Лидерска среща във формат ГЕРБ, Продължаваме промяната-Демократична България ще има.

...
Лидерска среща във формат ГЕРБ, Продължаваме промяната-Демократична България ще има.
Коментари Харесай

Лидерска среща ГЕРБ-ПП-ДБ ще има. Партията на Борисов ще излъчи кабинет въпреки всичко

Лидерска среща във формат ГЕРБ, " Продължаваме промяната-Демократична България " ще има. Тя е планувана за на следващия ден в Народното събрание, по покана на партията на Бойко Борисов е, като по информация на Клуб Z от дясното обединеие са дали поръчка, че ще се явят. 

На нея от ГЕРБ залагат, с цел да разгласят по-нататъшните си дейности след връчването на първия изследователски мандат за сформиране на държавно управление, само че най-много: има ли вид, в който Политическа партия и Демократична България ревизират решенията си, взети от груповите органи на партиите, които ги съставляват - да не поддържат освен мандат на ГЕРБ, само че и присъединяване на ГЕРБ във властта. В неделния ден това решение бе доказано от разнообразни представители на обединяването в техни медийни участия - Асен Василев, Атанас Атанасов, Лена Бориславова. ПП-ДБ обаче в това време очаква подкрепа за втория (нейния) мандат.

От групировката на Борисов пък и Десислава Атанасова, и Тома Биков показаха неразбиране и дефинираха позицията на новата коалиция като " ексцентрична " - хем да не дадат поддръжка, хем да са подготвени да вземат такаква. А Биков стигна и по-далеч: в случай че в този момент Политическа партия и Демократична България не поддържат ГЕРБ, и ГЕРБ няма да ги поддържа след това. " Ако няма държавно управление с първия мандат, няма да има и с втория " - предвижда депутатът.

Без съдружна формула

Коментарите на политическите лица продължиха и през днешния ден.

" Трябва да има лидерска среща с ПП-ДБ. Докато не отмине дистанцираното говорене и не се седне на диалог очи в очи, всичко е допустимо. Ако хипотетично мандатът бъде връчен в сряда, тогава до идната сряда ще вземем решение за нашето държание.

Като най-вероятно ще предложим кабинет и ще потърсим поддръжка още веднъж от политическите обединения, само че без да търсим съдружна формула. Възможно е да е като кабинета " Габровски ". Възможно е и да е чисто партиен кабинет ", съобщи в ефира на Нова тв ръководителят на Народното събрание Росен Желязков (ГЕРБ).

Той бе безапелационен, че пред партията му към този момент не стои разновидността да върне несбъднат мандат.

Според Желязков крайни изявления, каквито виждал тези дни, трябвало да се вършат едвам след лидерската среща. 

" Когато едната политическа мощ, и то преди водачите да седнат на масата на диалозите и да дефинират ясно политическото си държание, съобщи, че нито с мандата, нито с присъединяване (на ГЕРБ) желае поддръжка без каквото и да се съгласяват на каквото и да било присъединяване в взаимното ръководство, означава, че се слагат условия, на които като че ли да се откаже ", загатна той за доскорошното говорене на ГЕРБ, че единствената цел на ПП-ДБ била да вървим на нови парламентарни избори наесен дружно с локалните.

Според него внезапно се сложили метафорични тематики, като тази, че ПП-ДБ не било " пералня " за имиджа на ГЕРБ (по Атанасов).

" Тези алегории незабавно пораждат мен следната притча - в случай че ние единствено поддържаме едно държавно управление на малцинството, това предпране ли ще бъде, или ще бъде отново изпиране ", съобщи ръководителят на Народно събрание.

На въпрос за какво от ГЕРБ считат позицията на ПП-ДБ за втвърдена, в случай, че обединяването заявяваше още в предизборната акция и незабавно след вота, че няма да поддържа мандат на ГЕРБ, Желязков уточни, че самият факт, че се водят диалози сега сред двете обединения показвал еволюция.

Но пък и заподозря, че задачата на ПП-ДБ е да не получи поддръжка за втория мандат, с цел да влезе в " синдрома на жертвата ": " Всички са отговорни, аз съм почтена ". Или в случай че получи поддръжка за кабинет на малцинството ще работи по този начин, че да бъде бързо свалено и да отиде на избори със същия жертвен имидж.

План Б

На въпрос допустимо ли е проект Б на ГЕРБ да включва поддръжка от останалите обединения в Народно събрание (т.е. Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия, " ИТН " ), Желязков отвърна:

" Продължаваме да считаме, че постоянното, даже за къс интервал от време, само че устойчиво ръководство, е допустимо сред първата и втората политически сили. Едно ръководство с Българска социалистическа партия незабавно ще ни размине по главните наши визии. "

За Желязков са екзотични всевъзможни хрумвания като тази за " ротационен министър-председател ", за каквото загатна през вчерашния ден и съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков и бе безапелационен " няма да го създадем ". Според него най-хубавият кабинет би бил този, в който има взаимно, 50 на 50, присъединяване в изпълнителната власт сред двете обединения, които и в този момент имат паритет в силите.

" Ще предложим кабинет и чакаме поддръжка. В предишния парламент не ни доближиха пет гласа, в този момент може и тези пет гласа да ги има ", отвърна той в отговор на още един въпрос към проект Б.

Но уточни, че тя няма да е основана на предварителни политически диалози и ще е поддръжка от плаващи елементи, което не би било гаранция за устойчиво ръководство.

" В нашия мандат ние ще посочим какъв да е министър председателят " - безапелационен бе Желязков в отговор на въпрос за вероятните отстъпки.
Подкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР