Лидерите на страните от ЕС заседават в Прага, тъй като

...
Лидерите на страните от ЕС заседават в Прага, тъй като
Коментари Харесай

Лидерите на ЕС обсъждат в Прага новите санкции срещу Русия и енергийната криза

Лидерите на страните от Европейски Съюз заседават в Прага, защото Чехия сега ръководи Европейския съвет.
Срещата им се организира ден откакто в чешката столица се събра " Европейската политическа общественост ", с цел да показва единение и съдействие във връзка с сигурността и енергетиката. В дневния ред на водачите на 27-те са новите наказания против Русия, ограничения за стабилизиране на енергийния бранш и стопанските системи на страните-членки. Президентът Румен Радев съставлява България.

" Енергийните цени нарастват стремително, само че в случай че погледнете обратно през последните седем месеца, ще видите, че Русия целеустремено и систематично понижи доставките на газ за Европейски Съюз, само че ние бяхме способни да компенсираме, като напълним хранилищата си 90%, привлякохме надеждни снабдители на полутечен газ като Норвегия и Съединени американски щати и успяхме да пренасочим свръхпечалбите на енергийните компании и да ги пренасочим към тези, които са в потребност ", съобщи Урсула фон дер Лайен, ръководител на Европейската комисия.



" Трябва да понижим цената на силата, само че това е стопански въпрос, колкото е и въпрос на сигурността. Русия манипулира с цените на силата. Досега петролният пазар беше доминирана от олигополистична страна, която доставяше суровината. Сега желаеме да понижим цената и да понижим количествата, които внасяме. Енергията е най-важният геостратегически въпрос през днешния ден, обвързван с войната, само че и с салдото на силите в света ", акцентира Жозеп Борел, висш представител по външната политика и политиката на сигурност и защита на Европейски Съюз.



" Ще обсъдим идващите ограничения, които би трябвало да вземем във връзка с Украйна. Украйна се нуждае от тежко въоръжение и от танкове, от оръжия. а страните - членки могат да ѝ ги обезпечат на фона на дейностите на Русия, която ускорява своята инвазия и е все по-отчаяна. Трябва да отговорим по отговарящ метод, с цел да помогнем на Украйна да завоюва тази война ", съобщи Роберта Мецола, ръководител на Европейския парламент.



фотоси: БГНЕС

" Нашата задача, нашият ангажимент е доста мощен. И този път успеха ще бъде наша. Преди всичко би трябвало да построен доста благонадежден проект за въздържане. Режимът в Кремъл не би трябвало да желае да тества вашата опция да за отговор. За това въздържане, въздържане и още един път - въздържане. Ние би трябвало да сме мощни и да не разрешаваме да ни манипулират, тъй като режимът в Кремъл е доста добър в това ", уточни Гитанас Науседа, президент на Литва.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР