Лидерите на Европейския съюз приключиха последната си среща на върха

...
Лидерите на Европейския съюз приключиха последната си среща на върха
Коментари Харесай

Европа дава още 18 милиарда евро на Украйна и наложи нови санкции на Русия

Лидерите на Европейския съюз завършиха последната си среща на върха за 2022 година със съглашение да дават 18 милиарда евро за финансиране на Украйна през идната година и постановиха повече наказания на Русия, съобщи Ройтерс. ЕС се готви също да ограничи цените на природния газ и да подкрепи своята промишленост.

В последния миг Полша отдръпна ветото си върху световния най-малък корпоративен налог, деблокирайки серия от свързани с него съглашения, в това число заема за Украйна, в която Русия нахлу преди съвсем 10 месеца.

Германският канцлер Олаф Шолц даде обещание повече помощ по отношение на прогнозата на украинския президент Володимир Зеленски, че идните месеци ще бъдат още по-трудни от това, което войната към този момент е донесла на страната му.

„ Нашата обща решителност да подкрепим Украйна политически, финансово, военно и в филантропичната област за толкоз дълго, колкото е належащо, остава ненарушен “, сподели Шолц след диалози сред водачите на 27-те страни от Европейски Съюз в Брюксел.

Срещата на върха бе свършек на една бурна година, в която Европейски Съюз сплоти редиците си, с цел да поддържа Украйна, само че също постоянно срещаше и компликации, с цел да реализира единодушие доколко да бъде оказан напън върху Москва, отбелязва Ройтерс.

Лидерите на Европейски Съюз съгласуваха девети пакет от наказания против Москва за войната против Украйна, в който наред с други наказания са включени имената на още близо 200 души, както и възбрана за вложения в минната промишленост на Русия.

Решението, изискващо единогласие, беше взето откакто Полша и Литва предизвестиха, че от предлаганите изключения за продоволствената сигурност могат в действителност да се възползват съветски олигарси, разрастващи бизнес с торове.

След доста различия през цялата година Европейски Съюз наподобява също се сплоти и по въпроса по какъв начин да се лимитират цените на бензина и европейските водачи разпоредиха на своите министри задача да завършват работата до понеделник. Дори Шолц, който оглавяваше опозицията против такава интервенция на пазара, чака тогава дефинитивно съглашение.

С намаляването на отоплението в постройките на Европейски Съюз като част от ограниченията, с цел да се пести сила, някои от водачите бяха видяни да треперят, увити в огромни шалове, до момента в който се събираха, с цел да обсъдят отговора си на Закона за понижаване на инфлацията на Съединени американски щати - данъчни облекчения на стойност 430 милиарда $ за зелена сила.

Белгийският министър председател Александер де Кро сподели, че Европейски Съюз е изложен на риск от деиндустриализация, защото цените на силата скочиха на фона на войната в Украйна, а в този момент европейските компании са изправени и пред опасността на подхранваната от дотации конкуренция от Съединени американски щати.

По-бедните страни от Европейски Съюз желаят съгласуван отговор и предизвестиха по-богатите страни членки като Германия да не поддържат своите промишлености, без да демонстрират взаимност с останалата част от блока.

„ Днес виждаме, че прекомерно постоянно страните се пробват да основат свои лични схеми. Изглежда малко като игра на най-дълбокия джоб ", сподели Де Кро.

Срещата на върха натовари Европейската комисия да направи съответни оферти при започване на идната година, с цел да поддържа авангардните промишлености на Европейски Съюз, в това число биотехнологиите и изкуствения разсъдък, като в същото време се резервира конкуренцията вътре в защитавания грижливо обединен пазар на блока от 450 милиона консуматори.

Срещата на върха даде също формален статут на кандидат-член на Босна и Херцеговина в Европейския съюз, и неговите водачи се съгласиха да се срещнат още веднъж през февруари, с цел да обсъдят увеличаващата се имиграция към Европейски Съюз.

Срещата беше въпреки всичко помрачена от корупционен скандал, който раздруса Европейския парламент.

След като белгийски прокурори насочиха обвинявания против Ева Кайли, гръцки член на Европейския парламент, както и против още трима души за приемане на подкупи от домакина на международното състезание по футбол Катар, ръководителят на Европейския парламент Роберта Мецола сподели, че асамблеята " не се продава ".

Тя сподели, че ще има изчерпателен вътрешен обзор на това по какъв начин Европейският парламент се отнася към трети страни и ще укрепи механизмите при сигнализиране за нередности.

Белгийската полиция заяви, че е конфискувала близо 1,5 милиона евро в брой по време на обиски, свързани със случая, и популяризира фотоси на парите, в това число черен пътнически куфар, претъпкан банкноти от 50 и 100 евро. Катар и Кайли отхвърлиха каквото и да е нарушаване.

ТЕМА преди 14 часа 1174 преди 18 часа 1178 преди 19 часа 1973
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР