Лидерът на Новата социалдемократическа партия (НСДП) в Република Северна Македония

...
Лидерът на Новата социалдемократическа партия (НСДП) в Република Северна Македония
Коментари Харесай

Тито Петковски: Къде се скриха стоте хиляди българи в Македония, за които все се говори

Лидерът на Новата социалдемократическа партия (НСДП) в Република Северна Македония (РСМ) Тито Петковски реагира във Facebook след срещата, проведена от българския президент Румен Радев в София за българо-македонските връзки и изискванията за напредъка на Македония по пътя към Европейски Съюз, цитира думите му скопското електронно издание.

Ето какво се споделя в позицията му:

" Президентът на България Румен Радев провежда среща с " специалисти " за обстановката и вероятностите на връзките сред България и Северна Македония.

Ключова тематика (според изказване от неговия офис) е неприятното положение на македонските жители, които съгласно етническата си принадлежност се афишират за българи. И несъмнено, те желаят от македонските управляващи да го подобрят и да го приведат в сходство със стандартите на правата на индивида и свободите, които се ползват в Европейски Съюз.

В отчета не се споделя от кое място българските управляващи са взели информацията.

За разлика от това, Европейският съд по правата на индивида за тринадесети път е постановил, че България всеобщо нарушава правата и свободите на индивида в България. С последното решение Европейският съд задължава България, най-късно до юни тази година, да записва Организацията на македонците в България „ Илинден “.

Разбира се, никой не чака България да извърши това решение. И това ще мине като предходните. Така че, от една страна, имаме усещането на българските управляващи за нарушение на правата на македонските жители, които се заявяват като българи. От друга страна, имаме решение на способен Европейски съд, че правата на македонците в България в действителност са нарушени и с цел да бъдат предпазени, задължава България да извърши това решение.

Колко погрешно и неевропейско е отношението на България към Македония и македонците, демонстрира фактът, че в Македония общо 328 души са се записали да гласоподават на идните парламентарни избори в България (според формалния отчет на Българската Централна изборна комисия).

Искам да покажа ясно за македонската, българската и европейската общност за това кой пречи на развиването на българо-македонските връзки и кой популяризира речта на омразата.

Къде се скриха в Македония 100-те или повече хиляди българи, за които българските управляващи приказват от няколко години.

„ В последна сметка желая да утеша приятелите ни от България, че Васил Гарванлиев, чиято орис беше оплакана даже в Европейския парламент, ще съставлява Македония на Евровизия “, написа той във „ Facebook “.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР