Лидерите на България и Северна Македония ще ръководят днес първия

...
Лидерите на България и Северна Македония ще ръководят днес първия
Коментари Харесай

Петков и Ковачевски подновяват днес диалога София

Лидерите на България и Северна Македония ще управляват през днешния ден първия опит всъщност за създаване на връзка на непосредственост във всички области, които би трябвало да размразят връзките и да оказват помощ за превъзмогване на рецесията, кулминирала във ветото за европейските договаряния на Скопие.

Първото от години междуправителствено съвещание в София събира министри от основни сфери в обществения живот на Северна Македония и България. В македонската делегация са четирима вицепремиери, външният министър и редица други представители на изпълнителната власт. Работата, която стартират през днешния ден, би трябвало да е единствено началото на развой, с който двете държавни управления дават обещание нова динамичност след дълъг застой.

Днешното събитие е и втората среща сред министър председателите Кирил Петков и Димитър Ковачевски за седмица. Петков бе в Скопие на 18 януари и там с оповестени отстъпки със мощна символика и задължения за авиолиния София - Скопие до два месеца двамата водачи дадоха обещание нова динамичност в опитите за излаз от рецесията, блокирала евроинтеграцията на Скопие.

Утре ще са и първите съвещания на четирите работни групи - за стопанска система, инфраструктура, просвета, евроинтеграция. В известието на Министерския съвет се приказва за отраслови срещи сред участниците в групите като част от съвещанието.

На посрещането на Ковачевски с военна гала всички министри, ръководещи групи от македонска страна, бяха видяни в делегацията - от вицепремиера Фатмир Битичи, който оглавява тази за стопанска система и нововъведения (в нея са още двама министри от албанския блок, финансовият Фатмир Бесими и икономическият Крешник Бектеши) до вицепремиера Артан Груби, който е отпред на групата за просвета, просвета и обучение.

Македонското държавно управление утвърди през вчерашния ден част двустранните документи, които се чака да бъдат подписани през днешния ден. Единият от тях е Меморандум за железопътно свързване сред София и Скопие.

Паралелно като част от съвещанието ще беседват и съпредседателите на Съвместната мултидисциплинарна комисия по исторически и просветителни въпроси, Ангел Димитров от България и Драги Георгиев от Северна Македония.

В Скопие се чуха в последните седмици публични мнения, че София прави крачка към бъдещето и планове от съвместен интерес; управляващите там приказват по-малко за предишното. Сайтът " Нова " отбелязва, че " историята няма да бъде оставена настрани ", а " продължава да е част от дейностите, които имат за цел да се построи доверие " и по този начин да се избегне нова българска обсада.

Групите не изместват досегашния диалог какво би трябвало да се промени в Скопие. Те ще би трябвало да работят по съответни стопански, културни и други планове с резултати, които да оказват помощ за доближаване на София и Скопие и да подобрят атмосферата.

Първоначално водачите оповестиха, че въпросите от този пакет ще бъдат интегрирани като част от групите. Впоследствие се разбра, че двата процеса са паралелни. Така задачата не е да остане на назад във времето разговорът по пакета, прочут до предходната седмица като 5+1 (краткия лист с претенции, направен по време на служебното държавно управление, от което едно изискване, въпросът за късото име, отпадна предходната седмица). Той ще продължи да се координира от външните министерства на двете страни, само че няма да е в програмата на работните групи.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР