Китай трябва да спре да подкрепя войната на Русия в

...
Китай трябва да спре да подкрепя войната на Русия в
Коментари Харесай

НАТО с предупреждение към Китай

Китай би трябвало да спре да поддържа войната на Русия в Украйна, в случай че желае да се радва на положителни връзки със Запада, съобщи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, предупреждавайки Пекин с извънредно остри думи, че не може да прави и двете неща.

По време на визитата си в Берлин ръководителят на западния боен съюз съобщи, че помощта на Пекин е жизненоважна за военните старания на Москва, защото той поддържа съветската военна стопанска система, като споделя високотехнологични артикули като полупроводници.

" Миналата година Русия е внесла от Китай 90% от микроелектрониката, която се употребява за производството на ракети, танкове и самолети. Китай също по този начин работи, с цел да даде на Русия усъвършенствани сателитни благоприятни условия и изображения ", сподели Столтенберг.

" Китай споделя, че желае положителни връзки със Запада. Но в същото време Пекин продължава да подклажда най-големия въоръжен спор в Европа след Втората международна война. Той не може да има и двете неща ", предизвести той.

Столтенберг предизвести западните съдружници да не се трансформират в подвластни от Китай, както са били от Русия.

" В предишното направихме грешката да станем подвластни от съветския петрол и газ ", каза той и добави: " Не би трябвало да повтаряме тази неточност с Китай. Зависимостта от неговите пари, първични материали, технологии – зависимостта ни прави уязвими. "

Китай ускори комерсиалните и военните си връзки с Русия през последните години, когато Съединени американски щати и техните съдружници постановиха наказания и на двете страни, само че най-много на Москва поради нахлуването в Украйна.

През 2023 г. китайско-руската търговия достигна рекордните 240,1 милиарда $, което е с 26,3% повече от миналата година, сочат данни на китайските  митници. Китайските доставки за Русия са скочили с 46,9% през 2023 година, до момента в който вносът от Русия е повишен с 13%.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР