Лидерите на ЕС се събраха в Брюксел, за да обсъдят

...
Лидерите на ЕС се събраха в Брюксел, за да обсъдят
Коментари Харесай

Какво печели Европа от Съюза на капиталовите пазари?

Лидерите на Европейски Съюз се събраха в Брюксел, с цел да обсъдят продължаващото предизвикателство за основаване на Съюз на финансовите пазари /СКП/. " Евронюз " изяснява задачите, които стоят зад този проект.


Съюзът на пазарите на скъпи бумаги е самодейност, чиято цел е да сътвори обединен пазар на капитали в целия Европейски Съюз. Тя има за цел да накара вложенията и спестяванията да се движат в държавите-членки в интерес на жителите, предприятията и вложителите.

" Самото битие на СКП е като електропреносна мрежа ", съобщи Ребека Кристи, старши помощник в Bruegel.

" Европейски Съюз се нуждае от по-добро финансиране. От по-малки компании, които да могат да усилват мащаба си и да имат достъп до средства, които би трябвало да дойдат отнякъде ", изясни тя.

На срещата на върха на Европейски Съюз в Брюксел, полемиките за рационализираните вложения още веднъж заеха централно място.

Какъв е смисълът на СКП?

През 2015 година някогашният ръководител на Комисията Жан-Клод Юнкер разгласи проектите си за Съюз на финансовите пазари, представяйки го като инструмент за поощряване на вложенията в Европейски Съюз.

Целта на политиката е да се насърчи финансовата интеграция. На процедура това значи, че основателите на политиката желаят да улеснят предприятията в една страна от Европейски Съюз да получават финансиране от друга страна, което ще разреши на по-малките предприятия да се развиват и да основават работни места.

Понастоящем, защото общата парична единица към момента е в развой на правене на законодателни актове, финансовите системи в блока не престават да бъдат разпокъсани по народен симптом. Специфичните за всяка страна закони са спънка за трансграничното финансиране, което принуждава предприятията да разчитат повече на банките, в сравнение с частните вложители.

Това значи, че за сдруженията е по-трудно да се снабдят с капитал преди всичко, само че също по този начин прави финансовата система на Европейски Съюз по-уязвима на разтърсвания.

Устойчивостта, обезпечена от СКП, би могла да бъде от изгода освен за вложителите, само че и за тези, които получават финансиране.

Както всеки вложител знае, разпределянето на парите в разнообразни активи и страни обезпечава спомагателна отбрана, в случай че цената на една инвестиция спадне.

С други думи, не би трябвало да слагате всичките си яйца в една кошница.

Що се отнася до тези, които разчитат на вложения, прекомерната взаимозависимост от банките може да направи фирмите уязвими по време на стопански спад, когато става по-трудно да се обезпечат заеми.

Наличието на " басейн " от капитали, идващи от разнообразни източници, което е задачата на СКП, би разрешило на предприятията да разполагат с по-стабилен поток от финансиране.

По какво се разграничава от единния пазар?

Общият съюз на пазарите работи ръка за ръка с единния пазар, само че тези две понятия не са едно и също нещо.

Единният пазар е по-широкообхватна политика, която има за цел да подсигурява свободното придвижване на артикули, услуги и хора в Европейски Съюз, както и придвижването на капитали.

Следователно Съюзът на финансовите пазари се вписва в правилото на единния пазар, само че е съответно ориентиран към финансовия бранш.

Защо съюзът на пазарите на скъпи бумаги би могъл да бъде трансформиращ?

Увеличаването на вложенията в Европейски Съюз освен ще спомогне за стимулиране на растежа, което ще докара до основаване на повече работни места, само че също по този начин може да усили нововъведенията.

Ако предприятията разполагат с повече средства за развиване, в Европа евентуално ще се появят нови артикули и технологии.

Освен че ще увеличи конкурентоспособността на блока в международен мащаб, това може да разреши на Европейски Съюз да форсира прехода си към екологична стопанска система.

СКП има за цел да усили вложенията в зелени облигации, при които кредиторите дават на фирмите или държавните управления парични средства, с цел да ги изразходват за екологично устойчиви планове.

Това може да включва начинания за възобновима сила и превоз или стратегии за повишение на енергийната успеваемост.

Поддръжниците на СКП също по този начин акцентират капацитета на политиката да усъвършенства финансирането на защитата в Европейски Съюз и да подтиква напредъка в технологиите за изкуствен интелект.

Защо въвеждането му лиши толкоз време?

Съюзът на финансовите пазари е в развой на създаване отдавна и една от аргументите за това закъснение просто е сложността на обсъждания план.

Тъй като основаването на обща финансова система е обвързвано с рационализирането на мрежа от характерни за всяка страна правила, това не може да стане за една нощ.

Все отново основаването на СКП се бави и заради политическата съпротива.

Въпреки че авторитетни държави-членки като Франция и Германия показаха поддръжка за тази политика, редица страни са внимателни във връзка с предаването на повече надзор на Брюксел.

Противниците на СКП се базират най-много на опасенията за спомагателни разноски за националните им финансови промишлености.

Други се притесняват, че съюзът би могъл да задълбочи разликата сред по-малките и по-развитите пазари, защото съгласно тях за одобрените финансови системи ще бъде по-лесно да се възползват от преимуществата.

Защитниците на схемата настояват, че Европа няма избор.

Тъй като Съединени американски щати се възползват от своя модернизиран Закон за понижаване на инфлацията - политика, насочваща частни вложения към зелени технологии, някои се притесняват, че Европейски Съюз би трябвало да се движи или да остане обратно. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР