Лидерката на протеста на медицинските сестри Мая Илиева е била

...
Лидерката на протеста на медицинските сестри Мая Илиева е била
Коментари Харесай

Токуда не посочи причините за уволнението на водачката на протестите Мая Илиева


Лидерката на митинга на медицинските сестри Мая Илиева е била уволнена дисциплинарно в събота от "Аджибадем Сити Клиник болница Токуда ". Илиева беше главен уредник и лице на митингите на медицинските сестри, които започнаха през март с искане за по-достойно възнаграждение, по-добри условия на труд и смяна в системата, тъй че да се “спре търговията с човешкото здраве “.

Илиева твърди, че е уволнена, с цел да се отърват от нея, защото е неуместна и е провокирала инспекции в болничното заведение, от които управлението е наранено.

Тя разгласи, че уволнението ѝ е станало с благословията на КНСБ, чийто вицепрезидент и водач на здравния профсъюз в организацията доктор Иван Кокалов ѝ е споделил да си затваря “голямата уста “, тъй като персонално ще се погрижи да не работи повече в “Токуда “.

Кокалов и КНСБ не бяха открити за коментар.

От болница “Токуда “ отхвърлят уволнението на Илиева да е поради синдикалната ѝ активност и митингите и настояват, че то е обвързвано с несъблюдение на служебни отговорности.

Илиева твърди, че е уволнена поради "голямата си уста "

Илиева заяви за уволнението си в профила си във Facebook преди ден: “Вместо да се вземат решение проблеми в тази болница, те вземат решение да се оттърват от неуместната – от оная "лудата ", дето си разрешава да им нарушава спокойствието, като им провокира инспекции от страна на разнообразни институции и си разрешава да изисква от работодателя да съблюдава българските закони. За страдание – не без помощта и на тези, с които работя повече от 10 години, които на процедура ме предадоха, с цел да може работодателят да се докопа до заветните "доказателства ". Дали са им дали обещание нещо – не знам, те си знаят и дано да им тежи на съвестта. И най-важното – не без помощта на синдиката (Конфедерация на самостоятелните синдикати в България - КНСБ - CITUB), тъй като се оказах неуместна и за тях и не играя по ничии правила. Защото не можаха да ми затворят "голямата уста " (цитирам доктор Иван Кокалов), който, откакто разбра за проведения от мен първи митинг в обществените мрежи, ми се обади по телефона и сподели: "Затваряй си огромната уста, че персонално аз ще се погрижа да не работиш повече в Токуда ". И се погрижи, удържа на обещанието си “.

По думите ѝ парадоксът в тази ситуация е, че тя е ръководител на синдикална организация към КНСБ в болничното заведение и като такава има имунитет по член 330 от КТ, т.е. отбрана от уволняване. Но синдикатът и работодателят са си стиснали ръцете и КНСБ е разрешила уволнението на Илиева.

Нито доктор Иван Кокалов, нито КНСБ бяха открити за коментар на обвиняванията.

Ще си търси правата в съда

Пред Mediapool Илиева сподели, че съгласно нея процедурата не е спазена и ще оспори уволнението си в съда. Тя посочи, че съответните претекстове в заповедта за уволнението ѝ са “неспазване на вътрешните правила, безучастие в екипната работа, професионално бездйствие, нарушение на етиката и морала “. Събирането на въпросните доказателства е станало въз основа на докладни от нейни сътрудници.

Според Илиева обаче процедурата по уволнението ѝ не е спазена, защото не са ѝ поискали никакви пояснения, нито от синдиката са я уведомили, че отдръпват отбраната, която има съгласно Кодекса на труда.

Според Илиева дейностите на КНСБ са предизвикани от това, че е имала претенции по отношение на доктор Кокалов, направила е петиция против него и го призовала да си подаде оставката задето е абдикирал от синдикалните си отговорности по време на митингите.

Уволнената е провокирала инспекции с последици за болничното заведение

Илиева твърди, че болничното заведение е наранена от дейностите ѝ, защото е провокирала инспекции на Инспекцията по труда, Национална агенция за приходите и Икономическа полиция за нарушавания от страна на работодателя и нередности в болничното заведение.

По думите на Илиева на болничното заведение даже са наложени санкции, само че сподели, че не е осведомена в детайлности какви.



“Токуда “ отхвърля уволнението да е поради митингите

От болница “Токуда “ излязоха в понеделник с позиция, в която декларират, че “поводът за налагане на дисциплинарното наказване на Илиева са съответни обстоятелства и условия, които са изрично открити и за които има писмени и други доказателства и свидетелски данни “.

От болничното заведение обаче не показват какви са “конкретните обстоятелства “, станали причина за уволнението. Отричат обаче отстраняването ѝ да е поради синдикалната активност на Илиева.

“Наложеното дисциплинарно наказване на Мая Илиева е стимулирано от нейни съответни дейности и бездействия при и във връзка осъществяване на непосредствените ѝ професионални отговорности в отделението за реанимация и интензивни грижи за пациенти с кардиохирургични болести “, показват от болничното заведение.

Подкрепа и нови митинги

Уволнението провокира отвращение в обществените мрежи, като медицинските сестри обмислят нови митинги против репресията по отношение на Илиева, по време на които ще изискат оставките на здравния министър, съсловните и синдикалните водачи.

Десетки нейни сътрудници отидоха в понеделник на работа с протестни лентички и се снимаха с тях пред работните си места в нейна поддръжка. В обществените мрежи се приготвят и митинги по места, а за 10 септември е плануван нов огромен митинг на медицинските сестри.

От самотност начало па сестринските митинги съсловната им организация и синдикатите се дистанцираха и даже разграничиха пред премиера Бойко Борисов от тях. В следствие заявиха уклончива поддръжка, само че действително не застанаха зад протестиращите, чиито многочислени демонстрации обаче стреснаха властта и кабинетът отпусна 50 млн. лв., които лечебните заведения по-късно да разпределят за повишение на възнагражденията. Организаторките на митинга обаче не останаха удовлетворени, защото отпуснатите парите доведоха единствено до алегорично нарастване на заплати по места и продължиха митингите с пътни блокади.

Илиева също е на мнение, че митингите не са довели до претенции резултат, по тази причина тя и сътрудниците ѝ са решени да продължат.

В понеделник омбудсманът Мая Манолова, която поддържаше интензивно сестринския митинг разяснява в профила си във Facebook във връзка уволнението на Илиева, че “и като човек, и като другар, и като омбудсман не мога да приема безусловно съчинените, съшити с бели конци, претекстове, с които това е направено. На всеки е ясно, че става въпрос за грозна разпра с Мая. Това е и категоричен знак и опит за заплашване и разпра към всички, които дръзват да отстояват правата си ".

"Ще продължа с всички законни средства да поддържам както Мая, по този начин и сътрудниците ѝ в безусловно справедливите им претенции “, написа омбудсманът.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР