Лидерът на каталунското регионално правителство Карлес Пучдемон поздрави по телефона

...
Лидерът на каталунското регионално правителство Карлес Пучдемон поздрави по телефона
Коментари Харесай

Каталуния приветства кюрдския референдум за независимост


Лидерът на каталунското районно държавно управление Карлес Пучдемон поздрави по телефона президента на Иракски Кюрдистан Масуд Барзани за сполучливия референдум за самостоятелност, предадоха информационните организации във вторник.

" Тази заран се обадих на президента Масуд Барзани, с цел да го поздравя за референдума в Иракски Кюрдистан. Пожелахме си взаимно огромни триумфи ", заяви Пучдемон в Туитър.

Резултатите от референдума се чакат до няколко дни. Централното държавно управление в Багдад се разгласи срещу допитването, което съгласно него е противоконституционен. Анкара и Техеран също се оповестиха срещу референдума и в поддръжка на единството на Ирак. Съединени американски щати и редица европейски страни дефинираха референдума като неудобен на този стадий, защото съгласно тях той подкопава напъните за битка с тероризма и сигурността в района.

Действията на кюрдите н Ирак обаче са приветствани от каталунските сепаратисти, които също провеждат референдум за самостоятелност, плануван за 1 октомври. По-рано Народното събрание на самостоятелната област одобри два закона за референдума, първият от които основава правната основа за произвеждането му, а вторият урежда излизането от състава на Испания при положение на победа на отцепниците.

Мадрид счита за противоконституционни двата закона и самото допитване и предизвести, че то няма да се състои. Каталунското районно държавно управление обаче твърди, че референдум на 1 октомври ще има.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР