Лихвените проценти и пазарът на труда остават най-често изричаните думи

...
Коментари Харесай

В дневния ред на CEO-тата: от офшоринг към решоринг


Лихвените проценти и пазарът на труда остават най-често изричаните думи от огромните шефове (снимка: CC0 Public Domain)

Отворен код, частен облак, програмен продукт без писане на код, виртуална действителност, дигитален близнак – това са част от нещата, споменавани от топ-ръководителите на най-големите бизнес-организации в техните изказвания, свързани с финансови резултати. Все отново най-често изричаните думи в речите им остават лихвените проценти и пазарът на труда.

В мненията си по отношение на приходите и облагите през последното тримесечие на предходната година 36% от основните изпълнителни шефове са се фокусирали върху лихвените проценти, защото централните банки по света се пробват да лимитират инфлацията. Тя също е измежду най-често споменаваните думи в изказванията на шефовете, показва анализаторската компания IOT Analytics, която прави този чудноват анализ.

Пазарът на труда наподобява е предпочитан въпрос, който основните изпълнителни шефове разискват. Тук най-често се приказва за съкращения и заплати. По-интересното е обаче, че измежду изявленията на шефовете постоянно и интензивно се приказва за „ решоринг “ – връщане на главната активност на родна територия като контрапункт на дългогодишната наклонност на „ офшоринг “, т.е. изнасяне на активността в чужбина. Изглежда, че в края на 2022 година доста предприятия възнамеряват да реалокират производството в родните си страни или най-малкото в близки, прилежащи райони.

Защо всичко това има значение? Отговорът е елементарен. Приоритизирането на избрани тематики в дневния ред на изпълнителните шефове най-вероятно е „ ветропоказател “ за посоката на вложенията на огромните бизнеси в скоро време.

Подобно на „ изгряващите тематики “ в анализа на IOT Analytics – тези, които набират скорост – има и „ залязващи тематики “, т.е. такива, към които ползата осезаемо понижава. Сега с намаляваща значителност наподобяват въпросите за дефицита на чипове, разстройствата във веригите на доставките, цените на силата, устойчивостта и климатът.

Лихви, инфлация, пазар на труда

През Q4/2022 година 36% от основните изпълнителни шефове са говорили за лихвените проценти и произлизащите от тях резултати върху бизнеса. Две години по-рано, през 2020, единствено 6,5% от фирмите са обсъждали основната дума инфлация. Въпреки това през 2022 година, когато темповете ѝ доближиха върхове, невиждани от десетилетия, тематиката се трансформира в център на полемиките.

Това, несъмнено, е закономерно, като се има поради, че през 2022 година, в отговор на инфлацията, доста централни банки продължиха да покачват лихвените проценти, с цел да се борят с обезценяването на парите през последните месеци. По-високите лихвени проценти имат голям брой резултати, защото усилват цената на заемния капитал и фирмените маржове и оказват напън върху бъдещите парични потоци, което на собствен ред въздейства и върху фондовите пазари.

Поради тази наклонност, доста изпълнителни шефове разискват евентуалните странични резултати. Някои компании обаче се възползват ненадейно. Например, платформи като eBay и Expedia, където потребителите могат да монетизират неизползваните си активи, с цел да получат спомагателен приход, осъществят осезателен растеж.

Пазарът на труда също е постоянно дискутирана тематика. Тя попада в светлината на съкращенията и заплатите. Безработицата е ниска в този момент, заплатите порастват, само че доста компании редуцират чиновници в огромен мащаб. Сред тях са най-вече компании от софтуерния бранш.

Meta разгласи съкращаването на 11 000 чиновници през ноември 2022 година, Amazon – на 20 000 служащи при започване на декември, Cisco ще освободи 4000 души от своите фрагменти, Salesforce ще редуцира 8000 чиновници, Microsoft освобождава 10 000 индивида, Alphabet редуцира 12 000 чиновници. Има и по-малки компании, които започнаха сходен ход.

И още веднъж има такива, които се възползват. Boeing, да вземем за пример, се похвали, че в последно време е станало все по-лесно да се намерят разработчици на програмен продукт, а Fiverr чака предлагането на свободни специалности да се усили заради съкращенията.

Връщане на дейностите „ вкъщи “

След като доста години бизнесите се стремяха към основаване на офшорни звена – преместваха дейностите си в географски отдалечени страни – в този момент се следи интерес към противоположното: връщане на главната активност на родна територия или най-малко „ някъде наоколо “. Думата „ решоринг “ изплува като една от новоизгряващите тематики в листата с думи, употребявани от топ-шефовете по време на анализите на финансовите резултати.

Това удостоверява данните от скорошни изследвания, които сочат, че от ден на ден компании се оглеждат по какъв начин да „ си приберат “ звената, изнесени в миналото. Част от претекстовете са свързани със затруднените вериги на доставка, комерсиалните войни и интернационалното геополитическо напрежение.

Топ-технологични тематики

Когато става дума за технологиите, които навлизат в радара на вниманието на шефовете, IOT Analytics записва все по-често споменаване на технологиите на частния облак и обществения облак, виртуалната действителност и усъвършенстваната действителност. Закономерно една от горещите тематики е рансъмуерът, софтуерният „ камшик “ на новото време.

Много се приказва за 5G и за интернет на нещата и няма по какъв начин да е другояче, откакто всички модерни потребителски решения разчитат на съгласуваност, с цел да оферират своето улеснение на всички места и когато и да е. Говори се повече и за сателитни връзки. Технологията на цифровия близнак също устремно навлиза в речника на огромните шефове на бизнеси от всевъзможни браншове.

От тематиките, които в този момент навлизат в речника на изпълнителните шефове, най-голяма значителност имат отвореният код и основаването на програмен продукт без писане на код, обобщава анализът.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР