Лидерите на ЕС не успяха да убедят Косово и Сърбия

...
Лидерите на ЕС не успяха да убедят Косово и Сърбия
Коментари Харесай

АФП: Евродипломацията се провали в преговорите между Сърбия и Косово

Лидерите на Европейски Съюз не съумяха да убедят Косово и Сърбия да реализират пробив в проточилия се блян за нормализиране на връзките сред двете балкански съседки.


Косовският министър-председател Албин Курти и сръбският президент Александър Вучич организираха обособени диалози с висши чиновници на Европейски Съюз и водачите на Франция, Германия и Италия в Брюксел.

Ръководителят на външната политика на Европейски Съюз Жозеп Борел съобщи, че е било показано предложение за превъзмогване на основна пречка за основаването на асоциация на общините със сръбско болшинство в северната част на Косово.

" За страдание, страните не бяха подготвени да се спогодят за това, без предварителни условия, които са неприемливи за другата страна ", сподели Борел.

" Ще продължим да настояваме и да работим, с цел да реализираме съглашение ", добави той.

Двамата балкански водачи се упрекнаха взаимно за неуспеха на договарянията.

" Въпреки това обилно предложение на министър-председателя Курти, президентът на Сърбия, Вучич, отхвърли да подпише съглашение с Косово ", обявиха от офиса на Курти.

На собствен ред Вучич съобщи, че е " подготвен да подпише всичко, което желаете, като се изключи наличието на Косово в Организация на обединените нации и въпроса за независимостта на Косово ".

От години Брюксел се пробва да позволи дългогодишния спор сред балканските съседи, който утежни връзките им след войната преди повече от две десетилетия.

Европейски Съюз смяташе, че е преодолял задънената улица, като през март създаде проект за нормализиране на връзките, само че от този момент нямаше прогрес.

Косово настояваше, че желае Сърбия да направи първата крачка, като предприеме стъпки за публично признание на независимостта му.

Белград искаше първо да реализира прогрес по договорката за основаване на асоциация на 10 общини с преобладаващо сръбско население в Косово.

Неприязънта сред Прищина и Белград набъбна, откакто предишния месец служител на реда беше погубен при засада в размирния север на Косово, за която се твърди, че е осъществена от паравоенно поделение, формирано от косовски сърби.

Това се случи след месеци на засилено напрежение в Северно Косово след митинги на етнически сърби против решението на Прищина да назначи кметове в четири северни общини с преобладаващо сръбско население.

Враждебността сред Косово и Сърбия продължава от войната сред сръбските сили и етническите албански бунтовници в края на 90-те години на предишния век, която докара до намесата на НАТО против Белград. През 2008 година Косово, чието население от 1,8 млн. души наброява 120 000 сърби, разгласи своята самостоятелност от Сърбия, която Белград в никакъв случай не е признавал./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР