решение е взела и Пощенска банка. " Считано от 25 юли 2022 година Пощенска банка отстранява таксите за предпазване на парични средства по влогове, депозитни и разплащателни артикули както за нови, по този начин и за сегашни клиенти ", споделиха оттова.

Вероятно по-късно огромните банки, които в последните години отстраниха продукта " депозит ", с цел да не заплащат лихви на спестителите, ще го върнат на пазара, като след това ще стартират да подвигат доходността по спестяванията.

Паралелно ще стартира и развой по повишаване на лихвите по заемите за нови клиенти, а най-сетне – и на тези по отпуснатите към този момент заеми.

" С обръщането на лихвената наклонност на централните банки от понижаване към повишаване на главния лихвен % чакаме и нова вълна на интерес към депозитите. Те постоянно са били и към момента си остават единственият сигурен инструмент, който може да ни подсигурява опазване на импортираната във финансовия инструмент сума ", уточни Савина Димова от " Моите пари ".

Изтоник: www.moitepari.bg

.

Последвайте или харесайте вестник " ДУМА " във ФЕЙСБУК --> <--
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР