Лидерите на страните от Г-20 пристигнаха в Ню Делхи за

...
Лидерите на страните от Г-20 пристигнаха в Ню Делхи за
Коментари Харесай

Лидерите от Г-20 пристигнаха в Ню Делхи за среща на върха

Лидерите на страните от Г-20 дойдоха в Ню Делхи за двудневна среща на върха, като се изключи президента на Китай Си Цзинпин, което международните организации поясняват като слагане под подозрение на значимостта на блока, който включва най-големите развити и разрастващи се стопански системи в света.

Пред страната хазаин Индия стоят комплицирани въпроси за реализиране на консенсус, като войната в Украйна, измененията в климата и международния ред. Премиерът Нерендра Моди приема срещана на върха като знак, че страната му към този момент има авторитет на световната сцена. Това виждане обаче не споделя съперника му - китайския водач Си Цзинпин, който пропуща срещата и изпрати своя заместител - премиера Ли Къцян. Не е оповестена публична причина за отсъствието на Си Цзинпин, който по време на Г-20 ще одобри водачите на Венецуела и Замбия в Пекин.

На лидерската среща на върха в Ню Делхи няма да участва и президентът на Русия Владимир Путин.

Очаква се с поддръжката на Вашингтон и Европейския съюз Африканският съюз със своите 55 страни членки и 1,4 милиарда души население да бъде признат като непрекъснат член и блокът да се разрасне до Г-21.

Първото обръщение на срещата пристигна от генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш, който прикани за водачество по климатичните въпроси, защото " рецесията излиза отвън надзор ". Той също по този начин посочи, че в международното семейство разделянето и напрежението порастват, а доверието е подкопано, което води до фрагментация и борба.

Г-20 беше основана в разгара на финансовата рецесия през 2008 година като метод за ръководство на международната стопанска система. През последните години обаче постигането на консенсус измежду членките става все по-трудно.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР