Лидерът на Партията на европейските социалисти и евродепутат Сергей Станишев

...
Лидерът на Партията на европейските социалисти и евродепутат Сергей Станишев
Коментари Харесай

Станишев се обяви в подкрепа на Истанбулската конвенция

Лидерът на Партията на европейските социалисти и евродепутат Сергей Станишев се разгласи в поддръжка на Истанбулската спогодба и разкритикува Българска социалистическа партия за първичното изразената позиция, че ще гласоподава срещу утвърждението й. " Това е доста сериозен въпрос и за жалост в България дебатът по Истанбулската спогодба безусловно се изкриви. Разбирам загрижеността, която показва Изпълнителното бюро, малко бях изумен от тази незабавна реакция директно след празниците и толкоз безапелационна ", разяснява той пред публицисти преди началото на заседание на Националния съвет на Българска социалистическа партия през днешния ден. На него социалистите разискват наново позицията на партията по документа, откакто преди 10 дни от Изпълнителното бюро на Българска социалистическа партия се оповестиха срещу ратификацията на конвенцията. Само преди месец, на Съвета на ПЕС, БСП е подкрепила резолюцията, в която има експлицитен текст в поддръжка на Истанбулската спогодба, напомни той.

Станишев  дефинира като " измислени или мощно пресилени страхове или тълкования на конвенцията ". Според него, те изместват същинския проблем за насилието над дамите, а и " по тях има явен отговор от Съвета на Европа ".

  " Статистиката и изследванията приказват ясно, че една четвърт от дамите в България под една или друга форма са подлагани на принуждение. Само през последната година три дами са били убити от техните сътрудници след многократни недоволства за принуждение ", добави Станишев. 

По най-спорния проблем за дефинирането на трети пол, Станишев разяснява, че в конвенцията се вкарва понятието " обществен пол ", само че това е превод на понятието gender, с което се изясняват обществено, културно избраните функции на двата пола мъже и дами. Това е идея, развита преди десетилетия и е в огромна степен общоприета, смята той. само преди месец на съвета на ПЕС и Българска социалистическа партия е подкрепила резолюцията, в която има експлицитен текст в поддръжка на Истанбулската спогодба. По думите му тези неща, които се споделят за конвенцията, просто ги няма.

И до момента съществуват стандарти, които споделят, че дамата би трябвало да си стои у дома и да готви и мъжът й надали не да бъде неин притежател, добави той.

На въпрос дали има друга страна в Европа, в която да върви такъв спор по конвенцията, Станишев отговори, че няма такава информация и по тази причина е изразил пред управлението на Българска социалистическа партия своята паника и угриженост и ще я споделя и пред Националния съвет на партията.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР