Лидерите на Русия и Япония се срещат за разговори в

...
Лидерите на Русия и Япония се срещат за разговори в
Коментари Харесай

Въпросът с Курилските острови - отново на дневен ред

Лидерите на Русия и Япония се срещат за диалози в Москва през днешния ден (22 януари) за противоречивата група острови, която от дълго време е спънка за подписване на кротичък контракт сред двете страни, който би трябвало да постави завършек на Втората международна война. Но неотдавнашните изказвания от Москва и Токио понижиха очакванията за намиране на решение, написа БГНЕС.
Посещението на японския министър председател Шиндзо Абе е 25-ият път, в който той се среща с съветския президент Владимир Путин от 2013 година насам. А това може да се счита за отражение на напъните на двамата водачи за създаване на съдействие, макар различията им за Курилските острови.
Съветската войска превзема четирите острова сред Охотско море и Тихия океан в последните дни на Втората международна война. Отказът на Токио да признае суверенитета на Москва над островната група е пречката пред мира в продължение на седем десетилетия.
Въпреки усилената дипломация от ноември, когато Путин и Абе се договориха да възобновят мирните договаряния, последните изказвания на двете столици демонстрират, че компромисът към момента е надалеч. Москва отговори яростно на новогодишното обръщение на Абе, в което той съобщи, че на руснаците, живеещи на островите, би трябвало да се помогне да одобряват, че " суверенитетът на техните домове ще се промени ".
Миналата седмица съветският външен министър Сергей Лавров съобщи, че Япония би трябвало да спре да се обръща към островите към свои " Северни територии ". Той също по този начин разказа като спорен за мирните договаряния военния съюз на Токио с Вашингтон. За да продължи договарянията за кротичък контракт, Токио би трябвало да признае суверенитета на Русия над Курилите, бяха думите на Лавров.
" Защо Япония е единствената страна в света, която не може да одобри резултатите от Втората международна война в тяхната целокупност? " попита той.
Вчера, 21 януари, представителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че мирните договаряния са " в начален стадий " и евентуално ще се окажат " нескончаем “ развой. Думите му бяха признати като по-нататъшно изстудяване на очакванията за бързо решение.
Посещението на Абе в Москва е първият стадий от визитата му в Европа, което включва и тирада на форума в Давос, Швейцария в сряда, 24 януари. Преди заминаването си японският министър председател призна, че " договарянията с Русия са предизвикателство към този момент повече от 70 години " и изрази вяра за " откровени диалози " с съветския президент Владимир Путин. В изявление, оповестено във вестник " Коммерсант ", Абе споделя, че двамата с Путин са се съгласили изцяло да разрешат разногласието " със личните си ръце, а не да завещаят казуса на бъдещите генерации ".
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи в понеделник, че до момента Япония не е направила никакви публични оферти за два от островите във веригата. Тази опция беше обсъждана от Съветския съюз през 50-те години, преди съюзът на Токио със Съединени американски щати. Японската осведомителна организация " Киодо ", базирайки се на държавни източници, заяви, че Абе е податлив да одобри тази рамка за спокойно съглашение. Но към този момент остава неразбираемо дали Кремъл е подготвен да трансферира суверенитета даже на двата по-малки острова - Шикотан и Хабомаи, които в действителност са необитаеми.
Веригата обезпечава стратегически надзор на Русия над Охотско море, макар че южните острови са на по-малко от 10 километра от японския остров Хокайдо. Връщането даже на необитаеми острови би имало извънреден символизъм и ще бъде много неприятно признато в Русия. През последните седмици бяха извършени няколко митинга против отстъпването на която и да е съветска територия на Япония, а сриващия се рейтинг на Путин още повече ще пострада от сходен ход. Проучване на самостоятелната съветска социологическа организация " Левада център " сочи, че 74% от руснаците не биха подкрепили размяната на някои от островите против спокойно съглашение, а едвам 17% са декларирали, че са „ за “ подобен ход.
Руската държавна телевизия също не демонстрира възторг по отношение на срещата на върха. Един от най-известните водещи на медията Дмитрий Киселов оспори концепцията, че Япония може да бъде " другар " на Русия, до момента в който Токио се опълчва на политиката на Москва и американските военни са на японска територия. Що се отнася до Курилските острови, Киселов разяснява, че 90% от руснаците са срещу връщането на който и да било от тях на Токио. " Щеше ли Путин да пренебрегва това мощно публично мнение? Невъзможно ", реторично отговори Дмитрий Киселов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР