Лидерите на Западнобалканската шесторка подписаха три споразумения в рамките на

...
Лидерите на Западнобалканската шесторка подписаха три споразумения в рамките на
Коментари Харесай

Европа противодейства на стратегията на Русия да манипулира разриви в Западните Балкани

Лидерите на Западнобалканската шесторка подписаха три съглашения в границите на Берлинския развой в четвъртък, изпращайки позитивни сигнали преди решаващата среща на върха на Западните Балкани, която би трябвало да се организира в Албания през декември, написа Euractive.

Германският канцлер Олаф Шолц и висшите чиновници на Европейски Съюз - Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел - се причислиха към водачите от Сърбия, Косово, Босна и Херцеговина, Черна гора, Северна Македония и Албания за срещата на върха на Берлинския развой.

" Европа без Западните Балкани не е цялостна и страните от района би трябвало да имат доверие в Берлинския развой ", сподели Шолц, който беше хазаин на срещата.

Форматът, иницииран през 2014 година при някогашния немски канцлер Ангела Меркел, има за цел да насърчи доближаването сред шестте страни от Западните Балкани и определени страни от Европейски Съюз и да насърчи интеграцията сред страните в района.

Шолц сподели, че шестте страни от Западните Балкани " принадлежат към свободната и демократична част на Европа ", наблягайки нуждата да изпълнят дългогодишното си предпочитание да се причислят към Европейски Съюз .

В взаимното си официално съобщение участниците се съгласиха идната среща на върха на Берлинския развой да се организира през 2023 година в Албания. Страната ще бъде хазаин и на идната среща на върха на Западните Балкани на 9 декември 2022 година

След две години интензивни договаряния шестте страни реализираха съглашения, които ще улеснят свободното придвижване на жителите в целия район и взаимното признание на професионалните квалификации на лекари, зъболекари и архитекти. Понастоящем признаването на такива документи може да коства на притежателите им до 500 евро.

Споразуменията освен се считат за пробив в районната интеграция , само че имат особена тежест в подтекста на продължаващото напрежение сред Белград и Прищина .

Съобщава се за незначителни произшествия на границата сред двете страни през последните няколко дни, защото Прищина стартира да вкарва закон, изискващ всички жители да имат косовски регистрационни номера, което визира етническите сърби на север, които упорстват да запазят тези, издадени преди независимостта на Косово.

Шолц сподели, че се надява, че новата договорка за взаимно признание ще проправи пътя за по-нататъшно помиряване сред двете страни .

" Време е да преодолеете районните спорове , които ви държаха разграничени дълго време и процесът на нормализиране на връзките сред Косово и Сърбия би трябвало да се форсира ", добави Шолц.

Канцлерът сподели, че войната на Русия в Украйна е направила решението още по-необходимо " за опазване на свободата и сигурността на Европа ", защото в противоположен случай може " да ви раздели и да задържи вашите страни по пътя ви към Европа ".
 Германия: Сърбия би трябвало да избере - Европейски Съюз или Русия
Германия: Сърбия би трябвало да избере - Европейски Съюз или Русия

Европейски Съюз и Германия ще поддържат Сърбия, в случай че поеме по пътя към Европа, в случай че избере другия път, ще има произлизащи последици

Споразумението беше реализирано единствено няколко седмици, откакто френско-германски всекидневен документ за нормализирането на връзките сред Косово и Сърбия беше изминал от няколко медии на Западните Балкани.

Въпреки че съществуването му е доказано от Белград и Прищина, възгледите за това какво съдържа той се разграничават. Според известия в медиите проектът планува Белград да одобри, без публично да признае, независимостта на Косово , като в подмяна получи финансови облаги и вероятност за участие в Европейски Съюз .

Говорейки в Берлин, министър-председателят на Албания Еди Рама похвали Шолц за ролята му в договарянията по трите съглашения.

" Не мога да не подчертая, че тези съглашения бяха три съглашения, които чакахме с неспокойствие от две или три години; те бяха блокирани ", сподели Рама. Говорейки за разширението на Европейски Съюз, Рама също сподели, че страните в района най-сетне усещат, че не са оставени сами .

Неотдавнашната обиколка на ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в някои страни от Западните Балкани донесе значима финансова поддръжка отвън елементарните думи на взаимност , добави Рама, споменавайки 80-те милиона евро, предопределени за енергийни вложения в неговата страна.

Неговите мнения идват, защото значително заради войната на Русия в Украйна процесът на разширение на Европейски Съюз ненадейно беше възроден след съвсем десетилетие на застоялост.

Миналата седмица изпълнителната власт на Европейски Съюз разгласи пакет от 500 милиона евро за енергийна поддръжка за района, защото покачващите се цени на силата, провокирани от войната в Русия и настъпването на зимата, провокираха шокови талази в европейските стопански системи, които към този момент се борят с възходящата инфлация.

" Европейски Съюз продължава да стои зад Западните Балкани - както в положителни времена, по този начин и в компликации ", сподели Фон дер Лайен в Берлин.

" Ние влагаме в икономическата конструкция на района, с цел да напреднем в прехода към чиста сила и да излезем по-екологични, по-силни и по-устойчиви от актуалната рецесия ", добави тя.

За Берлин напредъкът в разширението на Европейски Съюз " има нова необходимост заради войната в Украйна и новите геополитически катаклизми ", сподели почитан чиновник на немското държавно управление.

В същото време усилването на районното съдействие е от основно значение за противодействието на въздействието на Русия в района, споделиха европейски дипломати през последните седмици.

" Стратегията на Русия е да манипулира разривите в Западните Балкани . Бихме желали да противодействаме на това. Бихме желали да засилим съдействието сред тези страни. И бихме желали да ги доближим до Европейски Съюз ", сподели почитан немски посланик.
 Следващият ръководител на Берлинския развой ще е Албания
Следващият ръководител на Берлинския развой ще е Албания

Олаф Шолц предложил Берлинският развой да премине " под ръководството " на страните от Западните Балкани
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР