Лидерът на Мати Украйна“ Олена Коцева разпространи до медиите открито

...
Лидерът на Мати Украйна“ Олена Коцева разпространи до медиите открито
Коментари Харесай

Олена Коцева към Радев: Цинично и недостойно е да твърдите, че Украйна не иска мир

Лидерът на „ Мати Украйна “ Олена Коцева популяризира до медиите намерено писмо до президента Румен Радев. То е предизвикано от вчерашното му изявление, че Украйна не желае мир и внушението, че със съпротивата си Киев носи отговорност за съветската експанзия.

Ето и цялостния текст на писмото:

ОТВОРЕНО ПИСМО ДО ПРЕЗИДЕНТА
НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ Р. РАДЕВ

Г-н Президент,
От името на Сдружението „ Мати Украйна “ и като българска гражданка от украински генезис, желая да заявя нашето противоречие и отвращение, провокирано от вашите изказвания, че „ Украйна не желае мира “.
Само човек, който няма разбиране по какъв начин наподобява войната, която е развързала страната-терорист Русия против Украйна още през 2014 година, може да си разреши да изрече сходни клевети, които напълно отговорят на ползите и риториката на страната агресор - Русия!
Това, което казахте, е висша форма на цинизъм и е неприлично, тъй като точно Република България беше една от първите, която застана на страната на нападнатата страна - Украйна и е подкрепила и поддържа жертвата на всички равнища и институции в света.

Днес никой, повече от Украйна и украинският народ, не желае мира и успеха над агресора. И това е безспорен факт, тъй като точно украинските мирни жители се убиват всеки ден, украинските дами и деца се изнасилвани от съветските бойци, украински военнопленници се изтезават и се убиват в нарушаване на интернационалното право, украинските градове и села се унищожават от агресора и се изтриват от лицето на земята.

Така и не отговорихте на въпроса на Президента В. Зеленски, който напълно скоро- на 6 юли т.г. посети България и ви попита: „ Коя част на България бихте отстъпили на агресора, в случай че не дай Боже такава неволя се беше случила на България? “. Вие твърдите, че би трябвало да се употребяват дипломатически средства за преустановяване на този „ спор “, по този начин нарекохте тази геноцидна война, употребявайки угодните за Русия техни хибридни клишета.

Ще ви задам различен риторичен въпрос, господин президент: за какво България не е употребила „ дипломатически принадлежности “ когато е била 500 години под османско господство, а е чакала намесата на друга империя – съветска и нейната Руско-турска война? Очевидно е тъй като България, като по-малка от империята държава-поробител не би могла да извоюва свободата си. И какви победи на масата на договарянията и на каква цена е получила България след привършване на тази война?!
Сега вие високомерно си позволявате да давате оценка на една страна, която се бори на СВОЯ територия, за своето физическо оцеляване и правдивост, обвинявайки я в това, че тя, видите ли не желае мир? Че кой различен да желае мир, в случай че не Украйна, която е към този момент изгубила единствено за последните 506 дни от пълномащабната експанзия на Русия повече от 10 хиляди цивилни жители измежду които са 494 деца. Повече от 15 хиляди са изчезналите жители, в това число 1052 деца, а други 200 хиляди деца са депортирани от страната-агресор и не се знае ориста им!? Но това е единствено върхът на айсберга, тъй като същинските закононарушения и размерът им ще станат известни едвам след деокупиране на всички територии на Украйна, които сега са „ под ботуша “ на Русия. А на тези окупирани територии има и многочислена българска диаспора, която толкоз постоянно български политици срещу волята им се пробват да „ употребят “ за приемане на политически дивиденти.
Не ли е това висша форма на цинизъм от ваша страна?

Виждали ли сте деца или възрастен мъж или жена тук, в София, които с смут падат на асфалта и се пробват да се скрият единствено поради шума на прелитащия над главите им аероплан? А дали сте виждали дете, претърпяло ракетен обстрел, което месеци наред не може да не помни този смут и вика по нощите?

Не ви запитвам дали ви се е налагало да плащате за заравяне на 6-годишно дете, чието сърчице не е издържало претърпяното в Украйна и е спряло към този момент тук, в България?
Знам отговорите на всички тези въпроси. За мен те не са риторични, тъй като съм претърпяла всичко това тук, в София. Знам и тъй като тази година към този момент 6 пъти вървях в Украйна, с цел да закарам филантропична помощ, събрана от безчет великодушни донори - български жители, които не престават да оказват помощ и сме им безпределно признателни за това.
Знам към този момент от личен опит какво да върша, в случай че въздушна паника ме застигне в някой магазин или градски превоз.

Знам правилото на „ двете стени “ и знам какво е да си взимаш по телефона „ довиждане “ като за финален път в живота си и да повтаряш всеки ден на околните си, че ги обичаш и всяка заран да чакаш от тях един единствен „ + “ като SMS, който значи, че те са живи! И това е най-малкото, което претърпяваме всички ние - българи с украински генезис, спрямо това, което претърпяват хората в Украйна и тези, които са намерили краткотраен заслон в България и други страни по света.

Цинизъм е, господин президент, да омаловажавате страданието на цялостен украински народ, който се бори за правото си да оцелее физически и да бъде самостоятелен, да живее на земята си, в това число и на 200-те хиляди украински българи, които са неделима част от своята татковина - Украйна!

Цинизъм е, господин президент, да се подиграваш над народа, който се бори за правото си да живее в страната си и да го обвиняваш, че не желае мира!

Цинизъм е да повтаряш опорните тези на страната-агресор пред българския народ, тъй като по този начин приказват единствено поддръжниците на Русия, а Република България още през 2014 година е декларирала пред света своята поддръжка за Украйна. И Украйна постоянно ще бъде признателна на България за тази поддръжка.

Цинизъм е да разделяш народа на страната си, когато според висшия закон на страната – Конституцията президентът е длъжен да бъде обединител на нацията.
И да Ви припомня Наказателния Кодекс на Република България: поддръжка или омаловажаване на закононарушение е съучастничество в закононарушение.

Олена Коцева, ръководител на СУОБ
„ Мати Украйна “
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР