Лидерството е в това да овластяваш другите, вярва Миклош Шмит.

...
Лидерството е в това да овластяваш другите, вярва Миклош Шмит.
Коментари Харесай

Миклош Шмит, „Карготек България“: Споделяй и обединявай

Лидерството е в това да овластяваш другите, има вяра Миклош Шмит. Глобалният менид­жър на Cargotec Business Services, който ръководи и „ Карготек България “, приказва от първо лице за ролята на експатите в израстването на компании, екипи и хора 

Властта да даваш

Основна концепция на водачеството е да оказва помощ на хората да добият възприятие за смисъл и цел. Да им окажеш помощ да си отговорят на въпроса: „ Защо върша това, което върша, каква е ролята ми в огромната картина? “. Чувството за смисъл освен покачва продуктивността, само че и ангажира чиновниците повече от която и да е облага в офиса.

Лидерството не е във властта, а в това да овластяваш другите, да им гласуваш доверие и да ги подкрепяш. Никой не може да бъде добър управител без хората, с които работи.

Изграждането на добра връзка и доверие посредством транспарантна връзка с екипа ми е това, което постоянно съм възприемал за максимален триумф като управител. Това се пробвам да реализира и с екипа тук в Cargotec Business Services.

Добавената стойност на експатите

Когато започнах кариерата си в Унгария, работех с доста немски и американски мениджъри, които бяха експати в Унгария. Те вложиха в нас, споделяйки своите познания, а ние ставахме по-добри в това, което вършим, по-добре готови за бъдещето. Споделянето на най-хубави практики и опит е може би главният принос на експатите в една компания. След толкоз години професионална кариера в този момент и аз споделям тези познания с колкото може повече хора, които ще предават този опит на идващото потомство.

Голямата школа

Като човек, непрестанно жаден за нови култури и срещи с хора, имам страховит шанс, че съм живял и работил в толкоз доста страни – в Европа, Съединени американски щати, Сингапур. Това е не просто кариера, а и прекарвания, които ни учат какви са традициите за работа в другите страни. Така получих значимия урок, че няма универсални бизнес практики. Те би трябвало да бъдат съобразени с локалната просвета. Разбрах също, че има страхотни хора на всички места по света и всичко опира до това да се научиш да приемаш разликите и културните специфики, с цел да мотивираш хората да бъдат част от добре работещ и ефикасен екип. Това те прави по-добър човек и водач, който умее да съпреживява. Лидерите, които имат емпатия, ще бъдат водачите на бъдещето.

Новото обикновено

Вярвам, че провокациите основават и нови благоприятни условия. Глобалната стопанска система ще търпи следствията от Коронавирус пандемията най-малко още една година. Повечето стопански браншове сега минават през фаза на акомодация и промяна. „ Карготек “ също се приспособява към новата действителност и се пробва да посрещне по най-адекватен метод новите или променените потребности на нашите клиенти. Главната ни цел е да излезем от този интервал по-силни. Имаме доста постоянни позиции в бранша, реагирахме доста бързо на рецесията и успяхме да задържим позитивните резултати. Финансовите ни позиции също остават постоянни. Бизнесът с услуги се показва добре и се чака тази наклонност да продължи, поръчките и продажбите последователно се възвръщат.

Конкурентни сили

Хората са най-ценният запас, върху който би трябвало да се съсредоточат фирмите. Чак по-късно идват успеваемостта на процесите, адаптивността и съобразяването с непрекъснато изменящите се потребности на клиентите. Нито един бизнес не може да бъде резистентен без чиновниците си. Създаването на отворена просвета, предоставяне на противоположна връзка, съдействие на всички равнища на организацията са факторите, които имат силата да движат бизнеса напред. За да останат конкурентоспособни, фирмите би трябвало да слагат преди всичко работодателската марка и да стартират, в случай че към този момент не са го създали, да се концентрират върху добруването на чиновниците си, да ги слушат, да бъдат открити и откровени, да дават опция за шерване на противоположна връзка. Това е същински магнит за привличане на топ гении, изключително във време, когато физическото наличие в офиса става все по-маловажно.

►►►►►

Q&A

Q Как се появи България на бизнес картата на Cargotec*?

A България беше определена за център за споделени услуги на „ Карготек “ измежду осем други страни в Европа след обширен разбор на композиция от фактори. Една от аргументите е съществуването на доста положителни експерти – тук има доста надарени хора, а София е бързо разрастващ се стопански център. Конкурентната икономическа среда, която България предлага, също е наклонила везните в интерес на този избор.

Q Какви бяха първите ви усещания от нашата страна?

A Забелязах какъв брой зелена е София – град, обкръжен от природа, планината Витоша, всички гори в близост. Харесва ми и какъв брой другарски настроени са българите и с каква пристрастеност правят всичко. Веднъж щом ги опознаеш и надникнеш оттатък привидната им въздържаност, виждаш едни топли и доброжелателни хора.

***

* Финландската компания Cargotec е международен водач в даването на интелигентни услуги и решения за обработка на товари в пристанищния, сухопътния и морския превоз. Компанията има 12 500 чиновници в целия свят. Стъпва у нас през 2017 година, когато избира България за отварянето на първия си световен център за споделени бизнес услуги – Cargotec Business Services. Базиран в София, той дава вътрешни услуги в региона на финансите, човешките запаси и индиректното закупуване за световните бизнес посоки на компанията майка.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР