Лидерът на Възраждане Костадин Костадинов наскоро отправи няколко въпроса и

...
Лидерът на Възраждане Костадин Костадинов наскоро отправи няколко въпроса и
Коментари Харесай

Писмото на украинските българи: Не ни плаща Украйна. Сърцето ни е българско


Лидерът на " Възраждане " Костадин Костадинов неотдавна насочи няколко въпроса и обвинявания, свързани с общността на българите в Украйна. Двама бесарабски българи дават отговор на тях пред Дъждовни води. Мина Киркова беседва с тях.

“Даже да няма никакъв резултат, дори да не бъдем чути, беше значимо да кажем каквото мислим. Сетне в учебниците по история, за нашите бъдещи генерации да е ясно, че ние сме били на вярната страна, дори в случай че България избере неправилната ”. Така изяснява мотивацията си за решението да провежда писането на писмото на Татяна Станева, културен деятел и публицист в Украйна и бесарабска българка.

Тя и фотографът Александър Барон се заемат с самодейността, откакто по думите на Барон това, което чуват от България по адрес на обстановката на украинските българи “става все по-тъжно и по-тъжно ”. Всички, подписали писмото, са българи от Украйна, които са разочаровани от това, че все по-дълбоко се загнездва в всекидневието на доста българи. Станева споделя по какъв начин неколкократно ѝ се случвало в България да приказва с хора, които ѝ казвали, че Путин е прав да води нападателната си война в Украйна и че “някой би трябвало да ги спре ”.

Най-разочароващо за двамата бесарабски българи е обаче, когато някои български политици се пробват да приказват от името на украинските българи. Без да знаят нищо за тяхното тегло. В четвъртък България гласоподава за изпращане на военно-техническа помощ на Украйна. По време на дебатите в Народното събрание депутатката от “Демократична България ” Кремена Кунева изчете от парламентарната естрада писмото на украинските българи. А по-късно водачът на “Възраждане ” зададе няколко въпроса, адресирани към Татяна Станева и Александър Барон.

Липса на подтекст и голословни обвинявания

упреква Татяна Станева и Александър Барон, че работят за Виктор Куртев - бесарабски българин, който е бил претендент за народен представител от партията на президента на Украйна Володимир Зеленски - “Слуга на народа ”. Преди 2 години двамата бесарабски българи фактически са работили дружно с Куртев, който управлява и организация на бесарабските българи в Украйна - “Център за развиване на Бесарабия ”.

“Но в това време нямаме нищо общо с господин Куртев. Благодарни сме, че организацията му имаше подобен принос за запазването на българската просвета ”, споделя Александър Барон. В съдействието си с Куртев, Станева и Барон са организирали културни събития, свързани с популяризирането на българската просвета в Украйна. Последните планове, по които са работили дружно, са от 2020 година.
Редакцията предлага
По думите на водача на “Възраждане ” основателите на писмото на украинските българи са подкрепили концепцията за разпускане на Болградския регион в Одеска област, където е съсредоточена огромна част от българската диаспора в Украйна. Става дума за вътрешна административна промяна на украинското държавно управление, предполагаща отпадането на административната единица “район ”, а вместо това Одеска област да се раздели на общини. Тогава българският парламент гласоподава декларация с условие към Киев да резервира Болградския регион точно поради българското малцинство, съсредоточено там.

“Това е безспорна неистина за моята позиция по този въпрос ”, споделя Александър Барон. “Аз бях за запазването на региона, само че това не значи, че съм бил срещу държавната административна промяна ”, прецизира фотографът. Татяна Станева е безапелационна, че повдигането на този въпрос е опит за операция от страна на Костадинов. “Тази промяна няма безусловно нищо общо с българската общественост ”, споделя Станева. Разформироването на региона, което в последна сметка не се случва, не би повлияло на българското малцинство в Одеска област, счита Станева.

Тези хора не са " на държавна заплата "

Обвиненията, че 90% от подписалите писмото са “на държавна заплата ”, Барон и Станева одобряват с подигравка - те нямат нищо общо с истината, споделят двамата бесарабски българи. “Започнаха да ми пишат хората, подписали писмото, и да ми споделят, че до момента не са знаели, че взимат държавна заплата ”, споделя Татяна. Барон пък е безапелационен, че той не е и в никакъв случай не е бил държавен чиновник. Същото може да каже и за доста от подписалите писмото българи, които персонално познава.

Подобен е казусът и с изказванието, че няма културно сдружение, което да е подкрепило писмото. Станева споделя, че тя съзнателно не е желала писмото да бъде подписвано от цели организации - концепцията е била да бъде персонално и с всеки да може да бъде открит контакт. “В писмото обаче има редица ръководители на такива организации и това може да бъде тествано ”, споделя тя.

“Текстът на писмото го изобличава, по тази причина желае да ни дискредитира ”

“Явно е, че той няма какво да каже за текста на писмото, тъй като той го изобличава. Но какво може да направи, с цел да унищожи престижа на това писмо? Трябва да каже, че тези, които са го писали, са неприятни ”, споделя Татяна за обвиняванията, отправени от. След изпращането на писмото до българските управляващи Станева открива, че и страницата за нея в българския раздел на “Уикипедия ” е била изменена 3 дни по-късно, с цел да бъде посочена там тя като сътрудник на Украинските служби за сигурност. След инспекция излиза наяве, че потребителят, който е редактирал страницата ѝ в “Уикипедия ” има единствено тази и още една редакция, откогато се е записал в платформата.

“Аз виждам, виждам и проучвам по какъв начин работи пропагандата. По принцип по този начин се конструират тези неистини - изваждат се някакви обстоятелства и от горната страна се натрупа по-голям % неистини ”, разяснява Александър Барон, който основава новинарския уебсайт “Бесарабски фронт ” през май месец точно с желанието хората да получават достоверна информация за протичащото се в Украйна, без агитация. Според него точно тази тактика употребява и Костадинов против тях. “Той желае да дискредитира самото писмо, давайки информация за нас ”.

“Докато ние мълчим, лъжата крещи ”

“Това е методиката на съветската агитация ”, счита и Татяна Станева. “Те пускат неистини под формата на въпрос. Той не декларира, той пита. Но към този момент е посял подозрение в хората ”.

“Този човек в този момент е ръководител на Комисията за българите в чужбина в българския парламент. Българите от Украйна пишат писмо - обърнете внимание, чуйте ни. А ръководителят на тази комисия излиза и приказва безспорни неистини ”, отчаян е и Барон. “Ние не сме нито сътрудници, нито държавни чиновници, на които Украйна плаща… Ние сме преди всичко българи и към България се обръщаме. Имаме българско сърце, само че то обича и нашата страна, в която живеем ние и където са живели нашите предшественици ”, споделя Барон.

“Аз не мислех, че ще би трябвало да изяснявам за какво черното е черно, а бялото - бяло ”, споделя Станева. “Разбрах обаче, че до момента в който ние мълчим, лъжата просто крещи и запушва ушите на хората. И те се объркват. Затова и ние написахме това писмо. И няма да спрем да приказваме. Защото от това има потребност истината ”.

*****

Вижте и това видео на Дъждовни води:
" България е сбъдната фантазия ": бесарабски българи разказват
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР