Лидерката на БСП Корнелия Нинова е най-вероятната шефка на 47-ия

...
Лидерката на БСП Корнелия Нинова е най-вероятната шефка на 47-ия
Коментари Харесай

Корнелия Нинова е най-вероятната шефка на 47-ия парламент

Лидерката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова е най-вероятната шефка на 47-ия парламент. Това удостоверяват пред „ “ осведомени с хода на диалозите сред бъдещите сътрудници от “Продължаваме промяната”, Българска социалистическа партия, “Има подобен народ” и “Демократична България”.

Първоначалните информации са били, че постът е контрактуван сред Има Такъв Народ и Политическа партия за Ива Митева, която бе отпред на двете къси 45-о и 46-о събрания. Като такава тя имаше добър разговор с Кирил Петков и Асен Василев, до момента в който бяха служебни министри, и попадна в техния кръг на „ почтените “.

Запознати разкрили обаче, че Митева водела солови договаряния за шефския пост в Народно събрание и това изнервило Слави Трифонов. В същото време водачът на Има Такъв Народ договаря с Петков и Василев за членовете на държавното управление, а разпределението на основните кресла в Народното събрание върви в пакет с министерските. Така Митева може да стане началник на правната комисия, в която години бе специалист, преди да влезе в политиката.

8 министерски кресла за Политическа партия, 4 за Българска социалистическа партия, 3 за Има Такъв Народ и 2 за Демократична България - тази формула за разпределението на постовете в бъдещото държавно управление уточни пръв социалистът Румен Гечев. Твърди, че била съгласувана с Петков и Василев, а другите партии нямали възражения.

Другите сили обаче са оспорили формулата - вероятни били разбърквания и Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ да имат идентичен брой министри

А 8-те кресла за партията победителка можело и да вървят настрана, без да се броят двамата служебни министри с предложения да останат.

Окончателната формула ще стане ясна едвам откакто бъде подписана управническата стратегия на бъдещия кабинет, която партиите към момента доуточняват.

Засега за сигурни да останат от служебния екип от всички партии сочат просветния министър Николай Денков и вътрешния Бойко Рашков, на този стадий от квотата на Политическа партия.

Българска социалистическа партия е твърдо срещу да дава квота за длъжностен министър, изясни зам.-шефът ѝ Кристиан Вигенин.

Трети сигурен човек на Политическа партия е Асен Василев за финансов министър. Все още обаче не е ясно дали министър председател ще бъде Кирил Петков. Продължавало да се умува над разновидността служебният Стефан Янев да остане, а Петков да оглави отново икономическото министерство.

Част от източниците приказват за напрежение по тематиката външен министър. Политическа партия упорства посланик №1 да стане Даниел Лорер, само че интригата гласи, че алените стартирали Вигенин, който беше отпред на Министерство на външните работи в кабинета “Орешарски”.

“Досега в нито един миг не сме коментирали сходно нещо”, отхвърли обаче самият Вигенин. За него най-логично е

Българска социалистическа партия да получи общественото министерство, тъй като тази политика е предпочитана за левицата. Но твърди, че ресорите още не били коментирани.

Според източници от „ Позитано “ алените са си харесали още министерствата на образованието и на стопанската система, само че възможностите им да ги получат са дребни.

Въпреки че диалозите за имена занапред предстоят, Слави Трифонов към този момент бил сигурен за 2 министерства - на младежта и спорта и на културата. За състезателен министър се сочи Радостин Василев, който бе номиниран за поста и в проектокабинета на Има Такъв Народ. Преди да влезе в политиката, Василев бе прочут най-много в спортните среди. Кариерата му на правист стартира от ЦСКА, където съумява да спести милиони на клуба, а към този момент от личната си адвокатска фирма е защитавал ползите на голям брой родни звезди като Кирил Десподов и Спас Делев, съветвал е федерациите по плуване, бадминтон и волейбол.

Министър на културата пък евентуално ще бъде оперният артист Георги Султанов, който е внук на артиста Петър Слабаков и племенник на режисьора и евродепутат от Вътрешна македонска революционна организация Андрей Слабаков. Тенорът също бе предложение за тази позиция в проектокабинета на Има Такъв Народ. Той бе отпред на партийния екип на договарянията в бранш “Култура” и даде оферти за запазване на свободните специалности. Биографията му сочи, че е работил с всички музикални институти у нас, както и с оркестрите на БНР и Софийската филхармония.

Възможно обаче било за културен министър Има Такъв Народ да предложи сценариста и стихотворец Ивайло Вълчев, който се отхвърли от депутатското си място, откакто бе определен от родния Бургас. Някои към този момент разчетоха това като знак за подготовка за пост в ръководството, тъй като той е зам.-шеф на Има Такъв Народ като Тошко Йорданов, само че последният не освободи мястото си в Народно събрание.

Сред министерствата, които се чака да оглавят хората на Слави, е и земеделското. За поста се гласял специалистът Пламен Абровски. Той също бе измежду препоръчаните за министри в проектокабинета на шоумена, оглави комисията по земеделие в 46-ото Народно събрание.

Абровски е бил юрист в Агенцията по храните, работил е в земеделското министерство по времето на Мирослав Найденов и познава добре европейското законодателство в бранш „ Земеделие “.

Поне 2 поста отиват за „ Демократична България “. Ако не министър на екологията, съпредседателят в оставка на „ Зелено придвижване “ Борислав Сандов ще е вицепремиер по климата, и ще дава отговор за използването на Зелената договорка.

На Христо Иванов е препоръчано да е правосъден министър.

Второто несъмнено министерство за Демократична България е правосъдното. От Политическа партия към този момент са отправили предложение към Христо Иванов още веднъж да поеме поста и да направи радикалната правосъдна промяна, за която приказва от години.

Решението е напълно в неговите ръце. Колебанието му идва от това, че той пое отговорността за ниския резултат на Демократична България на изборите на 14 ноември и хвърли оставка като водач. Затова можело министърка да е юристката на обединението Надежда Йорданова, която бе началник на кабинета на Иванов.

Ако Демократична България получи трето кресло, се чака да е здравното министерство, а като най-хубав избор се сочи пулмологът Александър Симидчиев, който в 45-ото Народно събрание оглави здравната комисия.
Свързани вести От през днешния ден стартират консултациите за министерски номинации
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР