Лидерът на управляващата в Полша партия Право и справедливост (ПиС)

...
Лидерът на управляващата в Полша партия Право и справедливост (ПиС)
Коментари Харесай

Вицепремиерът на Полша Ярослав Качински излезе от правителството

Лидерът на ръководещата в Полша партия " Право и правдивост " (ПиС) Ярослав Качински подаде оставка от поста вицепремиер, съобщи Ройтерс, базирайки се на Полската организация по печата (ПАП).

" Вече изпратих оставката си на премиера и тя беше призната. Доколкото знам, президентът също я е подписал ", сподели Качински, представен от Асошиейтед прес.

Вицепремиерският пост на Качински ще бъде стихотворец от министъра на защитата Мариуш Блашчак. Това е изцяло естествено решение ", разяснява водачът на ПиС пред ПАП. Води се война, а той е министър на защитата, тъй че в съответната обстановка сходно съчетаване на постовете има доста огромни преимущества, добави той.

Смята се, че Качински е най-важният политик в Полша, управлява държавното управление при взимане на решения и персонално избира хората за висши позиции, в това число премиера Матеуш Моравецки, показва АП. Той е народен представител в долната камара на Народното събрание и управлява страната от централата на партията си. Не се чака излизането на Качински от държавното управление да докара до обилни промени.

Партията му е на власт в Полша от 2015 година, само че той пое вицепремиерския пост едвам през октомври 2020 година. Официално координираше работата на държавното управление в областта на националната защита, само че съгласно анализатори наличието му в държавното управление имаше за цел и да потушава спорове сред членове на ръководещата коалиция.

Ходът на водача на ПиС не беше изненада. Качински беше споделил, че желае да напусне държавното управление, с цел да се концентрира върху подготовката на партията си за парламентарните избори следващата година, само че проектите за това бяха забавени поради съветската инвазия в Украйна.

Качински беше министър председател на Полша от 2006 до 2007 година. Неговият брат близнак Лех беше президент на страната от 2005 година до 2010 година, когато почина в самолетна злополука в западната част на Русия.

Източник: БТА
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР