Лидерът на италианската партия, която се надява да извлече изгода

...
Лидерът на италианската партия, която се надява да извлече изгода
Коментари Харесай

С "еднопосочен билет" за бежанците лидерът на Северна лига иска да спечели властта в Италия

Лидерът на италианската партия, която се надява да извлече полза от възходящото възмущение към мигрантите и претендентите за леговище, съобщи пред свои последователи в Рим през вчерашния ден, че би било " ужасно ", в случай че завоюва националните избори и неговото държавно управление издаде еднопосочен билет за бежанците, които не заслужават да останат в страната.

Матео Салвини желае да изведе антиимигрантската Северна лига, учредена през 1991 година като районна партия в богатия италиански Север, до първия й премиерски мандат на националните избори, планувани за началото на 2018 година

За да реализира това, Салвини се нуждае от поддръжка от Юга, един едва развъртян регион на Италия, която Северната лига отдавна подлага на критика, че оцелява с помощта на държавни помощи.

Много от хилядите участници в митинга в Рим на Салвини бяха пристигнали от Южна Италия. Една от тях бе Адриана Доменикони, която пътувала с рейс от град Матера, намиращ се на " извивката на ходилото " на италианския ботуш.

" Ние към този момент не сме за опълчване Север - Юг, а за опълчване против тези, които завладяват страната ни ", споделя тя. Доменикони засяга стотиците хиляди претенденти за леговище и стопански мигранти, които получиха заслон в Италия, откакто бяха избавени в морето от трафикантските лодки, отплавали от либийските крайбрежия.

Допитвания до публичното мнение демонстрираха, че доста италианци укоряват новодошлите за закононарушения.

" Евентуално наше държавно управление ще отвори необятно вратите за дами и деца, които бягат от войната. Но не и за тези, които носят война в страната ни ", даде обещание Салвини и добави, че за тях ще би трябвало еднопосочен билет, " с цел да ги върнем назад ".

Целта на митинга през вчерашния ден беше опълчване на законопроекта за поданството, подкрепян от левоцентристкото държавно управление на Демократическата партия, ръководено от Паоло Джентилони, което желае Народното събрание да го одобри преди края на мандата на законодателното заседание през март.

Спорен законопроект

Понастоящем децата, родени в Италия в фамилиите на мигранти с дълготрайни разрешителни за престояване, би трябвало да чакат, до момента в който навършат 18 години, с цел да изискат италианско поданство.

Проектозаконът ще направи допустимо деца на мигранти на 12 години, родени в Италия, както и тези, пристигнали в Италия като деца, да могат да аплайват за приемане на италианско поданство след пет години учене в страната.

Заявявайки, че поданството не е " избирателен подарък ", Салвини сподели на подкрепящото го голям брой в Рим, че законопроектът " няма да мине в Народното събрание с помощта на Северната лига и на вас ".

Десен фронт

Северна лига възнамерява да взе участие в изборите в съюз с десноцентристката партия " Форца Италия " на някогашния троент министър председател Силвио Берлускони и с дребната дясна партия " Италиански братя ".

Берлускони, който поради присъда за данъчни измами няма право да се кандидатира за избираема служба и приема себе си за водач на италианските десноцентристи, не е изразил поддръжка за възможен премиерски мандат на Салвини.

Допитвания до публичното мнение, оповестени предходната седмица, демонстрират, че партията на Берлускони има преднина от два пункта пред Северната лига. Берлускони се надява, че трипартиен съюз ще даде на обединението задоволително гласове, с цел да се трансформира тя в най-голямата мощ в Народното събрание и да получи премиерския мандат.

Салвини обсипа на вчерашния протест с похвали американския президент Доналд Тръмп и съветския президент Владимир Путин - първия за данъчните промени и битката против противозаконната имиграция, а втория за " отбраната на полезностите и националните граници ".

Относно очакванията си да стане министър председател Салвини сподели: " Ако италианците го изискат, ще стане прелестна действителност. " /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР