Лидерите на Франция и на Германия успяха днес да постигнат

...
Лидерите на Франция и на Германия успяха днес да постигнат
Коментари Харесай

Макрон и Шолц убедиха президентите на Косово и на Сърбия да разговарят

Лидерите на Франция и на Германия съумяха през днешния ден да реализират дребен пробив с опитите да бъдат уверени Косово и Сърбия да деескалират напрежението между тях.

Еманюел Макрон и Олаф Шолц се срещнаха поотделно с косовската президентка Вьоса Османи и с президента на Сърбия Александър Вучич и ги убедиха да беседват между тях, съобщи Българска телеграфна агенция. Османи отвърна позитивно на апела на Макрон и Шолц до идната седмица Прищина да вземе решение за образуване на нови изключителни кметски избори в четирите доминирани от сърби северни косовски общини. Трябва обаче тези избори да бъдат планувани според законите, добави косовската президентка, без да изяснява детайлности.

Тя означи обаче, че по-важно е цялостното използване на постигнатото тази пролет съглашение за нормализация на връзките сред Белград и Прищина.

Вучич не разяснява.

Десетки бойци от силите на НАТО КФОР, косовски спецполицаи и протестиращи сърби бяха ранени в понеделник в Звечан - една от четирите общини в Северно Косово - поради встъпването в служба на кметовете косовски албанци, определени на бойкотирания от сърбите избор през април с по-малко от 4 % изборна интензивност.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР