На Мианмар няма да бъде позволено да ръководи АСЕАН през 2026 г.

...
Лидерите от Югоизточна Азия решиха, че Мианмар няма да поеме
Коментари Харесай

Лидерите от Югоизточна Азия решиха, че Мианмар няма да поеме ротационното ръководство на техния регионален блок, както е предвидено през 2026 г., според азиатски дипломати и лидера на Филипините.< /p>

Решението, разкрито във вторник на срещата на върха на лидерите на Асоциацията на нациите от Югоизточна Азия (АСЕАН), която се провежда в Индонезия, е последният удар върху усилията на управляващите генерали в Мианмар да получат международно признание след насилствено завземане на властта през 2021 г.

Западните правителства осъдиха отстраняването от военните на Мианмар от демократично избраното правителство на Аун Сан Су Чи и поискаха освобождаването й от ареста, заедно с други служители.

Филипините се съгласиха да поемат председателството на регионалния блок през 2026 г. на срещата на върха на АСЕАН, каза филипинският президент Фердинанд Маркос-младши в изявление, цитирайки казаното от него на колеги лидери на срещите при закрити врата.

„За мен е удоволствие да съобщя, че Филипините са готови да поемат кормилото и да председателстват АСЕАН през 2026 г.“, каза Маркос на своите колеги от АСЕАН в Джакарта, се казва в изявлението на президентския дворец.

„Ние ще укрепим основите на нашето изграждане на общност и ще се ориентираме в АСЕАН, докато тя започва нова глава.“

Маркос не каза защо Филипините поеха стола от Мианмар.

Ръководството на АСЕАН се ротира ежегодно въз основа на азбучния ред на английските имена на държавите-членки.

Държава членка начело председателства срещата на върха на АСЕАН и свързаните с нея срещи на върха, както и различните органи на групата в съответствие с Хартата на АСЕАН.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР